начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Започване на нова работа по време на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Започване на нова работа по време на майчинство

Мнениеот son4ela » 05 Яну 2010, 18:06

Здравейте!

Работя на постоянен трудов договор в една фирма. В момента съм в отпуск по майчинство, детето ми е на 11 месеца. Сега си намерих нова работа. Въпросите ми са:
-какви документи и къде трябва да ги подам, за да бъде прекратено майчинството ми?
-когато напускам старата работа трябва ли да подавам предизвестние или трябва веднага да ме освободят?
-ще получавам ли 1/2 майчинство до навършване на 2 г. на детето?
-как може майчинството ми да се прехвърли на някоя от бабите?

Благодаря ви предварително!
son4ela
Нов потребител

Re: Започване на нова работа по време на майчинство

Мнениеот laridii » 05 Яну 2010, 19:12

Първо, отивате при работодателя Ви и му заявявате желанието си да започнете работа. Като поискате и прехвърлянето на майчинството. Счетитата знаят какво да направят!!!
Второ, ако Вашият трудов договор е безсрочен, какъвто предполага се е, Вие следва да дадете на работодателя 30 работни дни предизвестие, той може да Ви пусне по-бързо, всичко е въпрос на договорки. За периода на майчинството имате някакви отпуски предполагам, ако той се съгласи помолете го предизвестието Ви да са тези отпуски.
- Е, нали ще го прехвърляте това майчинство, не може, хем да получавате 1/2, хем да го прехвърлите.
laridii
Потребител

Re: Започване на нова работа по време на майчинство

Мнениеот vk2333 » 06 Яну 2010, 12:27

Имам сходно питане с това на госпожата:

1. Правилно ли съм разбрала, че за да ми изплащат майчинство от НОИ по настоящия договор (трудов и безсрочен), не трябва/ не мога да подписвам друг договор за работа - напр. граждански; т.е., подписването на граждански дог. за работа по време на майчинство препятства ли плащането от НОИ по постоянния дог.?

2. Ако регистрирам фирма на мое име (или с мое участие) по време на майчинството, това отразява ли се на плащането от НОИ по текущия ми трудов договор? - а) в случай, че се водя собственик, но не заемам длъжност/ щат там; б)в случай, че заемам такава (фирмата няма да е ЕТ)
vk2333
Нов потребител

Назад към Трудово право