начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Инцидент със служебен автомобил без каско?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Инцидент със служебен автомобил без каско?

Мнениеот valeri77 » 04 Юни 2010, 15:58

Добър ден,

Имам едно питане за желаещите да помогнат. Преди няколко дни жената е ожулила предната броня на служебната си кола. Колата се оказва, че е без каско и сега работодателят и я заплашва, че ще и удържи сметката за боядисването от заплатата. Проблемът не е толкова в тези стотина лева, но според мен фирмата няма право на подобни претенции. Какво ще ни посъветвате да направиме? :)
valeri77
Нов потребител

Re: Инцидент със служебен автомобил без каско?

Мнениеот vetre » 04 Юни 2010, 21:21

eee,чак пък стотина лева.
отидете да си поръчате боя в спрей и ще излезе около 20-ина лева.
евентуално проучете въпроса дали няма да е необходим грунт преди боята,
понеже нали броните сега са пластмасови.
vetre
Потребител

Мнениеот lexter » 04 Юни 2010, 22:21

ако съпругата ви възрази, няма да се развие производство по осъществяване на имуществената й отговорност като работник/служител пред работодателя (РД) й. Но той (РД) може да заведе иск пред съда, който, ако бъде уважен, вече може да доведе до удръжки от заплатата.
В 1-месечен срок РД трябва да издаде писмената заповед (приемаме че е узнал за нея).
Но това само по принцип, ако нещо по-конкретно - с конкретния компетентен човек :)
lexter
Потребител

Мнениеот nikiboy » 06 Юни 2010, 08:57

Сто лева за боядисване - няма начин. Под 200лв не струва тази услуга.
Да спориш с шефа си - за 200лв може да остане без работа. По принцип като нанесеш щета на някого, логично е да поиска да му я заплатиш, това че няма каско - ми така решил човека. Малко затворен кръг, ама....
nikiboy
Потребител

Мнениеот adwokat » 06 Юни 2010, 09:24

Какско не е задължителна застраховка.Аз не виждам проблем.Ако някой наненсе щета другиму следва да я отсрани.След тези 2 изречения могат да се напишат стотици,но вече няма смисъл.
adwokat
Младши потребител

Мнениеот valeri77 » 06 Юни 2010, 11:53

Ами, аз питах, защото не ми се струва правилно да и удържат от заплатата. Ами какво ще стане ако някой на пракинга я блъсне и нанесе щети за 1000 лв. примерно? Или я откраднат, или шофьорът размаже колата в някое дърво (кола за 10-15 000лв.)? Това според мен трябва да си го мисли работодателя и си е негов проблем. А ако няма някакво правило/закон за разрешаване на подобни ситуации, дори и с каско, пак щеше да и удържи парите + парите от каското :? Аз съм чупил огледало на служебна кола - каското покри щетата и повече не стана дума за случката.
valeri77
Нов потребител

Мнениеот xaoc1973 » 06 Юни 2010, 14:16

Имате вина (законът гласи: "чупи-купи"), но по принцип съм срещу капиталистите, затова ще изкажа следното мнение (жалко, че давате оскъдна информация и мога само да гадая дали долуописаните догадки са действителност):
Ако това МПС е служебно, то за всяко негово ползване е нужно да има пътен лист и предварително да се проверява от механик. Нужно е и да има книга за разход на гориво, съгласно нормативните документи (т. е. - доказателство от страна на работодателя, че е употребено служебно гориво, а не - лично и др. подобни). Освен това е нужно да има надлежната заповед на работодателя, чрез която възлага на работника изпълнението на служебни задължения по строго регламентиран начин чрез съответното МПС; съответно - доклад и т. н. (при условие, че работникът не изпълнява служебни задължения, като шофьор на това МПС, вписани в длъжностната характеристика). Трябва да се проведе и предварителен инструктаж за безопасност, приемо-предавателен протокол на МПС-то (ако не се води работникът като негово МОЛ) и какво ли не още.
Има и други хватки, но дотук Ви стига.
Изискайте всички тези документи от работодателя и свят ще му се завие, като лееееко може да вметнете, че ще попитате съответните институции (с други думи, казвате: "Шефе, хайде да забравим случая!").
Напишете ТУК какво съдържат ВСИЧКИ гореизброени от мен документи и ТОГАВА ще коментираме пак.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Юни 2010, 19:25

Ще се окаже, че ключовете и талона стоят при секретарката, и всеки яха колата когато му скимне, без никакви документи.
Или че колата се кара постоянно от служителя - и за лични, и за служебни нужди.
Но аз не виждам що за гьонсурат (с извинение) трябва да си, за да питаш "Аз счупих колата, трябва ли аз да я поправя?". Да не говорим, че шефа има доста други начини да си прибере парите - директно, чрез временно намаляване на заплатата поради икономическата криза, или индиректно, като ти тръснат работата и на колежката в майчинство примерно. Или просто да почне да й плаща това, за което се подписва във ведомостта, а не договореното на 4 очи и изплащано без документи :)
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Трудово право