RinTimTim написа:miriam написа:уважаеми колега , хората реват че няма правосъдие , а не че са им близо /далеч съдилищата....
даже и таксите не се оплакват че внасят;оплакват се че и да се считат прави няма гаранция да получат правда накрая....
те просто не вярват че системата е справедлива и ефективна и работи, това е
Моята теория е, че хората у нас така или иначе си реват от всичко - няма правосъдие, няма здравеопазване, няма образование и т.н. Ако питаш един лекар какво мисли за съдиите, ще ти каже "корумпирани и некомпетентни"; а ако питаш един съдия какво мисли за лекарите, ще ти каже абсолютно същото. Така можем да си заместваме до безкрай. И като теглим чертата се получава, че хората у нас са корумпирани и некомпетентни.
Значи вариантите са горе-долу два: или човешкият мат'риал просто си е много зле, или човешкият мат'риал обективно не е чак толкова зле, но е пропит жестоко от негативизма и сам си го прави да му е чак толкова зле.
Когато в Америка някой повреден влезе в обществена сграда с пушка и без видима причина застреля ен брой граждани, нормалната реакция на останалите граждани, като чуят за това, е да си кажат "светът понякога е гадно място". Когато в България някой повреден извади нож при пиянска свада пред Съдебната палата, нормалната реакция на останалите граждани е "политиците, мутрите, учителите, лекарите, полицаите...".
На заобикалащия ги свят по коренно различен начин гледат един удовлетворен от себе си човек и друг, който живее с чувството, че ежедневно губи своите битки.
Ще ме прощавате за лирическото отклонение
Ееее, аз четох, четох, и да отбележа, само двама автори ми паснаха и ме респектираха с мненията си, miriam с гражданското недоволство (съвсем реално си е, ако искате вярвайте!!! към съдебната система! и е отлично обосновано! няма друга държава в Европа, да е така абдикирала от проблемите и нуждите на собствените си граждани....) и горното...на timtitiram.
И аз споделям това убеждение. Не може да оставиш хората да си чоплят безпомощно девети кътен заден, докато наблюдават как мутри се стрелят, конкурси за миски се печелят с рушвети, а в съда се ходи с пищов.
И после да убеждаваш хората, които са гледали това риалити шоу, че всичко в страната е наред и че има правосъдие.
Ми хората имат очи и уши! Как ще ги убедиш, че всичко е наред, като нищо не е наред! По улиците се гърмят, по работодатели се лъжат, и са експлоатирани, а по лекари и обществени служби са зарязвани да умират, да се гърчат в проблемите си и да плачат!
И какво им остава на хората, и те да абдикират и да се спасят в ония, другите държави, дето уж не били по-добри от нас, а капитализма им бил загнил
Резултатността в съдебната система, се усеща пряко и директно на гърба ти.
1. Когато полицаите почнат да разговарят учтиво с гражданите и дори да им показват посоките на провинциалистите, или на изгубените чужденци на няколко езика, както е по цяла Европа;
2. Когато съдебната система спре да прибира кокошкари, и почне да се занимава с мафията и големите престъпници, и НАИСТИНА ГИ ОСЪДИ, ПРИБЕРЕ И НАКАЖЕ;
3. Когато почнем да чуваме, как след 2-3 дни прибират изнасилвачи, крадци, когато спрем да се страхуваме за вечерята си, и когато без страх си пуснем децата на улицата, ТОВА Е ВЕЧЕ РЕАЛЕН УСПЕХ И РЕАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ НА СЪДЕБНАТА И ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА!
4. Когато видим на дело, всичките ни красиви български закони, ПРИЛОЖЕНИ РЕАЛНО В РЕАЛНОСТТА, КЪМ ИСТИНСКИТЕ КРАДЦИ, ПРЕСТЪПНИЦИ И ВИНОВНИЦИ ЗА СИТУАЦИЯТА В СТРАНАТА!
АМАН ОТ ОЛИГАРХИЯ, АМАН ОТ ВРЪЗКАРИ, НЕДОСЕГАЕМИ И АБОНИРАНИ ЗА ВЛАСТ!
Когато видим и половината от гореизброеното, може и да накарате хората да се замислят, има ли аджаба Гюро глава.