начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Незаконен кандидат за асистент в университет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконен кандидат за асистент в университет

Мнениеот alinnna » 21 Май 2009, 19:32

Проблемът е следния; Кандидатствам за асистент в един университет. Когато се обаждах да си дам документите ми казаха,че макар че съм доктор,ако имам навършени 40 год. не мога да си подам документите.На 39 г. съм и затова ги подадох.В последствие установих,че са приели документите на дама,която е на 42 г. и няма право да участва в коннурса.Това е сериозно нарушение.Искам да ме посъветвате към какъв адвокат да се обърна и кого да съдя-ректората или катедрата,която е допуснала подобно нарушение.
alinnna
Младши потребител

Re: Незаконен кандидат за асистент в университет

Мнениеот donna » 21 Май 2009, 20:25

III. УСЛОВИЯ ЗА ДАВАНЕ НА НАУЧНИ ЗВАНИЯ
Чл. 9. (1) Научните звания "асистент" и "научен сътрудник" се дават на лица с висше образование, не по-възрастни от 35 години, а за лицата с научна степен - от 40 години, които имат постижения в науката или в практиката.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 1975 г.) Изискването за възраст се отнася и за научното звание "преподавател", с изключение на преподавателите по специалните дисциплини във висшите училища по изкуствата.
Чл. 10. Научното звание "старши научен сътрудник II степен" се дава на лица с научна степен, които освен труда, въз основа на който са получили научна степен "доктор", имат и други отпечатани научни изследвания или оригинални творчески постижения на високо научно равнище.

и от правилника

III. УСЛОВИЯ ЗА ДАВАНЕ НА НАУЧНИ ЗВАНИЯ
6. При допускане на кандидатите до конкурс за получаване на научни звания се вземат предвид техните постижения в науката или практиката, както и политическите и моралните им качества.

7.1. Кандидатите за преподаватели трябва да имат най-малко 2-годишен стаж по специалността след завършване на висшето образование.

7.2. Кандидатите за асистенти, научни сътрудници и преподаватели не трябва да бъдат по-възрастни от 35 години, а ако имат научна степен - от 40 години. Възрастта се изчислява към датата на изтичане срока за подаване на документите

Е аз административно наказателни разпоредби не видях ....
donna
Старши потребител

Мнениеот alinnna » 21 Май 2009, 22:15

В такъв случай аз съм в правата си....Какво мога да направя след като другата кандидатка е протеже на един преподавател от катедрата и трябва ли да бъде проведен изпит при положение,че аз съм единствения законен кандидат с докторска степен?
alinnna
Младши потребител

Мнениеот vetre » 21 Май 2009, 23:15

Бре каква дискриминация.
Една жалба до ректора не е ли добър вариант?
То ако вземеш да се съдиш кога ще стане тая.
vetre
Потребител

Мнениеот alinnna » 22 Май 2009, 16:15

И аз си мислех за жалба до ректора, но все още не е ясно дали е негов човек......
alinnna
Младши потребител

Мнениеот lulia » 09 Юни 2009, 00:02

Това, че са приели документите на тази дама - не значи, че тя ще заеме мястото за асистент. Можете да обжалвате административния акт, с който евентуално дамата ще заеме съответното място за което кандидатствате. Приемането на документи, допускането на кандидатите до конкурс - все още не е административен акт и няма какво да оспорвате и кой да съдите.
lulia
Младши потребител

Мнениеот alinnna » 09 Юни 2009, 12:23

На тази дама са взети документите в Личен състав без да е имала разрешение за участие в конкурса при навършен допустима възраст.Тя е трябвало да има такова разрешение предварително,за да й бъдат взети документите,а го е получила чак в края на май. Така, че все пак има нарушение и то доста сериозно.
alinnna
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 12 Юни 2009, 14:29

алина, изчакайте малко и когато това лице бъде назначено , то обжалвате акта за неговото назначение/акт на ректора/ , както и за цялостно провеждане на конкурса и неспазване на процедурата.
p_dyan
Потребител

Мнениеот alinnna » 14 Юни 2009, 14:20

Да, вероятно така ще постъпя, защото ако подам жалба, вероятно ще спрат конкурса докато мине делото, а аз до тогава може и да стана на 40 години :lol:
alinnna
Младши потребител

Мнениеот Melly » 14 Юни 2009, 18:01

Уважаема питаща,

Да не съм прочела някога, че следвайки мнения/съвети на включилите се в темата ви, безвъзвратно сте се провалили.
Ако това се случи, да знаете, писали сте на ваш риск.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот alinnna » 15 Юни 2009, 13:26

Няма да го чуете Мели, все пак не разчитам само на съвети от тук.... :) Прекалено сериозно беше питането ми, така, че бъдете спокойна.. :wink:
alinnna
Младши потребител

Назад към Трудово право