начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Договор по заместване, Майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор по заместване, Майчинство

Мнениеот yansonn » 02 Ное 2010, 17:53

Здравейте,

Предстои ми да сключа трудов договор с уговорен 6-месечен срок за изпитване съгласно чл. 70 от Кодекса на труда, сключен във връзка с чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ – за заместване на работничка, която отсъства от работа поради ползване на отпуск по майчинство. Той вероятно ще приключи автоматично по чл. 325 т.5 (ако приемем, че след 6-те месеца бъде подновен въобще).
Какви са вариантите ми при следната хипотеза:
Докато работя по силата на този договор и забележете - след преминаването на изпит. срок, самата аз забремения и разбира се уведомя за това работодателя си.

Предполагам, че той би могъл да ми прекрати тр. договор по заместване, докато съм бременна, например 2-3 месеца преди времето за изляза в болничен. И ще бъде в правото си на това.
Въпросът ми е дали за тези 2-3-4 месеца, в които напрактика съм безработна и преди термин за раждане бих могла да се самоосигурявам здравно в НОИ със собствени средства (например като домакиня или нещо подобно) като избера опция осигуровката ми да покрива и риск ОЗМ?

С две думи, ако поради така формулиран договор евентуално остана без защита на работното място (по чл.333) и непосредствено преди раждане за няколко месеца без трудов договор, покриващ здравно осигуряване с ОЗМ, мога ли да подам Декларация в НОИ и да продължа да поддържам сама здравните си права с вноските с висок праг (450-2000 лв), които до момента съм плащала, за да мога след като изляза в болничен по майчинство да получавам 90-процентното обещетение, а не просто помощите при бременност?

Благодаря предварително за мненията.
yansonn
Нов потребител

Назад към Трудово право