- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Грешка в АУАН по чл40 от ЗС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Грешка в АУАН по чл40 от ЗС
Здравейте ,собственик съм на еоод и негов управител ,нямам служители.Беше ми съставен акт по прослувутия чл. 40 от ЗС ,получих го вчера на 29.06.2010 лично в НАП .Днес като го разгледах подробно забелязах ,че името на фирмата ми е сгешено на едно място в акта , а именно в часта "С горепосоченото , като не е ............ГРЕШНО ИМЕ НА ФИРМА е нарушило разпоредбите на чл40 ал 1 т1 от Закона за счетоводството" Писах като възражение при получаването на акта тезата ,че приетия ГФО през 2009 трябва да се публикува до 30.06.2010г.
И освен това на 17.06.2010г. съм подал гфо за 2008 и 2009 г. със заявление до АВ Търг.Рег. по ел.път което още се обработва.Като дата за установяване на престъплението са посочили 10.06.2010г. установено след изпратено писмо от АВ
на 21.05.2010г. Питането ми е сега в жалбата срещу акта /до 3дена/ да пиша ли че искам отменянето му на база чл. 57 от ЗАНН или това да го оставя за обжалване на НП ,а сега в жалбата да си държа на тезата че съм в срока по чл.40 от ЗС и съгласно чл.251 ал4 от ТЗ.
И освен това на 17.06.2010г. съм подал гфо за 2008 и 2009 г. със заявление до АВ Търг.Рег. по ел.път което още се обработва.Като дата за установяване на престъплението са посочили 10.06.2010г. установено след изпратено писмо от АВ
на 21.05.2010г. Питането ми е сега в жалбата срещу акта /до 3дена/ да пиша ли че искам отменянето му на база чл. 57 от ЗАНН или това да го оставя за обжалване на НП ,а сега в жалбата да си държа на тезата че съм в срока по чл.40 от ЗС и съгласно чл.251 ал4 от ТЗ.
- ingivo
- Младши потребител
Re: Грешка в АУАН по чл40 от ЗС
Бате, твоето ЕООД с какъв предмет на дейност е? За да те питам, значи е важно
- prnedev
- Активен потребител
Производсво на мебели.
Ремонт на мебели и предмети за обзавеждане.
За тази година 2010 нямям все още приходи.
Ремонт на мебели и предмети за обзавеждане.
За тази година 2010 нямям все още приходи.
- ingivo
- Младши потребител
Хайде хора помогнете
- ingivo
- Младши потребител
Как вървят при теб кухненските мебели? Мисля скоро време да подменям обзавеждането, че е от соц време, а изобщо не съм в час с цените. Дали ще можеш да помогнеш нещо?
- prnedev
- Активен потребител
Разбира се че ще помогна с каквото мога.
- ingivo
- Младши потребител
ingivo написа:З Питането ми е сега в жалбата срещу акта /до 3дена/ да пиша ли че искам отменянето му на база чл. 57 от ЗАНН или това да го оставя за обжалване на НП ,а сега в жалбата да си държа на тезата че съм в срока по чл.40 от ЗС и съгласно чл.251 ал4 от ТЗ.
Не сте много наясно с нещата, но имате право да възразите. Малко разяснения:
Чл. 42. Актът за установяване на административното нарушение трябва да съдържа:
1. собственото, бащиното и фамилното име на съставителя и длъжността му;
2. датата на съставяне на акта;
3. датата и мястото на извършване на нарушението;
4. описание на нарушението и обстоятелствата, при които е било извършено ;
5. законните разпоредби, които са нарушени;
6. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) собственото, бащиното и фамилното име и възрастта на нарушителя, точния му адрес и местоработата, единен граждански номер;
7. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на свидетелите, единен граждански номер;
8. обясненията или възраженията на нарушителя, ако е направил такива.
9. (Доп. - ДВ, бр. 59 от 1992 г.) имената и точните адреси на лицата, които са претърпели имуществени вреди от нарушението, единен граждански номер;
10. опис на писмените материали и на иззетите вещи, ако има такива, и кому са поверени за пазене.
Трябва да възразите срещу АУАН, съгласно чл. 42, ал.6 от ЗАНН в 3 дневен срок, а не по 57 от ЗАНН /това когато излезе НП/,по-късно, ако се издаде до 6 месеца НП също можете в 7 дневен срок. Това вие го преценявате. Или ще видят възраженията по АУАН могат да прекратят прекратят преписката с мотивирана резолюция /54 от ЗАНН/.
Чл. 44. (1) Освен възраженията при съставяне на акта в тридневен срок от подписването му нарушителят може да направи и писмени възражения по него.
Чл. 52. (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказващият орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й. В случаите по чл. 44, ал. 4 наказващият орган се произнася в деня на получаване на административнонаказателната преписка.
