начало

Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт Възпитаниците на кои университети управляват съдебната власт

прекратяване на договор със срок на изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на договор със срок на изпитване

Мнениеот taniatot » 15 Ное 2007, 18:24

Здравейте. Зададох същия въпрос в клуб Счетоводство в Дира, но мисля, че въпросът ми е по - скоро правен. Ще съм благодарна ако някой ми помогне с мнение по въпроса :
Имам лице, което е на договор със срок на изпитване, който изтича на 28 ноември. Договорът е уговорен в полза на работодателя като е казано, че лицето може да прекрати договора си с връчване на двумесечно предизвестие. На 14 ноември лицето подава предизвестие за напускане. И сега се чудя, лицето трябва ли да изчака изтичане на срока на предизвестие или може да напусне с изтичане на срока на договора? Защото реално договорът има срок и ако лицето не се явява на работа след изтичането му, мисля, че ще го прекратим поради изтичане на срока. Но пък е връчило предизвестие, което изтича на 14 януари. Дали сте имали такъв случай?
Благодаря предварително на далите мнение.
taniatot
Нов потребител

Мнениеот katerinakuch » 15 Ное 2007, 19:13

Прочетете разпоредбите на чл.70 и чл.71 от Кодекса на труда. Успех!
katerinakuch
Активен потребител

Re: прекратяване на договор със срок на изпитване

Мнениеот REVOLUTION » 15 Ное 2007, 19:56

taniatot написа:Здравейте. Зададох същия въпрос в клуб Счетоводство в Дира, но мисля, че въпросът ми е по - скоро правен. Ще съм благодарна ако някой ми помогне с мнение по въпроса :
Имам лице, което е на договор със срок на изпитване, който изтича на 28 ноември. Договорът е уговорен в полза на работодателя като е казано, че лицето може да прекрати договора си с връчване на двумесечно предизвестие. На 14 ноември лицето подава предизвестие за напускане. И сега се чудя, лицето трябва ли да изчака изтичане на срока на предизвестие или може да напусне с изтичане на срока на договора? Защото реално договорът има срок и ако лицето не се явява на работа след изтичането му, мисля, че ще го прекратим поради изтичане на срока. Но пък е връчило предизвестие, което изтича на 14 януари. Дали сте имали такъв случай?

Със сигурност ТД със срок за изпитване , след изтичането на последния , се трансформира нормален ТД за неопределено време или за определен срок.Няма ТД със срок за изпитване , които да се прекратява с изтичането на срока за изпитване ….Ако не се явите на работа ще дължите обезщетение на работодателя в размер възнаграждението за неотработеното време от предизвестието.
REVOLUTION
Активен потребител

Благодаря

Мнениеот taniatot » 19 Ное 2007, 10:09

Благодаря много за мненията. Съжалявам ако съм обидила някого с въпроса си. Да, имаме адвокатска кантора, която се грижи за нас, само че там са доста адвокати и бяха на различно мнение. Казаха, че на този въпрос не могат да дадат еднозначен отговор. За това реших да попитам - просто ми е интересно. Благодаря още веднъж. :D
taniatot
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 19 Ное 2007, 17:52

taniatot написа:Здравейте. Зададох същия въпрос в клуб Счетоводство в Дира, но мисля, че въпросът ми е по - скоро правен. Ще съм благодарна ако някой ми помогне с мнение по въпроса :

Здравейте,

С подаване на предизвестието от страна на работника, договорът се прекратява с изтичане на срока на предизвестието.
Работникът може, след като е подал предизвестието да не се яви повече на работа, като по този начин ще се прекрати договора, от последния му работен ден. В този случай обаче, работникът ще дължи на работодателя си обезщетение за срока на неспазеното предизвестие.
От друга страна, ако взаимоотношенията работник - работодател са добри е възможно последния да прекрати договора без предизвестие, ако има такава клауза в негова полза. По този начин работникът няма да е задължен за обезщетение.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Ное 2007, 18:25

monteskio написа:От друга страна, ако взаимоотношенията работник - работодател са добри е възможно последния да прекрати договора без предизвестие, ако има такава клауза в негова полза. По този начин работникът няма да е задължен за обезщетение.
УСПЕХ !

Според мен такава клауза няма правна сила.Основанията за прекратяване на ТД са изчерпателно уредени и императивни.Страните не могат да уговарят други , дори и когато са в интерес на работника.Така че ако работодателят и работника са в добри отношения , могат да прекратят ТД по взаимно съгласие , но не и едностранно от работника , без предизвестие,извън хипотезите на чл.327КТ.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 19 Ное 2007, 18:51

Revolution, колегата според мен има предвид клаузата за срока за изпитване. Ако са в добри отношения, самият работодател да го пусне.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Ное 2007, 18:59

portokal написа:Revolution, колегата според мен има предвид клаузата за срока за изпитване. Ако са в добри отношения, самият работодател да го пусне.

:oops: :oops: Да , май грешно съм разбрал.Извинявам се! :D
REVOLUTION
Активен потребител

ФОРУМ ИЛИ ПЕЧАТАРСКА ПРЕСА

Мнениеот raymen » 09 Яну 2008, 00:54

Здравейте, след като това е форум всеки може да си задава въпросите според мен, а и не всички адвокати са морално ощетени и са готови да помагат дори на такива който не могат да си позволят да платят тлъсти хонорари. По тоя повод ето и моя въпрос и ако някой може да се справи да помагааааааа!

Бих желал да разбера как стои въпросът със следния казус:
В края на 2007г. подписах трудов договор с изпитателен срок от 6 месеца. Във фирмата където започнах работа предстои организирането на курс на обучение за повишаване на професионалната квалификация на служителите. В ТД който подписах има една клауза:
"След успешно завършване на курса на обучение Служителят се задължава да продължи работата си при работодателя в допълнително определен период от време определен в отделен договор, който е неразделна част от настоящия трудов договор."

Разбрах наскоро, че този "допълнително определен период от време" е със срок 3 години и ако не бъде спазен трябва да заплатя обещетение на работодателя, което да покрие разходите по провеждането на обучението (5000лв.) . От тук произтичат и въпросите ми:

1. От кога започва действието на този 3-годишен срок?
- От момента на подписването на отделен договор, който е неразделна част от настоящия трудов договор
- От момента на изтичане на 6-месечния изпитателен срок и преминаването на безсрочен ТД
- От момента на успешно завършване на курса на обучението

2. Тази клауза определено е с цел протекция на интересите на работодателя, но ми се струва, че е доста обвързваща. Все пак 3-годишен срок през който да нямам право да напусна работа по мое усмотрение след изтичането на определения от КТ едномесечен срок за предизвестие ми звучи по скоро като закрепостяване и нарушение на правата на работника. Законно ли е ?

3. В случай, че подпиша този договор и се обвържа за срок от 3 години значи ли, че през това време каквото и да се случи ще си стоя на едно и също трудово възнаграждение, което няма да бъде актуализирана спрямо пазарните условия, инфлацията и други фактори?

Моля за коментар!
raymen
Нов потребител

Назад към Трудово право