начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Моля за помощ! Кой е работодателят?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за помощ! Кой е работодателят?

Мнениеот arste » 21 Авг 2010, 10:06

Здравейте!

Майка ми е мед.сестра в Дом за деца лишени от родителски грижи и със заповед по чл.328 ал.1 т.2 от Кодекса на труда е прекратено трудовото й правоотношение. И двете са издадени от Кмет на община, но нейни колеги я убеждават, че не той е работодателят й вече според чл.18а от Закона за соц.подпомагане, а самият директор на дома. В лексбг намерих това: "Чл. 18а. (Нов - ДВ, бр. 15 от 2010 г.) (1) Кметът на общината управлява социалните услуги на територията на съответната община, които са делегирани от държавата дейности и местни дейности, и е работодател на ръководителите на тези услуги с изключение на случаите на възлагане на управлението по ал. 3.

(2) Работодател на персонала в социална услуга, която е делегирана от държавата дейност и местна дейност, е нейният ръководител." и казано честно - нищо не разбрах...
, ако е така както казват колегите й - то защо в кодекса на труда нищо не пише, още повече, че трудовите им договори не са променяни..
Благодаря предварително за мненията на всички - лично аз не бих могъл да й осигуря адвокат /безработен съм/, а и не искам да й вдъхват напразни надежди... :cry:
Последна промяна arste на 22 Авг 2010, 16:54, променена общо 1 път
arste
Младши потребител

Re: Кой е работодателят?

Мнениеот kazimirc4 » 21 Авг 2010, 15:05

Вижте трудовият договор и съществуващите допълнителни споразумения във времето. Кой- като имена и длъжност - е вписан като работодател и ги е сключил? Това ще е отговорът на въпроса Ви.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот arste » 21 Авг 2010, 18:05

Много съм Ви благодарен за отговора - там пише обаче кмет на община, но договорът е отпреди 7 години, а сега с промяната в закона за соц.подпомагане - дали е станал работодател директорът на дома?
arste
Младши потребител

Re: Моля за помощ! Кой е работодателят?

Мнениеот anette » 23 Авг 2010, 18:59

На първо четене - работодател е действително този, за който е отразено, че е такъв в трудовия договор.
Но тази разпоредба, която цитирате в ЗСП е просто изумителна :o
Така излиза, че директорът на дома е работодател на майка Ви, а не кметът...
anette
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 27 Сеп 2010, 01:04

arste написа:Много съм Ви благодарен за отговора - там пише обаче кмет на община, но договорът е отпреди 7 години, а сега с промяната в закона за соц.подпомагане - дали е станал работодател директорът на дома?

...Включи си "ЛС"!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Назад към Трудово право