- Дата и час: 27 Ное 2024, 16:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Тълкувателно решение Nr.1 ТК (образувано 2009 г.) от 15.06.2
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Тълкувателно решение Nr.1 ТК (образувано 2009 г.) от 15.06.2
Мерси
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Аз се чудя как е възможно след повече от 10 години дела по приватизационни сделки сега да се сетят да излязат с тълкувателно решение.
Същото и по отношение на неустойката ....
А някой знае ли дали и къде има информация за предстоящи тълкувателни решения на ВАС и ВКС?...
Същото и по отношение на неустойката ....
А някой знае ли дали и къде има информация за предстоящи тълкувателни решения на ВАС и ВКС?...
- leator
- Потребител
Сега се сетиха, защото това ТР е по уеднаквяване на практиката по новия ГПК. На един семинар съдия Н. Хитров каза, че въпросът е повдигнат от един от съдебните състави, който смятал, че сделката е търговска, но има и обратна практика и това е резултатът.
- ykovachev
- Активен потребител
Аз съм на същото мнение и очаквам нови Тълкувателни решения за уеднаквяване практиката на съдилищата по прилагане на правни институти предвид промените в нормативната база последните няколко години, за които голяма част от ТР са загубили силата си. Как по друг начин да си обясним ниския процент допуснати до разглеждане по същство касационни жалби, които определено са поставили съществени въпроси по прилагане на материалните и/или процесуални закони към съответния казус и очакват решение.
-
Melly - Старши потребител
Благодаря за корекцията. Явно не съм разбрал добре. Пък и пусти мързел да чета текста в началото на решението, че мен ме интересуваха живо т. 1 и 2 и направо преминах към тях Нека да има ТР. Колкото повече, толкова повече
- ykovachev
- Активен потребител
mi_lena написа:ykovachev написа:Сега се сетиха, защото това ТР е по уеднаквяване на практиката по новия ГПК......
Конкретно това ТР си е образувано по ЗСВ. Има и образувани ТР по чл.292 ГПК - ако две решения на ВКС, постановени по новия ГПК си противоречат. Всъщност, дори има образувано ТР по тълкуване на самия чл.292 ГПК
Благодаря за информацията, твърде полезно е. Защото, истински ужас е да се прескочи бариерата по допустимостта на касационната жалба. Иска ми се да вярвам, че причината за отказите на ВКС не се корени изцяло в необоснааността на изложението по 284, ал.1, т.3 ГПК на адвокатите.
-
Иска ми се да вярвам, че причината за отказите на ВКС не се корени изцяло в необоснааността на изложението по 284, ал.1, т.3 ГПК на адвокатите.
Мхм, на мен дори ми се иска да вярвам, че когато нещо е погрешно, ВКС все трябва да си намери... причина да допусне касационно обжалване, дори адвокатът да не се е справил твърде добре.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
ykovachev:
Къде ги следиш проектите за ТР-та? Или на семинар са казали нещо?
- leator
- Потребител
portokal написа:Иска ми се да вярвам, че причината за отказите на ВКС не се корени изцяло в необоснааността на изложението по 284, ал.1, т.3 ГПК на адвокатите.
Мхм, на мен дори ми се иска да вярвам, че когато нещо е погрешно, ВКС все трябва да си намери... причина да допусне касационно обжалване, дори адвокатът да не се е справил твърде добре.
Да се надяваме...., защото докато четох практика относно преценката за допустимост(подготвяйки моя КЖ), срещнах твърде формалистичен подход.
-
Ма не си сигурна дали обжалваното решение е било неправилно.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:Ма не си сигурна дали обжалваното решение е било неправилно.
Аз съм сигурна, дори повече от необходимото, но дали....., Ще видим.
-
leator написа:ykovachev:
Специално за това ТР, по което е темата, разбрах на семинар и - както се оказа - не съм разбрал правилно как е инициирано производството. То не че резултатът не е все един, де
А иначе си проверявам сайта на ВКС (то без друто все има да се следи за някое дело там дали има решение или определение), та не пречи да се отбиеш в раздела за тълкувателните решения и да видиш има ли нещо ново и какво е то
ТР на ВАС като цяло не ги следя, защото работя по-рядко с материята и ако ми трябва, все ще изровя каквото ми трябва от съответната правно-информационна система.
П.П. И да имам конкретни данни за предстоящи ТР, според мен не са ми полезни, докато ТР не станат настоящи Затова не търся такива данни по принцип.
- ykovachev
- Активен потребител
mi_lena написа:По мои наблюдения, около 80% от отказите се дължат на нечитави изложения.
Т. е. инстанциите по същество често грешат
По мои наблюдения по действащия ГПК се оказва изключително важно за спора първоинстанционното решение, тъй като то дава насоката. Ако е добре мотивирано, дори и неправилно, страните могат да изложат по-обосновано въззивните основания. Тогава въззивът ще може да даде отговор на всички спорни въпроси и често не би се стигало до касационно обжалване. От друга страна, дори и да бъде подадена касационна жалба, при вече очертан съществен материално- или процесуално правен спор, страните по-лесно ще могат да формулират "въпроси", които да бъдат допуснати до касационно разглеждане.
- Pink_Floyd
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|