начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Масово напускане на над 150 души!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Масово напускане на над 150 души!

Мнениеот flyhouse » 30 Ное 2009, 20:16

Здравейте.
Имам един неприятен казус. Работих в една доста голяма фирма, която практически фалира няколко дни след като я напуснах и не ми изплатиха последните възнаграждения. За това сезирах ГИТ.
Обаче, останалите 150 човека които работят там, също не са си получили в последните 2 месеца заплати и сега ги карат масово да напускат на основание чл. 327 ал.2- за неплащане на заплати.
Въпросът ми е- тези хора после могат ли да получат обезщетения както е при съкращаване, или няма да могат?
По какъв ред може да си получиме поне последните заплати при един фалит и ликвидация на дружеството? В какви случаи и в какъв размер могат тези заплати да ни се изплатят от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците(ако така се казваше)?
Много ще съм благодарен за отговори, в близките дни ще събера бившите ми колеги и ще си потърсиме адвокат, но ми трябва да знам тази информация сега, за да ги посъветвам как да постъпят при напускане.
flyhouse
Младши потребител

Re: Масово напускане на над 150 души!

Мнениеот planinaot » 02 Дек 2009, 18:51

flyhouse написа:Здравейте.
Имам един неприятен казус. Работих в една доста голяма фирма, която практически фалира няколко дни след като я напуснах и не ми изплатиха последните възнаграждения. За това сезирах ГИТ.
Обаче, останалите 150 човека които работят там, също не са си получили в последните 2 месеца заплати и сега ги карат масово да напускат на основание чл. 327 ал.2- за неплащане на заплати.
Въпросът ми е- тези хора после могат ли да получат обезщетения както е при съкращаване, или няма да могат?
По какъв ред може да си получиме поне последните заплати при един фалит и ликвидация на дружеството? В какви случаи и в какъв размер могат тези заплати да ни се изплатят от Фонда за гарантиране на вземанията на работниците(ако така се казваше)?
Много ще съм благодарен за отговори, в близките дни ще събера бившите ми колеги и ще си потърсиме адвокат, но ми трябва да знам тази информация сега, за да ги посъветвам как да постъпят при напускане.

Напускането по чл.327,ал.2 КТ не е във Ваш интерес. След като предприятието е във фалит нека прекратят правоотношенията ви на основание чл.328,ал.1,т.1 (при закриване на предприятието). Така освен, че ще трябва да ви дадат 1-месечно предизвестие, което ако не бъде спазено трябва да е изплати, ще трябва да Ви дадат и обезщетение в размер на 1 брутно трудово възнаграждение за оставане без работа въз основа на чл.222,ал.1 КТ.
Ако фирмата е фалирала ще можете да си търсите правата си по съдебен ред и да се наредите на опашката от кредитори. Имайте предвид, че исковете по вземания от трудови правоотношения се ползват с предимство и се нареждате веднага след кредиторите, които се ползват с обезпечения върху движимото и недвижимото имущество на фирмата.
Трябва да внимавате дали фирмата няма да бъде погълната от друга фирма. Ако това се случи, то тогава трудовото Ви правоотношение се запазва с фирмата правоприемник по силата на чл. 123 КТ.
Ако фирмата премине към процедура по несъстоятелност трябва да изисквате информация от Вашия работодател затова кой е началният момент, от който е обявена несъстоятелността. Ако отказва да даде информация трябва регулярно да проверявате Търговския регистър в Агенцията по вписванията.

КАНДИДАТСТВАНЕ ПРЕД ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ"
ВАЖНО - За да кандидаствате пред Фонд Гарантирани вземания работодателят Ви трябва да е в открита процедура по несъстоятелнст, а не завършила процедура по несъстоятелност.
Трябва да подадете молба-декларация до ТП на НОИ по седалище на работодателя в 30-дневен срок от датата на вписването на съдебното решение за несъстоятелност на работодателя в Търговския регистър. Гарантираното вземане е в размер на 3 начислени, но неизплатени работни заплати. Максималният месечен размер на гарантираните вземания е 660 лева.
planinaot
Младши потребител

Назад към Трудово право