начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Прекратяване на тр.договор по време на майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот plami_84 » 04 Дек 2009, 11:11

Здравейте!
Бих искала да се консултирам с вас.
В болничен съм 135 дни след раждане, на постоянен трудов договор. Вчера ми съобщиха, че трябва да си подам молбата за напускане - поради ред причини, започнали отдавна, но и аз имам вина. Та трябва да го направя без да протестирам. Какво ще се случи с майчинството ми? Какво трябва да правя от тук нататък - да си внасям някакви осигуровки? Нали след този последен болничен се попълва молба до работодателя за възползване от отпуск по майчинство, аз до кого ще трябва да я попълня като съм безработна? През втората година ще получавам ли 240 лв?
plami_84
Нов потребител

Re: Прекратяване на тр.договор по време на майчинство

Мнениеот alexander_ » 04 Дек 2009, 12:13

Плами, не подавай никакви молби освен ако ти самата не желаеш доброволно да направиш това. И иди при някой адвокат, който да вземе телефона на управителя (началника ти), да му врътне една шайба и "с 50 лв. разходи" ще се оправиш :wink:
ЛЕСНО се галят момите, мъчно се дялкат гредите.

ГРЪМНАЛ слепият, та убил заек, а куцият припнал и го уловил.

ЖИВОТЪТ е стълба: едни се качват, други слизат.
alexander_
Младши потребител

Мнениеот ivens » 04 Дек 2009, 14:25

Нищо няма да подписваш!Караш си болничния и след това си подаваш молбата за отпуск по майченство,ако ти откажат в Инспекцията по труда подаваш жалба те ще ги укротят....това е спокойно си гледай детенцето. :D
ivens
Младши потребител

Мнениеот albena3 » 07 Дек 2009, 15:29

Здравейте, искам да попитам има ли право работодателя ми да прекрати друдовия ми договор по време на болничен.
В момента съм в болничен, но ми предстои да раждам на 9-ти февруари 2010 и от работа днес ми съобщиха, че ще ми прекратят трудовият договор от 01.01.2010 г.
Ако наистина имат право да го прекратят, макар че доколкото ми е известно по време на болничен и майчинство не би следвало да имат такова, дали ще ми се изплаща съответното обезпечение, което ми се полага по време на майчинство за 2-те години?
Благодаря предварително.
albena3
Нов потребител

Мнениеот planinaot » 08 Дек 2009, 11:33

albena3 написа:Здравейте, искам да попитам има ли право работодателя ми да прекрати друдовия ми договор по време на болничен.
В момента съм в болничен, но ми предстои да раждам на 9-ти февруари 2010 и от работа днес ми съобщиха, че ще ми прекратят трудовият договор от 01.01.2010 г.
Ако наистина имат право да го прекратят, макар че доколкото ми е известно по време на болничен и майчинство не би следвало да имат такова, дали ще ми се изплаща съответното обезпечение, което ми се полага по време на майчинство за 2-те години?
Благодаря предварително.

Не подавай никакви молби. Според Кодекса на труда започваш ползването на отпуска по чл.163 (отпуск поради бременност, раждане и осиновяване) 45 дни преди раждането. Започнеш ли ползването на този отпуск се ползваш с абсолютна закрила от Кодекса на труда. Според чл.333,ал.6 КТ работничка или служителка, която ползва отпуска по чл.163 (поради бременност и раждане) може да бъде уволнена само на основание чл.328,ал.1,т.1 КТ(поради закриване на предприятието).
След като термина ти е определен на 9 февруари, значи ти ще имаш право на отпуска по чл.163 преди 01.01.2010г.
В момента се ползваш със закрилата по чл.333,ал.5 КТ - бременна работничка или служителка може да бъде уволнена само на определени основания ( Чл.328,ал.1,т.1,7,8 и 12 с предизвестие и чл.330,ал.1 и ал.2,т.6 без предизвестие) като задължително се иска предварително разрешение от Инспекцията по труда.
Освен това след като си в болнични ползваш отпуск поради общо заболяване и си защитена и по чл.333,ал.1,т.4 КТ (работник или служител, който ползва разрешения му отпуск). За което отново се иска разрешение от Инспекцията по труда, преди прекратяване на правоотношението.
Най-добре ще е за теб ако от болничните направо да влезнеш в майчинството.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот albena3 » 10 Дек 2009, 16:35

Благодаря за отговора.
По принцип така смятам от болничен направо да вляза в майчинство, но въпреки това се консултирах и с други хора /счетоводители/ и според тях, ако фирмата е решила да ти прекрати договора ще го направи, дори и с решение на инспекцията.
А точно в моя случай става дума за банка, така че ако искат ще намерят начин да го направят.
Мен по-скоро ме притеснява евентуално, ако ми прекратят договора дали ще си вземам майчинството?
albena3
Нов потребител

Мнениеот dask » 11 Дек 2009, 19:13

Най-много се забавлявам, когато счетоводители дават "правни" консултации. Всъщност те са нещо като съветите в този форум, носещ изключително точното название lex :mrgreen:
dask
Потребител

Мнениеот planinaot » 11 Дек 2009, 19:15

albena3 написа:Благодаря за отговора.
По принцип така смятам от болничен направо да вляза в майчинство, но въпреки това се консултирах и с други хора /счетоводители/ и според тях, ако фирмата е решила да ти прекрати договора ще го направи, дори и с решение на инспекцията.
А точно в моя случай става дума за банка, така че ако искат ще намерят начин да го направят.
Мен по-скоро ме притеснява евентуално, ако ми прекратят договора дали ще си вземам майчинството?

