Здравейте!
Нещо съм се притеснил напоследък и се надявам да можете да ми помогнете относно притесненията, които имам.
Става дума за физическо лице. Не съм подавал данъчна декларация за миналата година, но имам съмнение, че е възможно това да е било необходимо.
Факт е обаче, че никой не ме е търсил. Затова питането ми е възможно ли е да имам начислена глоба, без да знам? Или се пращат с препоръчано писмо и от май месец досега вече трябваше да знам? И друго нещо - възможно ли е в момента да нямам глоба, но да е трябвало да подам и да ме хванат след време? Не ми се иска да ходя на място да проверя, защото вероятно ще ме разпитват за какви доходи става дума от кого и т.н, а може и специално да се захванат да правят проверки някакви?
Много съм бос в областта, затова всеки коментар по темата ще ми е от полза, а предполагам и на доста други хора. Благодаря предварително
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Питане за евентуална глоба за неподадена данъчна декларация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Питане за евентуална глоба за неподадена данъчна деклара
Данъчното право не е толкова просто и общо, колкото ви се иска, за да можете да получите конкретен отговор "по принцип" само въз основа на фактите, които излагате. Всеки случай с данъчното облагане на физически лица е различен. Наистина зависи за какъв доход става въпрос (от какъв източник, на какво основание и в какъв размер). Ще трябва да поразкажете и малко повече за вас - работите ли на трудов договор или не... такива неща. Без да го знаем, няма как да ви отговорим. Може и да не е трябвало да подавате декларация.
Закона за данъците върху доходите на физическите лица прочетохте ли?
Глоба може и да имате, ако са ви правили проверка, но за проверката няма как да не знаете. Така че към настоящия момент е малко вероятно да имате глоба. За в бъдеще - само времето може да покаже.
Закона за данъците върху доходите на физическите лица прочетохте ли?
Глоба може и да имате, ако са ви правили проверка, но за проверката няма как да не знаете. Така че към настоящия момент е малко вероятно да имате глоба. За в бъдеще - само времето може да покаже.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
За да имате глоба, трябва най-напред да са Ви поканили да Ви съставят акт, ако се явите на поканата - да го съставят във Ваше присъствие и да Ви го връчат, да Ви обяснят, че имате 3-дневен срок за възражения. После като изтече срокът за възражения да бъде издадено наказателно постановление, в което освен описание на нарушението е посочена и самата глоба като размер. Наказателното постановление трябва да Ви бъде връчено лично срещу подпис (подписа на обратната разписка от пощата също се счита за редовно връчване) и Ви е имате 7-дневен срок да подадете жалба до районния съд чрез издателя на постановлението.
Така вероятността да имате законна глоба е равна на 0!
Така вероятността да имате законна глоба е равна на 0!
- thebeast
- Потребител
Срокът да Ви хванат и да Ви глобят за твърде пестеливо описания случай изтича на 30.04.2015 г. Ако няма съставен акт дотогава, е изтекъл срока по чл. 34 от ЗАНН. И на 1 май може да празнувате - деня на труда, деня на късмета или деня на мързела - според настроението!
- thebeast
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|