начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Продадено МПС без договор и без пълномощно.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продадено МПС без договор и без пълномощно.

Мнениеот pl75gv » 22 Фев 2011, 20:35

Здравейте,направих тази глупост през 2008г. и сега единственото,което знам е че собственика е от София и нищо повече(даже имената не му знам).....Как да постъпя,казаха ми да я обява за открадната,но при наличието на двата талона и ключове от колата в новия собственик,мисля,че не е добра идея.
pl75gv
Нов потребител

Re: Продадено МПС без договор и без пълномощно.

Мнениеот TheOldMan » 22 Фев 2011, 21:50

Демек - той ти даде едни пари, а ти - талоните и ключовете?
Абе хора, луди ли сте? Я земи изкарай от КОС едно разрешително за пистолет, купи го и ми го продай пак без нищо на хартия, да видиш в какъв филм ще те вкарам - няма да слезеш от новините една седмица...
Честно да ти кажа ... нямам идея какво да правиш. А трябва да направиш нещо, и то спешно - ще вземе новия собственик да направи някоя беля, просто ще остави колата и ще си тръгне, а ти ще обираш парсата.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот nikoafg » 22 Фев 2011, 22:45

Според мен реално не е имало продажба,тоест за продажба трябва да има договор пред нотариус или поне някаква разписка за получени пари от вас за този автомобил, следователно вие сте си собственик а този новия "собственик" е господин "никой" погледнато юридически.За кражба не може да се говори защото би било глупаво,най-често това се получава с коли по 500-600 лева за които никой не му се дават пари за прехвърляне и по следващ по-голям батак .Когато новия "собственик" му писне или се счупи той ще я продаде или за скрап или на някои цигани които се сещате какво ще правят с нея.Според мен сте се опитали да се свържете с него но безуспешно и единствения начин е да пробвате да обявите номерата за откраднати или колата за обсебена но при всички случаи няма да е безболезнено както за вас така и за него но за кражба и дума да не става.Не съм адвокат и за това не приемаите моето мнение за меродавно а по-скоро като търсене на някакъв варянт да излезете от ситоацията.
nikoafg
Младши потребител

Мнениеот pl75gv » 22 Фев 2011, 23:30

По принцип се опитвах да се свържа,но явно номера,който имам вече е невалиден....става въпрос за Голф3.....По принцип се замислям,че през времето,вкоето МПС е в него ,би трябвало да има сключени ГО към някоя компания...Ако се опитам чрез тях по рамата и регистрацията на МПС би могло,но пък от друга страна тези ГО би трябвало да са на мое име....некви такива мисли ми се навъртат......
pl75gv
Нов потребител

Мнениеот nikoafg » 23 Фев 2011, 12:21

Ако не преча с още едно мнение а то е, че както казвате вие за Гражданска отговорност не трябва л.к. но за годишния преглед трябва .Следователно по ЕГН на представилия колата на ГТП може по някакъв начин да се открие лицето но тази информация е достъпна само на компетентните органи .Общо казано омагйосан кръг.
nikoafg
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 23 Фев 2011, 15:05

Иди при районния полицейски инспектор по местоживеене и му обясни ситуацията, без да го баламосваш. Той ще ти обясни какъв е реда в случая. Дано да имаш някакви данни за купувача.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот nikiboy » 04 Мар 2011, 09:13

pl75gv написа:По принцип се опитвах да се свържа,но явно номера,който имам вече е невалиден....става въпрос за Голф3.....По принцип се замислям,че през времето,вкоето МПС е в него ,би трябвало да има сключени ГО към някоя компания...Ако се опитам чрез тях по рамата и регистрацията на МПС би могло,но пък от друга страна тези ГО би трябвало да са на мое име....некви такива мисли ми се навъртат......

http://www4.fsc.bg/insn/
От тук можеш като напишеш номера да установиш има ли ГО или не, както и къде и за какъв срок е сключена :wink: . Както и на комшията да провериш :mrgreen:

А иначе ситуацията е общо казано "оа..на", защото вие сте дал добровлно автомобила на лицето, вероятно пред свидетели и т.н., минали са години и чак сега имате претенции.... тоест касае се за частноправен спор, в който полицията няма място и основание да прави нещо без съдебен акт, а такъв можете вече да постигнете с адвокат и завеждане на дело, мисля че по закона за собствеността или нещо такова имаше. Иначе ви се трупа данъка доживот, защото дори и колата да е за цветни метали, тя ще се води небракувана.
А ако някой е минал на червено, заснет с превишена скорост от камери на кат и т.н., всичко е на ваш гръб.
Действайте докато не ви е излязло скъпо.
nikiboy
Потребител

Назад към Данъчно право