начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Мнениеот advokat_na_dqvola » 01 Апр 2009, 09:55

Абе на мен ми се струва, че и този изпит е поредната боза, но щом трябва да го издържа за да получа "китапа"......
advokat_na_dqvola
Нов потребител

Мнениеот djalma » 01 Апр 2009, 09:57

АЗ се явявах миналата година и двата пъти. През юни месец тестът и казусите се решаваха едновременно в един ден - преди обяд теста, а следобяд казусите. Тогава ме скъсаха.
През ноември първия ден се решахава тестовете, а на втория ден следобяд - само ако си издържал, се решават казусите. Тогава аз издържах на теста, но ме скъсаха на казусите.
И на двата изпита по време на решаване на тестовете не даваха да се ползва нищо, а на казусите - само закони и съдебна практика.
И преди двата изпита имаще организиране от ЦОА семинар. Аз лично ходих на първия през м.май. На него се решават някой от тестовете и казусите, които са се паднали предишните години. Нищо повече. Най-много ми хареса лекциите на Ина Лулчева по наказателно право. При Ал.Джеров и Р. Томов - нищо особено, дори тогава не решиха нито едни тест от край да край, нито пък някой казус...
Що се отнася до времето за решаване на казусите, то наистина е малко...И трябва да се пише и по двата...
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 01 Апр 2009, 10:00

"Боза" или не, истината е, че изпита си е доста сериозен. Обхваща цялата материя, и трябва да знаеш всичко...Особено на тестовете. Вярно е, че някой от въпросите се повтарят с тези от предишни тестове, но те са не повече от 25%, а дали са и толкова...
djalma
Потребител

Мнениеот advokat_na_dqvola » 01 Апр 2009, 10:10

Абе има една приказка "Ум царува, ум робува, ум патки пасе".....така, че не е само до четенето и знанието( но без него не става де)...... Трябва и късмет....Както на всеки изпит :)......djalma(ако съм написъл ника ти прогрешно извини ме) хубаво е, че си се явавал/а вече два пъти, поне имаш опит, а и факта, че си решена да се явиш за пореден път- евала ( "Когато падмен най-важното е да имаме сили да се ипзравим и да продължим напред") Респект djalma !!!(ако съм написъл ника ти прогрешно извини ме)......
advokat_na_dqvola
Нов потребител

Мнениеот djalma » 01 Апр 2009, 10:24

съм съвсем правилно си го написал :)
djalma
Потребител

Мнениеот advokat_na_dqvola » 01 Апр 2009, 10:31

Довечера ще спя без притеснения и кошмари :)
advokat_na_dqvola
Нов потребител

Мнениеот keith_flint69 » 07 Апр 2009, 15:22

А някой има ли информация кога ще е изпита през юни и до кога се подават документите?
keith_flint69
Потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 10:36

документи се подават до края на месец април, а официални дати още няма изнесени на страницата на ВСС.
kotseva
Нов потребител

Мнениеот vale4ka » 08 Апр 2009, 10:55

Къде мога да се информирам какви документи са ми нужни, къде се подават и докога? Мерси предварително!
vale4ka
Младши потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 11:10

Информация можеш да намериш от адвокатската колегия към която ще кандидатсваш и те ще ти кажат точно какви документи трябва да представиш. така или иначе документите са: диплома, удостоверение за правоспособност/нотариално заверени / и молба.
kotseva
Нов потребител

Мнениеот vale4ka » 08 Апр 2009, 11:18

Много ти благодаря за бързия отговор :wink:
vale4ka
Младши потребител

Мнениеот shakina_ » 08 Апр 2009, 15:31

kotseva написа:Информация можеш да намериш от адвокатската колегия към която ще кандидатсваш и те ще ти кажат точно какви документи трябва да представиш. така или иначе документите са: диплома, удостоверение за правоспособност/нотариално заверени / и молба.

