- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос по чл. 9б от ЗМДТ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос по чл. 9б от ЗМДТ
Съгласно чл. 9б, ал.2 от ЗМДТ акта за установяване ...... се издава от кмета на общината. В разпоредбата на ал.3 от същия член е предвидена възможността този акт да се обжалва по реда на АПК. Въпросът ми е възможно ли е акта на кмета по чл.9б, ал.2 от ЗМДТ да се обжалва по административен ред и ако е възможно пред кого (допускам, че е възможно да се обжалва пред областния управител - но ми се струва малко абсурдно). Другата възможност е че акта на кмета на общината подлежи на обжалване само по съдебен ред пред съответния административен съд (което според мен е по - вероятно). Не съм специалист в областа на данъчното право за това ще съм Ви благодарен ако споделите мнения.
- neznaiko
- Потребител
Аз такава разпоредба не открих в ЗМДТ, освен ако не е в сегашната му редакция Иначе, по административен ред, актовете на кмета се оспорват именно пред областния управител
- prof_prof
- Потребител
Чл. 9б. (Нов - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Невнесените в срок такси се събират заедно с лихвите по Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г.) Вземанията от такси се установяват с акт на кмета на общината по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г.) Актът за установяване на вземането може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Принципът е следния: първо по административен ред и после по съдебен или направо по съдебен, след като изтече срокът за оспорване по административен. Ако в специален закон обаче е предвидено оспорване директно и само по съдебен ред - прилага се специалния закон. Конкретният случай не е такъв, следователно имате право да оспорите акта и по административен ред.
- prof_prof
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|