начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

глоби, налагани от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

глоби, налагани от работодател

Мнениеот gss_67 » 28 Ное 2012, 12:29

Преди около 3 месеца по моя грешка от невнимание, машината, на която работя даде сгрешена продукция. Назначена съм на минимална заплата. Глобиха ме 180 лв. за грешката. За това нямах претенции, грешката е моя, фирмата търпи загуби. След един месец отново започнаха да ми удържат пари, защото се оказа, че всъщност глобата ми е над 1000 лв. От самото начало не съм предупредена за размера на глобата, ако не си водя сметка за изработените часове- нямаше да знам, че са ми удържани пари.
Има ли законови разпоредби за правото на работодателя да налага санкции на работника и при какви случаи, както и за размера на същите.
Не искам да бягам от отговорност, но в случая се чувствам ощетена.
gss_67
Нов потребител

Re: глоби, налагани от работодател

Мнениеот borovinka » 28 Ное 2012, 18:03

А работодателят ви да ви е връчвал някакви заповеди, с които ви налага дисциплинарни наказания и търси имуществената ви отговорност?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gss_67 » 29 Ное 2012, 10:32

Не, никакви заповеди, писмени или устни, нито в договора ми има клаузи, които ме държат материално отговорна.
Тъй като попитах какви са сумите, които ми удържат, секретарката ми отговори, че ще ми изготви точните суми и дати на които са удържани и тези, които ще предстоят да се удържат. В какъв писмен вид ще ми ги връчат- ще видим.
gss_67
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 29 Ное 2012, 14:40

Има някакво разминаване между информацията, която давате и случилото се в действителност, явно.
Как така "ви глобиха 180 лева", а в същото време казвате, че глобата ви била 1000 лева и ви правели удръжки без писмена заповед.

Изяснете, моля, каква е действителната обстановка. Може и на лични.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот gss_67 » 29 Ное 2012, 14:50

Първият месец ми казват /устно/, че глобата ми е 180 лв. и ми ги удържат. Минава един месец без удръжки. Следващият месец отново започват да ми удържат пари и пак устно /до момента/ ми казват, че всъщност глобата ми е 1000 лв. Всичко това става без писмена заповед или писмено предупреждение. В момента поисках справка от офиса за сумите които са удържани и ЩЕ бъдат удържани.
За това исках да знам има ли закон, който урежда границите на глобите и имам ли изобщо някакви права в случая?
gss_67
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 30 Ное 2012, 12:35

пълна имуществена отговорност може да се осъществи само по съдебен ред - чл. 211 КТ
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот dobromirkd » 02 Дек 2012, 22:55

Кодекс на труда
Размер на отговорността
Чл. 206. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г. ) (1) За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение.
- Между другото, работите ли още в тази фирма?
dobromirkd
Потребител

Мнениеот gss_67 » 03 Дек 2012, 11:46

Извинявам се за малко късния отговор!
Да, все още работя в тази фирма и не знам как да потърся правата си без да настройвам ръководството срещу себе си или да напусна..... обичайно така става.
gss_67
Нов потребител

Назад към Трудово право