начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дължа ли данък (патентен),или друг...

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дължа ли данък (патентен),или друг...

Мнениеот dracata » 05 Дек 2013, 20:04

Имам автосервиз,не съм декларирал дейността в общината,подлежа ли на санкция,и как да постъпя за да избегна глоби,актове от НАП.Имам действаща фирма и упражнявам друга дейност (търговия с дрехи).
dracata
Потребител

Re: Дължа ли данък (патентен),или друг...

Мнениеот vaskovasko » 17 Дек 2013, 16:33

Ще отговоря малко общо, но с толкова данни такъв отговор.

Чл. 61з. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) (1) Физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че:
1. оборотът на лицето за предходната година не превишава 50 000 лв., и
2. лицето не е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност, с изключение на регистрация за вътреобщностно придобиване по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от същия закон.
(2) За извършваната патентна дейност лицата по ал. 1 не се облагат по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
(3) Лицата по ал. 1 прилагат разпоредбите за данъците, удържани при източника, и за облагане на разходите по чл. 204, т. 2 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

Патентният данък за автосервиз е от 280 до 1900 лв за 2013 година в зависимост от общината и населеното място.
Отделно подлежите на санкция за неподадена патентна декларация и за неотчитане на оборот.
vaskovasko
Потребител

Назад към Данъчно право