начало

Задържаха крадец, обрал апартамента на секретаря на президента Николай Копринков Задържаха крадец, обрал апартамента на секретаря на президента Николай Копринков

Безопасни условия на труд

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Безопасни условия на труд

Мнениеот Eлена » 13 Юли 2004, 10:49

Бихте ли ми обяснили следното:
В Наредба № 15 от 31.05.99 г. чл.9 пише, че регламентирани почивки да отдих и възстановяване по време на работа се въвеждат, когато:
ал.2 продължителността на работния ден /работната смяна/ превишава 6 часа.
Следва ли да се приеме, че ако работната смяна е точно 6 часа непрекъснато стоене пред компютър, то работникът няма право да "мръдне" от работното място, т.е. работодателят не е длъжен да регламентира продължителността и броя на почивките.
Вярно ли е, че при работа с компютър се полагат по 15 мин. почивка на всеки час и ако да, къде го пише?
Eлена

Re: Безопасни условия на труд

Мнениеот донна2 » 13 Юли 2004, 11:07

май си объркала наредбите

виж наредба №3/2002г.за минималните изисквания за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд при работа с видеодисплеи
донна2

Мнениеот Eлена » 13 Юли 2004, 11:21

Въобще не съм объркала наредбите. Наредба № 15 от 31.05.1999 г. е за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, като тази наредба №3, която ми посочваш, препраща именно към въпросната Наредба 15 по въпроса за определянето на броя и продължителността на почивките при работа с видеодисплеи.
Eлена

Мнениеот донна » 13 Юли 2004, 12:20

НЕ съм объркала нищо старата наредба № 8/1996г.-там бяха 15 минути за които питаш е отменена ,сега действа тая която ти написах

работодателя следва да определи физиологичен режим на труд и почивки ,както и вида почивки ,активна пасивна полупасивна
донна

Мнениеот Eлена » 13 Юли 2004, 12:27

Да, но при нас смените са точно 6 часа и мисълта ми е, че работодателят може да заяви, че при това положение законът не го задължава да определи почивките, защото в чл.2 на Наредба №15 пише, че физиологичните режими на труд и почивка по време на работа се разработват и въвеждат за всички видове трудова дейност ..., когато е изпълнено условието на чл.9 /където пък в ал. 2 се казва работната смяна превишава 6 часа/.
А какво значи активна, пасивна и полупасивна почивка?
Eлена

Мнениеот донна2 » 13 Юли 2004, 12:41

виж в приложението към чл.8
донна2

Назад към Трудово право