Колеги,
като оставим на страна, че въпросът е зададен на шега, не можах да разбера: явно ще наказваме многоженеца, а наркодилъра - ще го хвалим ли?...
- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Inspector_MBP написа:Господин "адвокат", силно се съмнявам, че въобще сте разбрал какво съм написал. Което никак не Ви пречи да се изкажете, както обикновено, не на място.
Ще се въздържа от всякакъв друг коментар по "лиричната" част от поста Ви. Бъдете жив и здрав.
Господин,"инспектор",когато грешите-признавайте.Човешко е да се греши.Вие сте инспектор,и то в МВР и не бива да грешите такива елементарни неща.
Ето цялата философия на чл.4
Българският Наказателен влиза в действие,когато български гражданин извършва или извърши престъпление в чужбина,което отговаря на неговия състав,независимо,че в чуждата държава това деяние не е престъпление.Деецът ще бъде изправен пред Български Съд.
И обратно:
Български гражданин,извършил деяние в чужбина,което не е престъпно по смисъла на Българския Наказателен кодекс,но е престъпно по кодекса или закона на чуждата държава,то деецът няма да отговаря пред Българския Наказателен кодекс,а пред чуждия.
Деецът ще бъде изправен пред чуждия Съд,а наказанието ще се изтърпява в Български затвор.Ако деецът е излежал част от присъдата в чуждия затвор,то в България излежаното ще се приспадне.
Лятото ми се смяха,че съм чел Съдебна практика по Наказателно право,а още не съм бил започнал втори курс.
Ами ето чета и разбирам,защото ме кефи Наказателното-при него се мисли,като шаха е.А още повече,че имам Отличен (6) на контролното по Наказателно право,но оценката,разбира се,е неформална,респ.-не поражда правни последици,защото съм втори курс.
А бях разбрал,че имам петица,но всъщност,като ми върнаха работата на следващия час се изкефих на себе си-Отличен (6)
Успех,инспекторе!
- Гост
Относно казуса в началото. Когато деянието, извършено от български гражданин в чужбина, не е обявено за престъпление по тамошното законодателство, но е въздигнато като такова по българския закон-лицето носи наказателна отговорност, важно в случая е какво е деянието по нашия закон-престъпление или не (чл.4 НК-т.нар. личен принцип в НП).
- student_
- Нов потребител
Student_, казаното от Вас е без съмнение вярно !
Какво става, обаче когато при конкретен казус, формално изпълнения състав на престъпление по НК, обективно липсва елемента "обществена опасност"
Дали общ. опасност не беше условие sine qua non (чл. 9 ал. 1 НК) за да бъде което и да е деяние престъпление ?
Какво става, обаче когато при конкретен казус, формално изпълнения състав на престъпление по НК, обективно липсва елемента "обществена опасност"
Дали общ. опасност не беше условие sine qua non (чл. 9 ал. 1 НК) за да бъде което и да е деяние престъпление ?
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
темата е забавна и интересна . Според мен български гражданин ще носи наказателна отговорност за престъпление, извършено в чужбина, само когато неговото деяние съставлява престъпление по съответното законодателство. В тази връзка ще отбележа, че в този случай липсва въобще умисъл за извършване на престъпление на територията на другата държава. как ще му търсиш наказателна отговорност за нещо, което е допустимо и разрешено?! Ако обаче престъпното състояние продължи и след завръщането на лицето в БГ, тогава той ще отговаря само за престъпление, извършено в територията на РБ. В конкретния случай, ако се завърне от Холандия с опиати.
Освен това е абсолютно изключено прокуратурата да се самосезира по "статии във вестинците", издавани в чужди държави. Има предвиден механизъм, по който едно досъдебно производство, образувано в чужда държава се предава на българските разследващи органи.
С две думи, баса печели този който е заявил, че престъплението трябва да е такова и в съответната чужда държава.
Освен това е абсолютно изключено прокуратурата да се самосезира по "статии във вестинците", издавани в чужди държави. Има предвиден механизъм, по който едно досъдебно производство, образувано в чужда държава се предава на българските разследващи органи.
