начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Уволнение чл. 328 ал. 2

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение чл. 328 ал. 2

Мнениеот nikirusev » 10 Юли 2022, 10:29

Здравейте, имам казус Гл. счетоводител съм на болница при смяната на управителя ме уволни по чл. 328 ал. 2 тълкувам го като управленски кадър. Въпроса ми е управленски кадър ли съм или, назначен съм по трудов договор, след разни консултации ми казаха че трябва да съм назначен с договор за управление и контрол тогава е вид управленски кадър. Благодаря предварително за консултацията.
nikirusev
Младши потребител

Re: Уволнение чл. 328 ал. 2

Мнениеот ivanov_p » 10 Юли 2022, 10:39

А пък аз обикновено насочвам питащи по такива въпроси към главни счетоводители. Сложно е и ако обжалвате съдът ще реши дали сте ръководен кадър или не, може и едното и другото, дали договора е трудов или не не е определящо, а спецификата на длъжността в конкретния случай.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 10 Юли 2022, 14:59

Здравейте,
За улеснение (по-скоро мое такова), ще систематизирам-изведа ръпросите Ви по реда на изложеното:
1.Управленски кадър ли съм?
2. Трябва ли да съм назначен с договор за управление и контрол за да съм вид управленски кадър?
Ще вметна, че нама да употребявам израза „управленски”, а „ръководен” в смисъла на ал. 2 от чл. 328 от КТ.
В § 1, т. 3 от КТ е дефинирано понятието за ръководен кадър – „Ръководство на предприятието" е ръководителят на предприятието, неговите заместници и други лица, на които е възложено ръководството на трудовия процес, включително и в поделение на предприятието…”
Дали сте управленски кадър отговорът е даден най-ясно в дл. характеристрика, а това е от изключително значение при евентуални действия по реда на чл. 344 от КТ. В този смисъл ВКС приема следното:
…по чл. 328,ал.2 КТ могат да бъдат уволнявани само служители от ръководството на предприятието по смисъла на пар.1 т.3 от допълнителните разпоредби на КТ . Това е специфичен кръг от служители от които зависи успехът на управлението и постигането на резултати в предприятието, което само по себе си предполага, че това могат да се лица и извън ръководителя и неговите заместници . При съмнение дали даден служител е от ръководството на предприятието т.е. дали заеманата от него длъжност е ръководна следва да се бъдат съобразени задълженията по длъжностна характеристика.
Настоящият състав на ВКС приема посочения отговор на поставения правен въпрос като счита, че при преценка дали дадена длъжност е „ръководна” следва да се преценява конкретно при всеки случай като критерия за преценка освен задълженията по длъжностна характеристика следва да включва и мястото на длъжността в общата структура на длъжностите в предприятието и включените в длъжността трудови функции.

Друг акт на ВКС сочи, че когато става въпрос за ръководство (по-скоро организиране) на екип от 5-10 човека ведно с останалото разписано в дл. характ., то тази длъжност не следва да се отчита като ръководна. Последото намирам, че се подкрепя и в НКПД, където е посочено, че към ръководителите на финансови дейности не се включва длъжността „Главен счетоводител” с код по НКПД – 2411
За това и личното ми мнение (на новоизлюпващ се юрист), е че във Вашия случай е по-вероятно да сте на експертна длъжност (специалист), отколкото на ръководна. Но все пак, определянето на това ще зависи най-вече от разписаното в дл. хар.
Ето подпомагащи четива по въпроса:
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 7D005DBBFD
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... CC004B2998
http://domino.vks.bg/bcap/scc/webdata.n ... 7D005DBBFD

На въпрос 2, намирам, че отговорът е: Да, може да бъдете на ръководна длъжност по силата на тр. договор.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 10 Юли 2022, 19:53

nikirusev написа:Здравейте, имам казус Гл. счетоводител съм на болница при смяната на управителя ме уволни по чл. 328 ал. 2 тълкувам го като управленски кадър.

Самата формулировка е ... глупава! Защото
Чл. 328. (2) [size=85]Освен в случаите по ал. 1[/size] служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието.

Тоест - когато друг се ангажира с управлението на предприятието.

На вторият въпрос - не, не сте „управленски кадър“ - макар да сте на висок пост (главен счетоводител)! Може да сте по-по-най за счетоводството, но не сте фигура - в управлението на юридическото лице.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 10 Юли 2022, 23:21

Така! Виждам, че тук темата е ос*ана и съсипана от един форумен трол и паразит, който посрамва този форум. Моля уважаемият nikirusev да не си създава грешно мнение за форума, предвид омърсяването му от паразитиращият и без грам правни познания, и култура guest1! Всичко, което е написал по темата е пасквил, нямащ връзка със същината. А квалификацията за глупава формулировка е показател за арогантността на този юзър. Същото е и с отговора на 2-рия въпрос
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот nikirusev » 17 Юли 2022, 08:07

Благодаря за тълкованията, разнозначни, темата е много деликатна.
nikirusev
Младши потребител

Назад към Трудово право