начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Данък по закона за данъците върху доходите на физическите ли

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък по закона за данъците върху доходите на физическите ли

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 12:25

Здравейте колеги!
Имам следният казус и Ви моля, ако някой се е сблъсквал с подобен казус или има практика по ЗДВФЛ да ми помогне за следното.
Имаме прибодит имот чрез покупко продажба от физически лица през 2001 година. Въпросният имот (само като земя)преди месец се внесе като апорт в капитала на търговско дружество. В имота има започнат строеж, за когото се извади документ преди дни, че е на етап "груб строеж" и сега следва да прехвърля и него, но смятам да го направя не като апорт, а в имужеството на дружеството (с договор за покупко продажба от стария собственик-физическо лице). Въпросът ми е:
Физическото лице (интересува ме, тъй като последното е акционер в дружеството) дължи ли данък по закона за данъците върху доходите на физическите лица за полученият доход от продажбата на сградата? Ще Ви бъда много благодарна, ако получа мненията ви по темата.
kali75
Потребител

Мнениеот iata » 25 Юли 2007, 15:07

Имаме прибодит имот чрез покупко продажба от физически лица през 2001 година.

Не разбрах кой на кого какво ще продава и какво смята да продава.
Така или иначе след като сте апортирали земята, то нейн собственик, включително и на построеното е дружеството, в чиито капитал сте апортирали. Така че не можете според мен да прехвърлите собствеността на сградата на дружеството.
iata
Потребител

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 15:17

кам датата на апорта сградата не е съществувала, а и в оценката на вещите лица по чл.72 и сл. от ТЗ влиза само земята. Сега излиза така, че сградата (вече сграда-незавършено строителство на етап груб строеж) може да се прехвърли като такъв. Та отговора ми е.. Физическото лице-собственик на сграда на етап "груб строеж" ще прехвърли на дружеството собствеността върху строежа чрез покупко продажба.Дано да съм ясна
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 15:20

след като дружеството желае да купи склада като имущество на дружеството, а не да го вкарва в капитала и след като се подпише договор за покупко продажбата на сградата, дали продавача-физическо лице дължи данък по ЗДДФЛ :( :?:
kali75
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Юли 2007, 15:32

не като апорт, а в имужеството на дружеството
...
като имущество на дружеството, а не да го вкарва в капитала

Няма такова разграничение. Няма "имот, вкаран в капитала". Апортираната вещ става част от имуществото на дружеството. Става негова най-обикновена собственост. Капиталът е едно число - той не се състои от имоти.
Та ако имотът се внесе като апортна вноска, срещу него вносителят ще придобие дялове, акции или каквото е там. Това е също доход, само че непаричен.
Да, и сега прочетох по-внимателно - освен всичко друго, което казах по-горе, iata е прав. Земята с все строежи е станала собственост на дружеството още преди месец. Построената сграда е на дружеството като собственик на земята.
Последна промяна portokal на 25 Юли 2007, 15:35, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот iata » 25 Юли 2007, 15:33

kali75 написа:кам датата на апорта сградата не е съществувала, а и в оценката на вещите лица по чл.72 и сл. от ТЗ влиза само земята. Сега излиза така, че сградата ... ... може да се прехвърли ....

Хайде едно по едно.
Искате да кажете, че бившите собственици на земята искат сега да прехвърлят построената сграда на ЮЛ, в чиито капитал е земята?
Това е леко абсурдно или аз не разбирам :oops: .
Абсурдно е, защото за да стане това бившите собственици на земята трябва да са собственици и на сградата (сега, правото на строеж - преди завършването на грубия строеж). За да са собственици, трябва да им е било учредено вещно право на строеж за сградата от ЮЛ или заедно с апорта на земята или след него или по друг начин да са придобили междувременно собствеността.
В противен случай собственикът на земята е собственик и на построеното върху нея.
iata
Потребител

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 15:35

мисля си, че е възможно имота да се придобие като ДМА и срещу това да не се издават нови акции.Идеята е да влезе като дълготраен материален актив (както са МПС-тата например)..Мислите ли, че не е възможно.Аз си мисля, че капитала и имуществото на дружеството са две различни неща..
kali75
Потребител

Мнениеот ianeva » 25 Юли 2007, 15:39

То е ясно, че капитал и имущество не са едно и също. Но iata друго Ви питаше.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Юли 2007, 15:41

Аз си мисля, че капитала и имуществото на дружеството са две различни неща.

И ние така мислим. 8)
Ние (аз, де) освен това мислим, че капиталът НЕ СЕ състои от имоти. 8)
Освен това ние мислим, че понеже дружеството от един месец насам е собственик на земята, построената преди дни сграда е също негова.

мисля си, че е възможно имота да се придобие като ДМА и срещу това да не се издават нови акции

Аз си мисля, че една вещ може, разбира се, да се придобие чрез покупка, дарение и т.н. - тогава няма да се издават нови акции. Освен това си мисля, че дали е ДМА, хич няма да зависи от начина на придобиване - дали е апорт, покупка и т.н.

А конкретно за сградата - дружеството не може да я придобие тепърва, тя си е негова вече.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 15:46

Колеги, благодаря Ви, ще се опитам да бъда по точна. Така, значи преди време (знаете колко се бавят вписванията в съда), когато е направен апорта, изрично е написано, че апортират само урегулиран незастроет поземлен имот. Това е така, тъй като застроената площ на склада е 1114 кв.м., а това ще вдигне оценката над 3 000 000лв. В оценката на вещите лица пише НЕЗАСТРОЕН (поради една или друга причина, която ви обясних), но да речем че има преди апорта на земята един предварителен договор за покупко продажба на сградата, находяща се в него, във вид на завършеност-груб строеж и задължение на продавача да прехвърли сградата в 60 дневен срок от издаването на удостоверението за степен за завършеност. Сега вече сме на този етап (чакаме решение за увеличението на капитала с апорта) и подготвяме документи за сключване на окончателен договор за прехвърлянето на сградата.
kali75
Потребител

Мнениеот sunrise » 25 Юли 2007, 15:47

Първо, тук има два съвсем различни проблема и според мен у Вас и по двата цари пълно объркване.
1. Вещният.
Ако е внесен като капитал в дружествот земя, върху която не е осъществен строеж и след това се построява сградата, то тя ще е на дружеството и няма кой какво да му прехвърля. Най-малко бихте могли да се ориентирате по издадените документи във връзка със строителство-на чие име е одобрения проект и на чие име е издадено разрешението за строеж.
2. Търговскоправния или дори счетоводния.
Какво според вас представлява имуществото на дружеството?
Какъв е проблема да го зачислите като ДМА, без с него да се увеличава капитала на дружеството?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 15:56

Всички документи във връзка със строителството са на името на физическото лице, то е било тогава собственик на земята, върху която се строи.Но мисълта ми е , че увеличението на капитала с апорта все още не е вписано, а за сградите вече имаме документи за груб строеж на името на физическото лице. Дори за сградата преди седмица е подадена данъчна декларация по чл.14 от ЗМДТ и има издадена данъчна оценка на имота на името на физическото лице.
kali75
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Юли 2007, 16:01

Сега вече сме на този етап (чакаме решение за увеличението на капитала с апорта) и подготвяме документи за сключване на окончателен договор за прехвърлянето на сградата.

Значи все пак имотът още не е станал собственост на дружеството. Решенията за увеличаване на капитала имат действие след вписването, така че засега още имотът не е внесен и принадлежи все още на вносителя, щом промяната не е вписана, нали така...

Независимо от това аз си мисля, че с прехвърлянето на собствеността на парцела (било чрез апорт, продажба или както и да е) се прехвърля и готовата сграда, щом не е уговорено друго. Дори когато пише "незастроен" парцел, пък той се окаже междувременно застроен.
Може да има и други мнения, това е моето.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот theinsider » 25 Юли 2007, 16:02

Ами тогава напишете изрично в документацията за апорта че имота се прехвърля БЕЗ построените върху него сгради, които ще продължат да са собственост на физическото лице. В такъв случай след покупко-продажбата физ. лице ще дължи данък върху положителната разлика между цената на придобиване (не съм напълно сигурен как точно ще се определи тя) и цената на продажба. Това е доход, който се вписва в годишната данъчна декларация и се дължи данък според таблицата и другите доходи.
theinsider
Потребител

Мнениеот iata » 25 Юли 2007, 16:32

ок, стана ясно.:)

Това
portokal написа: с прехвърлянето на собствеността на парцела (било чрез апорт, продажба или както и да е) се прехвърля и готовата сграда, щом не е уговорено друго. Дори когато пише "незастроен" парцел, пък той се окаже междувременно застроен.

е така.

Но в случая мисля, че хипотезата е различна.

Щом сградата не е била завършена и приета като груб строеж преди изготвянето на документите за апорта, то е нямало никаква възможност да апортирате сградата, заедно със земята.
В момента, в който е излязло удостоверението по 181 ЗУТ за груб строеж, вече е налице земя и сграда, собственост на физическото лице.
От този момент нататък - до съдебното решение за апорта (което още не е излязло), физическото лице няма проблем да пръхвърли земята и склада на различни лица. Има предварителен договор за покупко-продажба на склада, който може да изпълни.
iata
Потребител

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 16:35

Благодаря Ви колеги. Радвам се че се разбрахме все пак, наистина бях малко неясна(по скоро исках да обясня по накратко, но в правото не става). Въпросът ми е дали след прехвърлянето на сградата (което ви казах как ще стане) физическото лице ще дължи данък за дохода, получен от продажбата.(имам в предвид дали този доход подлежи на облагане, тъй като имота на който построен е купен преди повече от 5 години или по точно разпоредбата на чл.13, т.1, буква "б" от ЗДДФЛ) Това е важното за мен и е въпросът, който ме притеснява..Благодаря ви предварително. :roll:
kali75
Потребител

Мнениеот kali75 » 25 Юли 2007, 16:38

Благодаря Ви колеги. Радвам се че се разбрахме все пак, наистина бях малко неясна(по скоро исках да обясня по накратко, но в правото не става). Въпросът ми е дали след прехвърлянето на сградата (което ви казах как ще стане) физическото лице ще дължи данък за дохода, получен от продажбата.(имам в предвид дали този доход подлежи на облагане, тъй като имота на който построен е купен преди повече от 5 години или по точно разпоредбата на чл.13, т.1, буква "б" от ЗДДФЛ) Това е важното за мен и е въпросът, който ме притеснява..Благодаря ви предварително. :roll:
kali75
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Юли 2007, 16:40

Е, да. Ама само "до съдебното решение за апорта (което още не е излязло)".
Ако не го направи дотогава, сградата се прехвърля при апорта според мен.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот iata » 25 Юли 2007, 16:43

portokal написа:Е, да. Ама само "до съдебното решение за апорта (което още не е излязло)".
Ако не го направи дотогава, сградата се прехвърля при апорта според мен.

да 8) :)
iata
Потребител

Мнениеот portokal » 25 Юли 2007, 16:48

kali75 написа:Въпросът ми е дали след прехвърлянето на сградата (което ви казах как ще стане) физическото лице ще дължи данък за дохода, получен от продажбата.(имам в предвид дали този доход подлежи на облагане, тъй като имота на който построен е купен преди повече от 5 години или по точно разпоредбата на чл.13, т.1, буква "б" от ЗДДФЛ)...

На мен ми се струва, че дата на придобиването на сградата е датата на построяването и.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Данъчно право