начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Питане за евентуална глоба за неподадена данъчна декларация

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане за евентуална глоба за неподадена данъчна декларация

Мнениеот petrov82 » 22 Сеп 2013, 18:23

Здравейте! :)
Нещо съм се притеснил напоследък и се надявам да можете да ми помогнете относно притесненията, които имам.

Става дума за физическо лице. Не съм подавал данъчна декларация за миналата година, но имам съмнение, че е възможно това да е било необходимо.
Факт е обаче, че никой не ме е търсил. Затова питането ми е възможно ли е да имам начислена глоба, без да знам? Или се пращат с препоръчано писмо и от май месец досега вече трябваше да знам? И друго нещо - възможно ли е в момента да нямам глоба, но да е трябвало да подам и да ме хванат след време? Не ми се иска да ходя на място да проверя, защото вероятно ще ме разпитват за какви доходи става дума от кого и т.н, а може и специално да се захванат да правят проверки някакви?

Много съм бос в областта, затова всеки коментар по темата ще ми е от полза, а предполагам и на доста други хора. :wink: Благодаря предварително
petrov82
Нов потребител

Re: Питане за евентуална глоба за неподадена данъчна деклара

Мнениеот borovinka » 23 Сеп 2013, 08:38

Данъчното право не е толкова просто и общо, колкото ви се иска, за да можете да получите конкретен отговор "по принцип" само въз основа на фактите, които излагате. Всеки случай с данъчното облагане на физически лица е различен. Наистина зависи за какъв доход става въпрос (от какъв източник, на какво основание и в какъв размер). Ще трябва да поразкажете и малко повече за вас - работите ли на трудов договор или не... такива неща. Без да го знаем, няма как да ви отговорим. Може и да не е трябвало да подавате декларация.

Закона за данъците върху доходите на физическите лица прочетохте ли?

Глоба може и да имате, ако са ви правили проверка, но за проверката няма как да не знаете. Така че към настоящия момент е малко вероятно да имате глоба. За в бъдеще - само времето може да покаже.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот thebeast » 24 Сеп 2013, 22:57

За да имате глоба, трябва най-напред да са Ви поканили да Ви съставят акт, ако се явите на поканата - да го съставят във Ваше присъствие и да Ви го връчат, да Ви обяснят, че имате 3-дневен срок за възражения. После като изтече срокът за възражения да бъде издадено наказателно постановление, в което освен описание на нарушението е посочена и самата глоба като размер. Наказателното постановление трябва да Ви бъде връчено лично срещу подпис (подписа на обратната разписка от пощата също се счита за редовно връчване) и Ви е имате 7-дневен срок да подадете жалба до районния съд чрез издателя на постановлението.
Така вероятността да имате законна глоба е равна на 0! :?:
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 24 Сеп 2013, 23:10

Срокът да Ви хванат и да Ви глобят за твърде пестеливо описания случай изтича на 30.04.2015 г. Ако няма съставен акт дотогава, е изтекъл срока по чл. 34 от ЗАНН. И на 1 май може да празнувате - деня на труда, деня на късмета или деня на мързела - според настроението! :)
thebeast
Потребител

Назад към Данъчно право