Всичко е подробно описано в Наредба 4 на ВАС.Не се подава молба,а заявление.Колеги от предните изпити са подавали такова свободен текст,мен ме изпратиха да си го купя от счетоводния салон в САК срещу 15лв.Успех на всички
shakina_
Младши потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 15:42

Да, заявление се подава, моя е "грешката", че използвах думата молба, по навик. Заявлението знам, че може да е свободен текст, сега за първи път чувам че се изисква точно определена форма, която да си закупиш от САК?! Но виждам, че вашата информация е съвсвм скорошна, аз лично миналата година подадох оформено от мен заявление без проблем.
kotseva
Нов потребител

Мнениеот kotseva » 08 Апр 2009, 15:58

Сега видях, Наредба № 2/09.11.2004 г, а не 4 на ВАС :wink:
kotseva
Нов потребител

Мнениеот shakina_ » 08 Апр 2009, 19:49

kotseva написа:Сега видях, Наредба № 2/09.11.2004 г, а не 4 на ВАС :wink:

Може и да е Наредба 2,писах по памет :wink:
shakina_
Младши потребител

Мнениеот punisher » 08 Апр 2009, 19:55

Явно наистина е ново това,азсъщо преди 2г.подавах заявление под свободен текст.Вероятно сега това е с оглед таксата,която се плаща
мен ме изпратиха да си го купя от счетоводния салон в САК срещу 15лв

Успех :!:
punisher
Потребител

Мнениеот dimitur_vg » 09 Апр 2009, 10:29

Здравейте!Аз вчера ходих до АК - Пазарджик и питах за документите,които трябва да се подадат.Научих и датите за изпитите. Госпожата,която питах ми каза,че се подава Заявление до Висшия Адвокатски Съвет в свободен текст към което се прилагат Нотариално заверени копия от дипломата и удостоверението за правоспособност и квитанция за внесена такса от 50 лева.
Попитах я за датите и тя ми каза,че са определени:на 13 юни е теста,на 14 юни е казуса, а на 27 или 28 юни ще е устния изпит(не е определен точно,защото още незнаят кога ще са изборите). Документи за участие съгласно Наредба №2 се подават до 30 април, а до 15 май документите трябва да са пристигнали в София във Висшия Адвокатски Съвет за изготвяне на списъци и разпределения
dimitur_vg
Младши потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 09 Апр 2009, 14:59

Здравейте,
Аз се явявах есента и взех изпита от първи опит. Ако някой се интересува, бих искала да дам следните съвети, които на мен ми помогнаха да се справя:
1. Аз лично смятам, че семинарът, организиран от ЦОА "Кръстю Цончев" беше една от основните причини да си взема изпита. Съветите и отговорите на въпроси от страна на адв. Лулчева и адв. Томов, бяха много полезни. Не това, което записваш, а важно е това, което коментират. Специално адв. Лулчева каза някои неща, които няма къде да се прочетат, а бяха важни и се паднаха на теста. Освен това там дават копия на всички казуси, които са се паднали + още казуси+тестове. С това е свързана и следващата ми препоръка:
2. Да си оставите време да решавате тестовете, като за всеки отговор си давате труда да търсите отговора в закона или практиката. Освен, че въпросите се повтарят в тестовете, по този начин се припомнят и прочитат доста неща.
3. Да се решават казуси и тестове с колеги: аз примерно с едни колега по скайпа го правех. Много е важно това - виждат се различни гледни точки и подходи.
4. На изпита е важно да запомните, че всеки факт, споменат в казуса, има причина да бъде споменат и трябва да се изкоментира: дали е бутафорен ( за заблуда) , дали има значение за квалификацията или за да се спази някакъв срок. Най-важното е да се чете практиката. Аз лично на есен наказателния казус си го реших с едни малки червени книжки практика по наказателно право.
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот djalma » 09 Апр 2009, 15:17

Към mimi_sharkova:
Аз също бях на изпита през ноември миналата година и не успях да го взема. Също така, впечатленията ми от форумите са, че ти наистина разбираш материята. Сега като адвокат ли работиш ?
Моят скайп е: ibonita9888
Ако нямаш нищо напротив mimi_sharkova, ще ми бъде приятно да коментираме понякога с теб определни въпроси...
Между впрочем, аз сега се явявам на конкурси за съдебен и за прокурорски помощник, както и на изпита за мл.съдия. На 16,04, към на устен в София. Надявам се все някъде на успея...
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 09 Апр 2009, 15:21

Ако е възможно, mimi_sharkova, да ми изпратиш на скайпа твоя скайп.
djalma
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити