начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

алкохолна проба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

алкохолна проба

Мнениеот mucka » 17 Мар 2008, 21:32

здравейте!незнам дали това е точното място,но доста търсих и неможах да намеря отговор във вече пуснатите теми.Надявам се все пак да ми дадете съвет. Преди дни от съпругът ми е взета алкохолна проба без да е шофирал автомобила,т.е.той е бил в автомобила,зад волана,на запален двигател(за да работи парното)но не е имал намерение да кара.Просто с негов колега са обсъждали "на топло"някакъв проблем.Звучи малко смешно,но понякога се случват такива неща.И така,дрегерът отчита 1.87 промила.В следствие е съставен акт за нарушение на чл.5(2)3 от ЗДП и е иззето свидетелството за управление на МПС.Отказал е кръвна проба.Акта е подписан без никакви възражения.Та въпросът ми е:дали имаме шанс да докажем,че това си е чисто заяждане,или такъв е законът:не позволява да се стоплиш в собствената си кола?
mucka
Нов потребител

Мнениеот system » 17 Мар 2008, 23:39

И кажете на съпруга си да намери нещо по-правдоподобно като защитна версия. Това за "парното" малко издиша.
system
Активен потребител

Мнениеот mucka » 17 Мар 2008, 23:46

За това искам съвет.Дали изобщо е възможно да се докаже по някакъв начин,че не е шофирал.А това за парното си е голата истина.....
mucka
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 17 Мар 2008, 23:46

А автомобилът е паркиран например в гаража, та да е ясно, че не е имал намерение да шофира.... :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 17 Мар 2008, 23:55

Ми как що? Щот са кофти хора :wink: :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 00:02

Да.Наистина са много,ама много кофти понякога.Не всички разбира се.
mucka
Нов потребител

Мнениеот system » 18 Мар 2008, 00:02

Не вярвам някой автоконтрольор да тръгне да проверява автомобил, спрян в гараж. Лично аз предполагам, че автомобилът си е бил на пътя. И ако започнат да развиват това за парното и стоплянето на колата ,всеки прокурор ще го забие с въпроса - добре де, не можахте да говорите на топло в някое кафе, а точно колата трябваше да запалите. И как аджеба този автомобил се е озовал на това място, спрял, д работещ двигател и човек на волана с алкохол в кръвта ?

Но казусът на питащата извиква у мен един малко идиотски въпрос: кога се счита, че водачът управлява автомобила ? Ако автомобилът е запален, но е на място, това управление ли е ? Или управлението на автомобила започва в момента, в който той бъде приведен в движение ?
Последна промяна system на 18 Мар 2008, 00:05, променена общо 1 път
system
Активен потребител

Мнениеот system » 18 Мар 2008, 00:06

poli_g написа:Драга госпожо, сега сериозно- не отстъпвам ни на йота от първоначалният си отговор.
Намерете адвокат, защото пробационните мерки все ще ги преглътне някак съпругът Ви, но кумулативно налаганото наказание - лишаване от право на управление е друга тема. С оглед показанията на дрегера- възможно е да му наложат такова за 12 месеца..

Да, това би била най-правилната постъпка - колегата ще има възможност да навлезе по-навътре в казуса, може и да измисли нещо по-добро за защита.
system
Активен потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 00:20

Благодаря Ви за мненията и съветите.Да,в законите пише "водач управляващ автомобил",а не 'Седнал зад волана".Не знам дали на мен ми се иска да е така,но мисля,че има разлика.
mucka
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 18 Мар 2008, 00:38

Не е важно какво е станало, г-жо mucka, преди наказат.дело, важно е какво ще се докаже по делото.Съдебния състав се състои от разумни хора и те очакват разумно обяснение на случилото се.Така, че, ако Вие и адвоката Ви успеете да го дадете - твърдяната от Вас истина може и да се установи.Версията на съпруга Ви няма да я потвръдят поне двама полицаи.А съпругът Ви, за да се озове с колата някъде, все някак си е стигнал до там, все някой го е видял как стига, защо не и орган на МВР. Тая теза - Вашата - се поддържа в 30 процента от случаите.Има и едни 10 процента "познай кой от двамата караше".
Колегите са прави, съпругът Ви го грози дълъг период на лишаване от правоуправление, всъщност този период вече е започнал.Което има и плюсове - ще може да пие спокойно
Сега сериозно.Посъветвайте съпруга си да не се защитава сам.
Управлението на МПС е действие или бездействие с приборите и механизмите на МПС, независимо от това дали МПС е в покой или движение, ако се създава опасност за настъпване на предвидените в НК последици- увреждане здраве, имущество/ това е дефиницията горе -долу за целите на престъпленията против транспорта/.Т.е. ако си пуснете чистачките, не създавате пряка опасност за движението, примерно.Ако загасне двигателя не където трябва / бездействате/ и от това последва ПТП със средна телесна повреда, управлявате.
Когато получи призовка съпруга Ви, това няма да е далече, защото алкохолите са бързи производства, си ангажирайте защитник и той ще се бори с фактическите твърдения/ кой къде е бил и какво е правил/ и с правната кквалификация- управлявал ли е съпругът Ви.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 01:09

Благодаря.Желая Ви лека нощ.Страхотни сте.
mucka
Нов потребител

Мнениеот mucka » 18 Мар 2008, 10:03

Автомобилът си беше пред блока,а и в полунощ няма много кафенета наоколо.Защо винаги има някой,който се мисли за идеален????????Това,че някой има лош късмет,не значи че е потенциален убиец.Ние също имаме деца,които се опитваме да предпазим,но това вече е друга тема.
mucka
Нов потребител

Мнениеот aboykov » 18 Мар 2008, 11:06

Извинете госпожо, но е много просто. Контролните органи никога не извършват тестове за употреба на алкохол на спрени автомобили. За да направят проверка значи наистина е имало защо. След като са констатирали, че автомобила е бил запален, това означва, че е в движение. Друго е, че в ЗДвП е забранена работата на двигателя на свободен ход. Надявам се съпругът Ви да си вземе поука от случката и да няма тежки наказания спрямо него. :wink:
aboykov
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 18 Мар 2008, 18:46

mucka написа:Това,че някой има лош късмет,не значи че е потенциален убиец.

Определено е лош късмет да те хванат, но за останалите участници в движението може да е добър.
Gabi1
Потребител

Мнениеот prof_prof » 19 Мар 2008, 00:04

Това определено предизвика интерес у мен 8)
Дано Муцка да качи обвинението, след като бъде изготвено :D
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Мар 2008, 00:38

Е, сигурно в ОА няма да пише "при рутинна проверка на водачите в паркираните пред блок Х леки автомобили" :D .Ще си пише на еди коя си дата, около еди колко си часа Г-н mucka, който в предходен момент бил употребил алкохол, управлявал МПС...по тихата квартална улица ...., с посока на движение от ул.А към ул.Б.После бил спрян за рутинна проверка на Пътна полиция...Т.е. Обвин.акт ще проследи хронологията на събитията до естествената им развръзка- преди да го застигне г-н mucka лошия късмет.
Другото и аз искам да го видя. :D
А въпреки всеобщото ни неодобрение към деянието на г-н mucka, браво на г-жа mucka, която,макар и да му дължи разбиране, така публично, дори и анонимно, защити честта на главата на семейството въпреки нетрезвото състояние на същата глава, констатирано по надлежния ред :D
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 19 Мар 2008, 09:39

kpavlova написа:А въпреки всеобщото ни неодобрение към деянието на г-н mucka, браво на г-жа mucka, която,макар и да му дължи разбиране, така публично, дори и анонимно, защити честта на главата на семейството въпреки нетрезвото състояние на същата глава, констатирано по надлежния ред :D

Това за главата и състоянието й беше много свежо :)
system
Активен потребител

Мнениеот mucka » 19 Мар 2008, 10:28

Чувала съм,че за може максимално да те защити адвокатът ти,не трябва да криеш нищо от него...Няма логика да искам съвет за исмислена ситуация.Благодаря на тези,които ми го дадоха и не се нахвърлиха настървено и с недоверие.Уважавам безкрайно професията Ви!
mucka
Нов потребител

Мнениеот prof_prof » 19 Мар 2008, 11:45

mucka написа:Чувала съм,че за може максимално да те защити адвокатът ти,не трябва да криеш нищо от него...

Абсолютно вярно! Според мен адвокатът Ви ще има голям шанс за успех с това дело :) ако всичко е така, както го описвате 8)
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право