начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

vapros pri sklu4vaneto na trudov dogovor

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

vapros pri sklu4vaneto na trudov dogovor

Мнениеот Лора » 23 Авг 2004, 10:13

Здравейте, имам следния въпрос:
Има ли възможност при сключването трудов договор да се предвиди клауза, която забранява на лицето когато напусне работата в тази компания ( телекомуникационна ) да започне работа в срок от 2 години в друга компания в телекомуникационната област ?
Благодаря ви предварително
Лора

Re: vapros pri sklu4vaneto na trudov dogovor

Мнениеот А » 23 Авг 2004, 12:34

След като този договор не противоречи на закон и страните са съгласни да го сключат, значи няма пречки да се предвиди такава клауза.
А

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 23 Авг 2004, 12:41

да то може да се предвиди такава клауза , но я ми кажете какво ще стане, ако наруши това свое задължение , защото аз и до ден днешен не съм открил сигурен начин за вйлючване на неустойка в трудов договор.
по добре да формулирате това задължение на работника в договор за конфиденциалност , наред с други важни задължения.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот eлисавета » 23 Авг 2004, 14:58

Самата идея за подобна клауза не е редна, дори звучи абсурдно, не би трябвало да се включва горепосочената клауза при сключване на трудов договор. Не е издържано от правна гледна точка. Но всичко зависи от самата фирма, ако подобни правила се регламентирани във вътрешноустройствения правилник - ok, трябва да се спазват, но редно е по-скоро да не се разгласява фирмената тайна и политика, нека да се сключи договор за конфиденциалност и въпросният служител да се задължи да не разпространява информацията му станала известна по време на работа в първата фирма, но не е удачно да се включва подобна клауза за забрана - това е абсурдно!
eлисавета

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 23 Авг 2004, 15:02

не мисля, че е абсурдно , но по - скоро ще има дисциплиниращ ефект от колкото практически , препоръчвам да се включи клауза, че може да отпадне това ограничение , ако за това даде съгласие до сегашния работодател. така нещата ще изглеждат малко по цивилизовано.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот eлисавета » 23 Авг 2004, 15:20

Все пак това е договор - всичко зависи от страните по него, но според мен като юрист наистина не е удачно да се включва подобна клауза. Първо всеки сам определя мястото, където би искал да работи и това е една спирачка за професионално развитие, представи си - започваш работа във въпросната фирма...работиш, даваш всичко от себе си - но не те оценят по достойнство и хоп - ти решаваш да избягаш от там и да идеш в друга фирма,където предполагаш - че спокоино ще "растеш"... ето заради това не е редно кандидатът за служител във въпросната фирма да се съгласи с подобна клауза, нали:)
eлисавета

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 23 Авг 2004, 15:29

сега минахме в една плоскост дето не е много юридическа дали е "честно" или "нечестно" спрямо служителите да се сключват такива договори. аз лично не мога да кажа със сигурност.
мога да ти представя и обратната ситуация взимаш някой служител , обучаваш го показваш му тънкости, влагаш сума ти пари и доверие в него и той най - накрая ти казва извинявай ама онези ми дават кола и 300 лв отгоре , хайде чао и много често това става без предизвестие.
така че кое е правилно от морална гледна точка и кое не - зависи за всеки конкретен случай. аз мисля ,че съм привърженик на дисциплината и за това като че ли приветствам такива договори.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот eлисавета » 23 Авг 2004, 15:46

Важното е да спазваш сключения договор, а такава клауза не е задължителна, нито пък желателна. Може само и единствено да се предвиди да не се разгласява информацията, станала му известна (на служителя) при работата във въпросната фирма,нали?:)
eлисавета

Мнениеот к » 23 Авг 2004, 15:46

моето мненее е, че такава клуза е нищожна, тъй като представлява отказ от трудови права, което съгласно чл.8 ал.4 от КТ е недействителен. Както вече беше споменато, възможно е да бъде формулирана клауза за конфеденциалност и тн.
к

Мнениеот eлисавета » 23 Авг 2004, 15:49

да, колегата в този казус е прав, а доколкото знам мисля, че се познавам с "к" и той е перфектен юрист, а и важното е, че в конкретния случай сме на едно мнение :)
eлисавета

Мнениеот zazu » 23 Авг 2004, 16:03

да,точно така к е прав,все пак ,предварителен отказ от права ,делигирани по закон е недействителен,а в случая какво става точно това,та нали всеки има право да избира къде да предостави работна сила,било под формата на умствен или физически труд
zazu

Мнениеот s_ogled_na_gornoto » 23 Авг 2004, 16:09

интересно ако се формулира така , че нямаме изричен отказ от права , а има напр. разрешителен или уведомителен режим дали може да се приложи, цитирания по - горе от колегата текст на КТ и ако се включи една малка сума като неустойка - според може да се пробва да се мине през съда - това всичко като защита на работодателя.
s_ogled_na_gornoto
Младши потребител

Мнениеот А » 23 Авг 2004, 16:29

чл. 8 ал. 4 засяга отказа от трудови права от страна на работника или служителя, а не от работодателя. Идеята е, че трудовите права се осъществяват лично от него. Това изобщо не касае въпросната клауза.
А

Мнениеот eлисавета » 23 Авг 2004, 16:41

... защита на работодателя, ... съд ?! Не - трябва да се спазват правилата - вътрешните, както и клаузите, регламентиращи прекратяването на правоотношението и всичко ще е ок, но подобни клаузи... абсурдни са:)продължавам да отсоявам казаното по-горе от мен:)
eлисавета

Мнениеот Miglena Ivanova » 26 Авг 2004, 16:11

Лора написа:

> Здравейте, имам следния въпрос:
> Има ли възможност при сключването трудов договор да се предвиди
> клауза, която забранява на лицето когато напусне работата в
> тази компания ( телекомуникационна ) да започне работа в срок
> от 2 години в друга компания в телекомуникационната област ?
> Благодаря ви предварително
Miglena Ivanova

Назад към Трудово право