начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

HELP

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

HELP

Мнениеот andrea » 27 Яну 2010, 16:37

Здравейте колеги, пускам темата и тук с надежда "да излезе от някой ръкав заек". Малко спам няма да навреди никому, нали :roll: :lol:

Моля ако някой от вас е наясно и има желание нека сподели: отпуските по чл.169 ал. 1 и 2 от Кодекса на труда се ползват за посещение на лекции и явяване на изпити. Предвидените дни по този член включват ли и подготовката за изпити? В Коментар на КТ на Мръчков, четохме с колега ( адвокат Николов ), че е предвидена такава (подготовка), основавайки се на писмо N 0414/13 от 7 февруари 2003г. на МТСП - ИБТ, 2003, N3, с.10. Но не съм сигурна дали няма по-нов документ, регламентиращ това положение. Ще се радвам на помощ :D

Извинете ме ако съм допуснала неточности, още съм заек в правната материя :oops: :oops: :oops:
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Re: HELP

Мнениеот andy70 » 27 Яну 2010, 17:34

Отговор на МТСП от 5.11.2009 г. във връзка с чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДИРЕКЦИЯ "ИНДУСТРИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ"
чл. 169 КТ,

чл. 51 НРВПО

Въпрос: Имам разрешение от работодателя ми да ползвам платен годишен отпуск за обучение, но от "Кадри" постоянно ме възпрепятстват, като ми искат удостоверения за изпитите, на които се явявам, а те в повечето случаи са в събота и неделя. Прави ли са и какво могат да изискват от мен, след като имам писмено разрешение от работодателя?

Отговор: В чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда е посочено, че работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година. Необходимо е обучението да се осъществява със съгласието на работодателя. Учебните отпуски по чл. 169, ал. 1 от Кодекса на труда се предоставят за провеждане на обучение и полагане на изпити в съответното учебно заведение. Те се предоставят на работниците и служителите, за да могат да се подготвят и да участват в учебните занятия и да се явяват на предвидените в учебния план изпити. Имат се предвид изпитите през текущия курс на обучението. Работникът или служителят е длъжен да използва учебния отпуск само според неговото предназначение - за посещение на учебни занятия, за подготовка и явяване на изпити. Той е длъжен да удостовери това след завръщането си от отпуска, като представи документ от учебното заведение - студентска книжка, уверение и др. подобни (чл. 51, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските). Отпускът може да се ползва наведнъж или на части и се разрешава по искане на работника или служителя, изразено в негова писмена молба до работодателя. Към молбата трябва да бъде приложен документ от учебното заведение, който удостоверява дните на заетост с учебни занятия или изпити (чл. 51, ал. 1 от наредбата). Когато учащият се е отсъствал от учебни занятия или не се е явил на изпит по неуважителни причини, ползваният отпуск се счита за неплатен (чл. 51, ал. 3 от наредбата).
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Трудово право