начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля за съвет - валидност на решение на ТЕЛК

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет - валидност на решение на ТЕЛК

Мнениеот docheva » 25 Яну 2008, 21:39

Здравейте, ситуацията е следната. Майка ми подава последните 2 години Годишна Данъчна декларация, за да декларира малък доход от наем на апартамент. До миналата година ползваше облекчение за лица с намалена работоспособност над 50%/ защато има решение на ТЕЛК с валидност 02.12.2006г/. Тъй като аз попълвам декларацията и, тази година видях, че в служебната и бележка за доходите от трудови правоотношения на ред 12 е записано облекчение за лица с намалена работоспособност 4800лв. На забележката и, че решението е с изтекъл срок - счетоводителката и е отговорила, че то се счита за пожизнено
/ това не го пише никъде в решението/ и не е дала повече обяснения. Въпросът ми е щом счетоводител в МУ се позовава на това решение, дали не е възможно да се ползва и в Дан. декларация. Може би пропуснах да напиша, че майка ми е навършила възрастта за пенсия/на 63години е/, но още не е пенсионирана, защото не и стигат точките- незнам дали това е от някакво значение.
Ще ви бъда изключително благодарна за всеки съвет и отговор.
docheva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 25 Яну 2008, 21:49

Счетоводителката греши - лично мнение, но е сгрешила и в служебната бележка. За данъците няма значение дали си навършил пенсионна възраст, нито дали имаш право на пенсия, а трябва решението ти да е с неизтекъл срок или да си навършил 65 години в срока му. При навършване на 65 години (ако срокът му към този момент не е изтекъл) се счита за пожизнено - това го пише в Закона за здравето. Майка Ви не е била навършила 65 години, преди срокът да изтече.

Това за пенсионната възраст - хората често се бъркат - има значение само за пожизненото отпускане на пенсия за инвалидност и за ползване на правото на социални помощи и добавки за интеграция. Не и за данъците. Това не е пожизнен срок на инвалидността като цяло, а само пожизнено ползване на отделни права.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот docheva » 25 Яну 2008, 22:07

Много благодаря за отговора -специално помолих майка ми да уточни още веднъж дали не е грешка. Все пак това е счетоводител на Медицински университет в София- би трябвало да е наясно, но това е бил отговорът, че е пожизнено.
docheva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 25 Яну 2008, 22:11

Моят съвет е да питате в НАП, макар че съм 99% сигурна какво ще ви кажат.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот docheva » 25 Яну 2008, 22:45

Още веднъж много благодаря portokal - ще попитам и в НАП, но вече и аз съм сигурна какво ще кажат.
docheva
Нов потребител

Назад към Данъчно право