Здравейте,
Имам един доста оплетен казус и бих била благодарна на малко помощ.
Мъжът с когото живея /на семейни начала/ има стари задължения към бюджета - неплатени патенти и една глоба, всичко от 2005-2006 година. В бюлетина на НАП излиза, че цялото задължение заедно с лихвите е 10400 лв., а глобата бе наложена поради дело за грешно подадена данъчна декларация и е в размер на 200 лв. Имаше и призовка от АДВ за въпросните задължения пред 2007.
Понастоящем има регистрирана фирма /ДЗЗД/ за таксиметрова дейност, която няма задължения, като редовно се внасят осигуровки и други плащания към бюджета. Обаче освен фирмата няма нищо друго - нито кола, нито жилище, нищо.
Въпросът ми е има ли давност направеното задължение и какви са последствията от неплащането му. Аз живея с идеята, че все някога ще трябва да го погасим, но никак не ми е приятно да изплащам нечии чужди борчове и държавата да търси мъжът ми. Въпреки, че нямаме сключен брак задължението става общо в определен смисъл.
Доста объркано обясних, но все пак благодаря за всеки съвет как може да се оправи тази неприятна ситуация.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
задължения към бюджета и принудително събиране
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Вие нямате сключен граждански брак с приятеля Ви. Неговото задължение не е ваше задължение, тъй като това задължение не е придобито по време на брак. Вие не сте длъжна да плащате неговите задължения. Вие /най-вероятно/ не сте го съветвала да ги поема. Нека си ги погаси той лично.
- katerinakuch
- Активен потребител
Благодаря за съвета katerinakuch
Лошото е, че все пак живеем заедно и сумите за изплащане на задължението ще трябва да се отделят от скромния "семеен" бюджет.
Аз никога не съм допускала да не погася задълженията си към която и да било институция и много бих искала и човека до мен да е на същия принцип.
Но станалото - станало, сега се чудя как да намеря решение и какви биха били последствията, защото задължението е голямо, а бюджетът доста ограничен. Притеснява ме например дали би се стигнало до затвор заради това неизплатено задължение след като той няма никакво имущество, което би могло да послужи за погасяване.
Благодаря отново.
Лошото е, че все пак живеем заедно и сумите за изплащане на задължението ще трябва да се отделят от скромния "семеен" бюджет.
Аз никога не съм допускала да не погася задълженията си към която и да било институция и много бих искала и човека до мен да е на същия принцип.
Но станалото - станало, сега се чудя как да намеря решение и какви биха били последствията, защото задължението е голямо, а бюджетът доста ограничен. Притеснява ме например дали би се стигнало до затвор заради това неизплатено задължение след като той няма никакво имущество, което би могло да послужи за погасяване.
Благодаря отново.
- maximme
- Младши потребител
maximme написа:Благодаря за съвета katerinakuch
Благодаря отново.
Вие сте един честен човек с морал, съвест и принципи. Не допускате, че не бихте погасили своите задължения към която и да било институция. Искате от човека до Вас същото. Посъветвайте Вашия приятел да намери средства и да погаси своите задължения. Необходимо е той много да поработи върху въпроса с намирането на средствата.
- katerinakuch
- Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|