С две думи, баса печели този който е заявил, че престъплението трябва да е такова и в съответната чужда държава.
- zornunddorn
- Потребител
Inspector_MBP, такае, при липса на елемента "обществена опасност" деянието не може да се квалифицира като престъпление. Аз прочетох само казуса в началото, без долните коментари, и за това отговорих само по казуса . Иначе това си е неоспоримо-при липса на който и да е от елементите по чл.9-няма предтъпление (или евентуално чл.9/2-явно незначителна общественаопасност).
- student_
- Нов потребител
"в този случай липсва въобще умисъл за извършване на престъпление на територията на другата държава. как ще му търсиш наказателна отговорност за нещо, което е допустимо и разрешено?!"
Разрешено там, но по нашия закон това е наказуемо, лицето е български гражданин, а необоримата презумпция е, не незнанието на правото не извинява
Разрешено там, но по нашия закон това е наказуемо, лицето е български гражданин, а необоримата презумпция е, не незнанието на правото не извинява
- student_
- Нов потребител
zornunddorn написа:темата е забавна и интересна . Според мен български гражданин ще носи наказателна отговорност за престъпление, извършено в чужбина, само когато неговото деяние съставлява престъпление по съответното законодателство. В тази връзка ще отбележа, че в този случай липсва въобще умисъл за извършване на престъпление на територията на другата държава. как ще му търсиш наказателна отговорност за нещо, което е допустимо и разрешено?! Ако обаче престъпното състояние продължи и след завръщането на лицето в БГ, тогава той ще отговаря само за престъпление, извършено в територията на РБ. В конкретния случай, ако се завърне от Холандия с опиати.
Аз и жена ми живем в Саудитска Арабия. Тя ми изневерява. Убивам я с камъни съответно на законите на шериата. Прибирам се в България, майка и ме пита къде е дъщеря и. Разказвам и. Тя сезира прокуратурата. Прокуратурата казва, че няма престъпление, понеже по тамошните закони съм имал право да я убия.
Олекотен вариант - нещо ме ядосва и и тегля един здрав бой. С пръчки. Прибираме се и тя подава жалба. Прокурорът казва, че няма престъпление.
Бигамията също. Отивам с жена си в Кувейт. И с балдъзата. И се женя и за балдъзата. Жена ми недоволства. Обаче няма престъпление.
- kpy
- Потребител
kpy написа:zornunddorn написа:темата е забавна и интересна . Според мен български гражданин ще носи наказателна отговорност за престъпление, извършено в чужбина, само когато неговото деяние съставлява престъпление по съответното законодателство. В тази връзка ще отбележа, че в този случай липсва въобще умисъл за извършване на престъпление на територията на другата държава. как ще му търсиш наказателна отговорност за нещо, което е допустимо и разрешено?! Ако обаче престъпното състояние продължи и след завръщането на лицето в БГ, тогава той ще отговаря само за престъпление, извършено в територията на РБ. В конкретния случай, ако се завърне от Холандия с опиати.
Аз и жена ми живем в Саудитска Арабия. Тя ми изневерява. Убивам я с камъни съответно на законите на шериата. Прибирам се в България, майка и ме пита къде е дъщеря и. Разказвам и. Тя сезира прокуратурата. Прокуратурата казва, че няма престъпление, понеже по тамошните закони съм имал право да я убия.
Олекотен вариант - нещо ме ядосва и и тегля един здрав бой. С пръчки. Прибираме се и тя подава жалба. Прокурорът казва, че няма престъпление.
Бигамията също. Отивам с жена си в Кувейт. И с балдъзата. И се женя и за балдъзата. Жена ми недоволства. Обаче няма престъпление.
Това са глупости на търкалета.Тия ги разправяйте в училище.
А ако нямате българско гражданство,а само арабско и жена ви също-сте прав.
Иначе-е невъзможно!
- Гост
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|