начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Неизплатени заплати от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Неизплатени заплати от работодател

Мнениеот monteskio » 29 Юли 2009, 00:00

sarbijanac написа:За разлика от колегата Данев /Монтескио/ нямам време да си играя "на шикалки" с гениалната разпоредба на чл.410 от ГПК,където право на длъжника /работодателя в случая/ е да направи възражение /което не е и длъжен да мотивира/.И съда да ми спира изпълнението ,че да ми дава указания да си предявявам иск.

Нещо друго-в чл.410 от ГПК трябва да посоча точния размер на вземането.В болшинството случаи самите "ухапани" работници дори не могат да си изчислят или респ.да посочат точния си размер дължимите суми,ведно с лихвите.Та се налага след като ССЕ се приеме от съда да правя изменение на иска по чл.214 от ГПК.
Като сега - дошли са ми двама и ми викат-дължат ни четири заплати и едно обезщетение по чл.328,ал.1,т.2 от КТ.Та не ми остава нищо друго освен на "око" да им напиша в иковата молба вземането и да си чакам заключението на "зловещото лице".Това в общия процес.Ами в производство по чл.410 от ГПК стиска ли ми да напиша нещо,което не е със строго установен размер на вземане ?

От друга страна - искът ми по общия ред е освободен от Д.такса.Не съм сигурен обаче ако претендирам трудово вземане по чл.410 от ГПК със заповед за изпълнение дали няма да ме задължат да внеса дължима такса.

И не на последно място.Друго си е да видиш смотания работодател или юриста му "очи в очи" как се черви в залата,как вещото лице "му вади кирливите ризи" за неплатените трудови вземания и т.н.Решението на иска по общия ред е със СПН,което дори и да ти се обжалва ,при приета ССЕ няма да се отмени или измени от възивната инстанция.

Колега Каменов,

Посочването на точния размер в заповедното производство въобще не е труден. В Кт ясно е посочено какво се дължи. В тази процедура аналогично на исковото производство такса не се дължи, но вероятно досега не се е случвало да се води подобно дело. Така че ако за Вас е по-важно да се видите очи в очи с колегата и да се "боричкате" в зала, вместо да си вземеш изп. лист в случай не обжалва в 14 дн.срок след получаването - това е личен избор. А за "шикалките" не го коментирам....не е свързано с правото.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 29 Юли 2009, 00:13

В случай,че не се възрази- добре.
А в случай,че се възрази,тогава ....да обяснявам на клиента си приказки от типа "виж сега не стана,ама с дело ще стане,давай да ги съдим ". :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот vanila_ce » 21 Фев 2010, 18:14

А може ли да се иска незабавно изпълнение,след решението на първа инстанция?
Става въпрос за неплатени заплати и обезщетения по член 221 и 224 от КТ.
Тоест да се избегне опита на ответника да обжалва и да прати делото в СГС единствено с идеята да отложи плащането във времето.
vanila_ce
Потребител

Предишна

Назад към Трудово право