начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Работодател не плаща осигуровки - аз майчински!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работодател не плаща осигуровки - аз майчински!!!

Мнениеот rinita » 17 Сеп 2009, 16:43

Здравейте!

Имам нужда от правен съвет.
В момента съм в майчинство и вече 2 / два/ месеца работодателят ми не подава декларация образец 1 за осигурени лица, която поражда и плащане на осигуровки, съответно аз не получавам майчинските си. От счетоводството на фирмата ми казват, че имало запори на сметки и затова не плащали осигуровки и заплати. Консултирах се със служител в НОИ и чрез тях мога да подам жалба срещу работодателя ми, да го глобят, но не е сигурно, че биха платили осигуровките. След изтичането на този месец / 9.2009/, губя и здравните си права. Другият месец се връщам на работа / детето ми тръгва на ДГ/ и ми предстои съкращение поради намаляване на щат.
Въпросите ми са 2:
1. Мога ли да се регистритам на борсата по труда с прекъснати здравни права?
2. Има ли смисъл да заведа граждански иск срешу работодателя ми, ако в действителност има запори на сметки?
Какво мога да правя като цяло в тази ситуация?

Много ви благодаря предварително за отговорите! :)
rinita
Нов потребител

Re: Работодател не плаща осигуровки - аз майчински!!!

Мнениеот donna » 18 Сеп 2009, 07:21

Госпожо напишете една жалба до НОИ, тоест РУСО и НАП, от сега ви казвам че ще ви откажат да платят майчинството тъй като не са платени осигуровките , а НАП ще тръгне на ревизия /ако тръгне ,а може и ревизията да е приключила вече знам ли / Отказа на РУСО го обжалвайте тъй като съдът ще го отмени ,в случая няма значение дали са плащани осигуровките ,НОИ е длъжно да плати и да си събере парите с АДВ -практика съдебна дал господ.

Имах такъв случай жалбоподателката дори беше пропуснала да обжалва отказа на РУСО , РУСО беше забравило да уведоми НАП/прави се служебно ,ама вие си пуснете жалба,и тогава ние "с цялото си нахалство ходихме в РУСО" , тогавашния директор се скри ,скарахме се с един от служителите ,който се занимаваше с нашия случай ,и написахме жалба до директора на НОИ ,описахме целия цирк в РУСО , изрично му цитирахме конвенцията за защита на майчинството и му я пратихме за справка и запознаване :twisted: Тогава платиха ,но след рязкото писмо което написахме .

Имах и др. случай неплатени болнични поради неплатена осигуровка от работодател. Този път обжалвахме и вс. беше в срок ,съдът отмени отказа на РУСО и парите бяха платени .

Трябва да знаете ,че давностния срок на тия ваши т.н. от вас майчински е 3г.

Можете да се регистрирате на борста.
donna
Старши потребител

Re: Работодател не плаща осигуровки - аз майчински!!!

Мнениеот dask » 19 Сеп 2009, 15:41

donna е права, само за регистрацията в БТ ще искат да е прекратен трудовият договор, а от въпроса, доколкото съм разбрал, това не е така-май само сте в майчински отпуск.
dask
Потребител

Назад към Трудово право