Аз пък ти казвам въобще да не се притесняваш. Има вероятност да ти прекратят договора, но тя е много малка. Инспекцията по труда много трудно дава разрешение за уволнение точно на бременни жени. А без такова разрешение трябва от фирмата да са много тътпи да прекратят правоотношението ти, защото съдът въобще не разглежда делото по същество. Още на първо заседание отменя заповедта за уволнение и те възстанновява на работа.
Ако все пак се случи да прекратят правоотношението ти.
Съгласно чл. 48а от Кодекса за социално осигурявнае "Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск."
За теб е достатъчно да имаш тези 12 месеца осигурителен стаж. Ако ги имаш ще получиш майчинството си, като то ще е равно на 90% от средната месечна заплата, която ти се пада за последните 12 месеца осигурителен стаж. Дванадесетмесечният осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство не е задължително да е непрекъснат и да е непосредствено преди началото на отпуска. Тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.
Ако не можеш да направиш 12 месеца осигурителен стаж имаш право да излезеш в отпуск поради майчинство, но ще получаваш помощите по реда на Закона за семейни помощи за деца. Времето в майчинство се зачита за трудов и осигурителе стаж и когато направиш 12-те месеца ще започнеш да получаваш 90-те % от осреднената сума на получените заплати за послените 12 месеца.
За месеците, които не си работила като база ще се вземе минималната работна заплата , равна на 240лв.
Например: Имаш 9 месеца осигурителен стаж и прекратяват договора ти 3 месеца преди да придобиеш 12 месеца осигурителен стаж. Излизаш в майчинство и 3 месеца получаваш майчинските помощи. В резултат на това, че се водиш за осигурена през това време натрупваш необходимия 12 месечен стаж.
Можеш при нужда и сама да си внасяш осигуровки за общо заболяване и майчинство с цел да получиш много високо майчинство. За целта трябва да се водиш като самоосигуряващо се лице. Например регистрираш ЕТ и започваш да се водиш като самоосигуряващ се. Самоосигуряваш се за максималния праг и когато дойде момента да излезеш в майчинство вземаш максимално възможните обезщетения. Само че по тази последната хипотеза може да се помисли, защото със сигурност си има тънкости.
planinaot
Младши потребител

Мнениеот tsolova » 15 Дек 2009, 14:56

dask написа:Най-много се забавлявам, когато счетоводители дават "правни" консултации. Всъщност те са нещо като съветите в този форум, носещ изключително точното название lex :mrgreen:

Аз се забавлявам и когато юристи дават "финансово-счетоводно-осигурителни" съвети. Конкретно за самоосигуряващото се лице, внасяло авансово вноски на максимален осигурителен доход - не е зле да се поинтересувате как се признава осигурителен доход при т.нар. годишно изравняване и какви ще са последиците за лицето, ако реши да послуша този съвет.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот dask » 16 Дек 2009, 17:51

Точно така-да си дойдем на думата, Цолова. Сега остава и да ни поясните с "финансово-счетоводно-осигурителните" си хрумвания, какво общо има годишното изравняване за самоосигуряващи се с прекратяване на трудов договор по време на майчинство?
dask
Потребител

Мнениеот tsolova » 17 Дек 2009, 14:56

Общото е предходния коментар-съвет по темата:
planinaot написа:Можеш при нужда и сама да си внасяш осигуровки за общо заболяване и майчинство с цел да получиш много високо майчинство. За целта трябва да се водиш като самоосигуряващо се лице. Например регистрираш ЕТ и започваш да се водиш като самоосигуряващ се. Самоосигуряваш се за максималния праг и когато дойде момента да излезеш в майчинство вземаш максимално възможните обезщетения. Само че по тази последната хипотеза може да се помисли, защото със сигурност си има тънкости.

Очаквам извинение за епитета "хрумвания" - убедена съм, че видяхте причината за моя вчерашен коментар.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот dask » 17 Дек 2009, 16:33

Здравейте, Цолова.
Със сигурност не сте доловила каква е правната стойност на писанията на планинаот/кой знае от какво/.
Дайте пак нещо "финансово-счетоводно-осигурително" за да стане тюрлюгювеча пълен. :lol:
dask
Потребител

Мнениеот planinaot » 18 Дек 2009, 12:54

Не мога да разбера какъв е проблемът tsolova????
Аз се опитвам да дам някаква идея, ако не съм прав кажи защо? Най-лесното е да кажеш на някого не можеш това, не можеш онова, нямаш право на това, нямаш право на онова дай 50 лева и айде бягай. Това са хората от твоя тип - "щом са решили значи ще те уволнят" - направо супер съвет, няма що.
:conf: :conf:
Може и лицето да бъде назначено в някоя фирма - на някой близък познат, който има желание да и влезе в положението и тя да му плаща осигуровките, които и се внасят и разходите, които костват на фирмата, за да я води на работа. В случая обаче не става, защото лицето е в болнични и съвсем скоро ще излезе в майчинство.
Най-лесно е ако лицето е регистрирано или се регистрира като земеделски прозиводител. Дори с 25-те декара на дядо си да си регистриран можеш да си набиваш осигуровки до небето, защото земеделските прозиводители не плащат никакви данъци на държавата и отчетността при тях е нулева , кой какво взема и колко изкарва никой не знае. Абе идеи има винаги само човек трябва да ги търси.
Както гласи една стара испанска поговорка: "Пътнико пътища няма, пътищата се правят с ходене!" - тази поговорка я посвещавам на другарката tsolova, очаквайки и тя да даде някоя идея, но едва ли :conf: :conf:
planinaot
Младши потребител

Назад към Трудово право