начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

чл. 343 "в" от НК - изменение

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 343 "в" от НК - изменение

Мнениеот bestman » 22 Окт 2015, 19:34

Здравейте!

Доколкото знам на 07.08.2012г. , чл 343 от НК е променен.
Промяната е, че се търси наказателна отговорност на лица управлявали МПС в едногодишен срок от налагането им на наказание по административен ред.

Въпросът ми е:
Ако деяние е извършено преди 07.08.2012г дали отново ще бъде приложен този член , с неговата поправка ?
Някой може ли да ми изпрати линк на НК 2012г. , за да мога да се обоснова както трябва?

Благодаря Ви предварително !
bestman
Потребител

Re: чл. 343 "в" от НК - изменение

Мнениеот borovinka » 23 Окт 2015, 17:09

Стара книжка с предишната редакция на НК нямаш ли?
Виж някоя правно-информационна система, която позволява преглед на предишните редакции.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 23 Окт 2015, 18:46

bestman написа:Здравейте!
Доколкото знам на 07.08.2012г. , чл 343 от НК е променен.
Промяната е, че се търси наказателна отговорност на лица управлявали МПС в едногодишен срок от налагането им на наказание по административен ред.
Въпросът ми е:
Ако деяние е извършено преди 07.08.2012г дали отново ще бъде приложен този член , с неговата поправка ?
Някой може ли да ми изпрати линк на НК 2012г. , за да мога да се обоснова както трябва?
Благодаря Ви предварително !

Или нещо аз изпушвам, или съм в заблуда, че си юрист ( имам ясен спомен, че някъде тук си писал за "клиент")... НЗ, но "знанието не е с теб".

НК написа:изм. и доп. ДВ. бр.74 от 26 Септември 2015г.
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и двеста лева.

изм. ДВ. бр.50 от 1 Юни 1995г.
Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние.

разликата в ал.2 повтаря смислово текста на старата разпоредба( ЛС), като същественото е в размера на кумулативното наказание..

Не знам, какво ще правиш, но е добре да прочетеш чл. 2 от НК ( за сведение без промяна в такста от 68 до момента :) )
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bestman » 24 Окт 2015, 21:07

Благодаря за отговорите !
Явно съм се заблудил с поправката от 7.8.2012г, която касеше единствено изменение за спиране на автомобила за определен период от време.
Реално от 1995г това е криминализирано.

Още един път благодаря на всички за съдействието !
bestman
Потребител

Назад към Наказателно право