начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Давностни срокове и възражения

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давностни срокове и възражения

Мнениеот a_donkov » 17 Фев 2020, 16:17

Здравейте,
Имам конкретен въпрос, на който се надявам да намеря отговор тук, тъй като мненията по темата са много и противоречиви. Става въпрос за така наречения 5-годишен давностен срок, при който имаме възможност да подадем декларация-възражение, с която съответно да ни „опростят“ изтеклите по давност задължения. Казусът ми е следният - при справка в профила ми в НАП - получавам известие, че част от задълженията са прехвърлени на изпълнител, и че тече изпълнително дело от 2018 година - за което не съм уведомен и информацията в системата на НАП го отразява едва през 2020г. Решавайки да подам декларация-възражение за изтеклия давностен период и да доизплатя остатъка от дължимите суми - получавам тази справка от счетоводителя си - придружена с информация, че новият давностен срок е от 2018 година - от датата на изпълнителното дело - и не мога да опростя тези суми, въпреки че реално са „изтекли“. Също така, друг е въпросът, че част от тях са платени, но неусвоени от системата на НАП - за което допълнително трябва да се уточнявам с тях и т.н. Въпросът ми е: мога ли да подам декларация-възражение за опрощаване на задълженията, които са с изтекъл давностен срок, но са посочени в полето на изпълнителя и дело по тях тече от 2018 година.
a_donkov
Нов потребител

Re: Давностни срокове и възражения

Мнениеот doondie » 20 Фев 2020, 14:23

Здрасти,

Не мога да се ангажирам със съвет, най-малкото защото информацията е недостатъчно, а и не съм компетентен да давам съвети.
Имам уточняващи въпроси обаче, преди да мога да изкажа мнение.
1. За какъв вид задължения става дума – данък някакъв, глоба и прочие?
2. Откога са тези задължения?
3. Какво значи, че част от задълженията "са прехвърлени" на изпълнител? Какъв е този изпълнител? Изпълнителното дело от НАП ли е образувано?

Иначе можеш да подадеш, каквото желаеш. Друг е въпросът дали имаш основание за това. Съответно друг е и въпросът какъв отговор ще получиш. Ако той е неудовлетворителен, можеш да го обжалваш в съда, където да докажеш, че е незаконосъобразен, ако смяташ, че е така.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Re: Давностни срокове и възражения

Мнениеот kalahan2008 » 20 Фев 2020, 17:09

Най-вероятно давността е прекъсната, тъй като сигурно публичният изпълнител е наложил запори и/или възбрани при образуване на изпълнителното дело през 2018 г.
Чл. 172.
(2) Давността се прекъсва с издаването на акта за установяване на публичното вземане или с предприемането на действия по принудително изпълнение.
(3) От прекъсването на давността започва да тече нова давност.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Данъчно право