начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дължи ли се данък при такъв вид дейност?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дължи ли се данък при такъв вид дейност?

Мнениеот studentpravo » 18 Сеп 2013, 18:15

Здравейте. Бих искал да получа съвет относно следния казус:
Ако вкъщи гледам няколко женски котки, които периодично раждат и продавам малките им котета, дължа ли данък и ако да, съгласно коя нормативна разпоредба?
Продавайки малките котета, аз реализирам чиста печалба /макар и малка/, която надхвърля разходите ми по отглеждането на котките. Какъв е надлежният ред за декларирането на този доход? Трябва ли да издавам някакъв документ /например касов бон/ на потенциалните купувачи и следва ли да декларирам доходи? Подлежа ли на проверка и санкция за извършваната дейност? Трябва ли да се регистрирам като търговец?

Оставяме настрани факта, че ситуацията е недоказуема, защото хората просто взимат котетата си и самият факт на осъществената продажба и реализираната печалба на практика е недоказуем.

Въпреки това, аз се интересувам от надлежния ред, по който следва да се случват нещата. Затова бих бил благодарен на по-обстойна информация от ваша страна.
studentpravo
Младши потребител

Re: Дължи ли се данък при такъв вид дейност?

Мнениеот prnedev » 18 Сеп 2013, 19:10

Ами въпросът е в това дали сте направили "развъдник", че да се приеме за търговска дейност. Но доколкото ви разбирам, едва ли става дума за такова нещо, а си е изцяло домашна история.
Т.е., тези доходи са "необлагаеми" - чл.13 ал.1 т.2 ЗДДФЛ "...Не са облагаеми доходите от продажба или замяна на движимо имущество...", а котките са ви движима вещ по смисъла на чл.110,ал.2 от Закона за собствеността :-)
Колкото до документацията, винаги е хубаво да си имате хартийка - от договор за покупко-продажба до "разписка" за получената от сума, евентуално ако станат някакви скандали с купувачите на животинките.

Това реална ситуация ли е или е от упражненията в университета?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот studentpravo » 19 Сеп 2013, 00:18

Ситуацията е напълно реална. В такъв случай, вероятно ще подлежа на санкция, защото не съм регистрирал лицензиран развъдник, а всъщност извършвам развъдна дейност. Но все пак тази санкция не е наказателна, защото, доколкото знам е по Закона за защита на животните и подобни нормативни актове.

Значи според вас щом не съм регистрирал развъдник, няма основание за притеснение относно данъците и доходите?

Притеснява ме друга хипотеза - например недобросъвестното лице Х решава да ме "натопи" за извършваната дейност и моли няколко бивши клиенти да потвърдят, че действително са закупили от мен котета за сумата от 50 лв. Т.е може ли на базата свидетелски показания /на реални клиенти/, да се заключи, че аз извършвам търговска дейност, която ми носи печалба, като успоредно с това не декларирам никъде доходите си, макар и малки?
Или пък идват подставени лица на проверка, купуват коте срещу определена сума и ме питат защо не съм издал касов бон или къде ще декларирам сумата?
От друга страна, ако издам валиден договор за покупко-продажба или разписка, или пък договор, обективиран в разписка, така директно заявявам и доказвам, че съм продал даденото коте на лицето Х срещу сумата У. После може ли въз основа на този договор да ми търсят данъци?
studentpravo
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 19 Сеп 2013, 10:56

E, колко котки си гледате у вас? 50 - 60?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 19 Сеп 2013, 11:49

Имате ли необходимите условия да ги гледате тези животни, или ги развъждате в апартамент?! Ако е второто, не вярвам съседите да са много очаровани.
Какво става, ако продадете на някого болно коте и то почине/зарази купувача или други негови животни, не дай си боже? Как сте си уредил въпроса с разрешителните и съответните санитарни мерки и здравните паспорти на котетата?

Колкото до данъците, ако това е основната ви дейност, от която реализирате доходи и не се осигурявате на друго основание, респ. не внасяте данък на друго основание, може да се наложи да регистрирате фирма - проучете как е уреден въпросът със зоомагазините, които също отглеждат и продават животни.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот studentpravo » 21 Сеп 2013, 02:19

borovinka написа:Имате ли необходимите условия да ги гледате тези животни, или ги развъждате в апартамент?! Ако е второто, не вярвам съседите да са много очаровани.
Какво става, ако продадете на някого болно коте и то почине/зарази купувача или други негови животни, не дай си боже? Как сте си уредил въпроса с разрешителните и съответните санитарни мерки и здравните паспорти на котетата?

Колкото до данъците, ако това е основната ви дейност, от която реализирате доходи и не се осигурявате на друго основание, респ. не внасяте данък на друго основание, може да се наложи да регистрирате фирма - проучете как е уреден въпросът със зоомагазините, които също отглеждат и продават животни.

Да, имам необходимите условия, съгласно посочената наредба, също така покривам и условията за осигурена площ на всяко животно. Ако си направите труда да проверите, 90 % от професионалните развъдници се намират именно в апартаменти. Съседите знаят и нямат никакъв проблем, защото се поддържа отлична хигиена /постоянно/, с оглед на което не се допускат никакви миризми и смущения. Най-малкото много хора гледат по 2-3-4 домашни любимци вкъщи, без да ги развъждат. Те по нищо не се различават от мен на практика. Да не говорим че 1 котка може да мирише много повече от 4, ако не й се чисти или пък ако е мъжка и не е кастрирана и мирише навсякъде. Освен това, ако една котка е с много лош характер, може да издава много повече шум от четири. За кучета пък да не говорим.
Няма как да продам болно коте на някого, защото в момента на покупката, клиентът получава надлежно попълнен и заверен ветеринарномедицински паспорт, който удостоверява проведен обстоен преглед от специалист. Аз гарантирам, че към момента на продажбата, котето е било здраво. Ако после почине по някаква причина, аз не нося отговорност за това - може да е заразено впоследствие или смъртта да е в резултат на неправилни и лоши грижи за него. Здравните паспорти, както вече споменах, се попълват от ветеринар, при който се преглежда всяко коте преди да бъде дадено. Санитарните мерки ги покривам, а въпрос с разрешителните не съм уреждал, защото не съм професионален развъдник, а имам няколко котки, които развъждам вкъщи и продавам малките им.
Относно данъците - осигурявам се на друго основание - все още съм студент по право и университетът ми внася осигуровките.
studentpravo
Младши потребител

Назад към Данъчно право