начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Продажба на авторска книга

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на авторска книга

Мнениеот studentpravo » 21 Сеп 2013, 10:21

Здравейте, колеги. Мой познат е на път да завърши написването на авторска книга, която има намерение да продава само по Интернет, в електронен вариант. Как стои въпроса с ДДС-то в такъв случай? Необходими ли са регистрации като търговец, отчитане на доходи, заплащането на данъци и въобще цялата процедура?
Отново подчертавам, че в случая книгата няма да бъде издавана на хартиен носител.
Но така и така ще се получи дискусия, предлагам да обсъдим и варианта ако книгата все пак е и на хартиен носител?
Каква е законоустановената процедура за извършването на подобен вид дейност?
studentpravo
Младши потребител

Re: Продажба на авторска книга

Мнениеот TheOldMan » 21 Сеп 2013, 10:42

При хартиения носител обикновено автора намира заинтересовано издателство, което му плаща някаква сума и получава правата за разпространение. С'я ... как ще се договорят автора и издателя - тяхна си работа. Дали ще е твърда сума, дали ще е процент от печалбата...
Мисля че самия автор ако тръгне по трънливата пътека да намери някой да му направи предпечата, оформлението, да договори тиража в печатницата, да търси после кой да му я разпространява и продава... ще стане доста дълга и широка и може и да не изкара нищо накрая, а дори и да е на загуба.
В тоя случай автора "работи на граждански договор" с издателя - не е необходимо да има фирма. Но ако ще прави всичко сам... ще е по-добре да има някакво ЮЛ, през което да оправя документално нещата.

А за продажба на книга по интернет ... едва ли ще изкара някаква заслужаваща внимание сума. Ако е нещо стойностно - ще я прекопират и ще я пуснат по торентите и из разни полулегални сайтчета, и всъщност ще продаде в най-добрия случай няколко десетки бройки.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот studentpravo » 21 Сеп 2013, 13:13

Благодаря за споделения отговор, колега. Интересува ме ако реши да продава само по електронен път, трябва ли да се отчита на някого, да плаща данъци, проценти и т.н.?
Примерно ако я продаде на някого, онзи може да му поиска касова бележка. Или това са лични творчески произведения, които се продават свободно и не се декларират и облагат?
Под каква хипотеза ще попадне този казус?
studentpravo
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 03 Дек 2013, 21:39

Да, трябва да се отчита и то не пред кого да е, а пред НАП. На регистрация по ДДС подлежи, ако отговаря на условията посочени в ЗДДС. За данъка - има варианти.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Данъчно право