Знам, че повечето сбъркани актове и последвалите ги НП падат на общо основание в съда, поради изписаната грешка, макар че чл. 53, ал.2 ЗАНН дава възможност да се издаде НП и при нередовност в акта "стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина". Зависи също така кой ще разглежда преписката,НП в кой съдия ще се падне, едни ги потвърждават, други се отменят, нямат еднаква практика. Успех!
- magi_jeleva
- Потребител
Благодаря magi_jeleva.Значи ще подам възражение срещу АУАН по чл. 42, ал.6 от ЗАНН в 3 дневен срок пък натам ще видиме явно си трябва и късмет според вас.
- ingivo
- Младши потребител
Не възразявайте!
Няма АНО, който да е взел предвид възражението по чл. 44. Само ще им помогнете да изправят грешката, която ви ползва.
п.п. Колега Желева, моля.
Няма АНО, който да е взел предвид възражението по чл. 44. Само ще им помогнете да изправят грешката, която ви ползва.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g според вас да чакам НП и тогава да обжалвам така ли .Не споменавате нищо за тезата че е спазен срока по чл.40 от ЗС
- ingivo
- Младши потребител
Дори и да "изправят грешката" в АУАН, то тя си съществува, но ваше право е да възразите или да не възразите, може по-късно да си чакате НП и тогава да обжалвате пред РСъд.
Последна промяна magi_jeleva на 30 Юни 2010, 22:01, променена общо 1 път
- magi_jeleva
- Потребител
poli_g написа:Не възразявайте!
Искам да ви кажа, че има много становища на юристи колеги, с които са прекратявали преписката по издаване на НП и до такова не се стига.
- magi_jeleva
- Потребител
ykovachev , вие какво ми препоръчвате да направя? Днес 01.06.2010г. ми е последният срок за възражение по АУАН.Успешен ден на всички.И честит 1-ви юли
- ingivo
- Младши потребител
Категоричното ми мнение е да не се възразява, не че ме пита някой. Този порок, съществува обилна практика, може да послужи за отмяна на НП в съдебна фаза. Напоследък се среща и обратна тенденция- санират НП, дори в АС. Никой не каза нищо по въпроса за нарушенията на формално извършване и доказването им...
ingivo, говорим за им. санкция от 2000лв. и вие си търсите консултация в нета?! Е, не ви разбирам, но поздрави и на вас.
ingivo, говорим за им. санкция от 2000лв. и вие си търсите консултация в нета?! Е, не ви разбирам, но поздрави и на вас.
Последна промяна poli_g на 01 Юли 2010, 15:29, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
В крайна сметка решавам да подам възражение за отменяне на АУАН съставен по чл.40 от ЗС с мотив че именно по гореспоменатия член е спазен срока за подаването на заявление до АВ ТР ,а именно приетия на общото събрание на еоод-то ГФО на еди коя си дата 2009 г. е подаден за побликуване до 30.06 на следващата година 2010г.
- ingivo
- Младши потребител
ingivo написа:В крайна сметка решавам да подам възражение за отменяне на АУАН съставен по чл.40 от ЗС с мотив че именно по гореспоменатия член е спазен срока за подаването на заявление до АВ ТР ,а именно приетия на общото събрание на еоод-то ГФО на еди коя си дата 2009 г. е подаден за побликуване до 30.06 на следващата година 2010г.
Въпрос на личен избор, който не винаги е правилен!
Успех!
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:ingivo написа:В крайна сметка решавам да подам възражение за отменяне на АУАН съставен по чл.40 от ЗС с мотив че именно по гореспоменатия член е спазен срока за подаването на заявление до АВ ТР ,а именно приетия на общото събрание на еоод-то ГФО на еди коя си дата 2009 г. е подаден за побликуване до 30.06 на следващата година 2010г.
Въпрос на личен избор, който не винаги е правилен!
Успех!
Разбира се права сте. Но пък и не винаги е грешен.
- ingivo
- Младши потребител
ingivo написа:В крайна сметка решавам да подам възражение за отменяне на АУАН съставен по чл.40 от ЗС с мотив че именно по гореспоменатия член е спазен срока за подаването на заявление до АВ ТР ,а именно приетия на общото събрание на еоод-то ГФО на еди коя си дата 2009 г. е подаден за побликуване до 30.06 на следващата година 2010г.
ingivo написа:И освен това на 17.06.2010г. съм подал гфо за 2008 и 2009 г. със заявление до АВ Търг.Рег. по ел.път което още се обработва.Като дата за установяване на престъплението са посочили 10.06.2010г. установено след изпратено писмо от АВ на 21.05.2010г.
И освен останалото... да ви е хрумвало, че в АУАН са визирани две нарушения? Така или инак ГФО за 2008 не сте подал в срока- 30.06.2009г. ( освен ако не сте се пре/регистрирал след 30.06.2008г., ама пак не сте в срок).
Освен останалото сега ще ви пишат НП "под лупа" - рядко се пишат възражения, в които се сочат пороците в АНП.
Но е възможно и аз да съм лошав пророк.
- Гост.
- Старши потребител
..........,а именно приетия на общото събрание на еоод-то ГФО на еди коя си дата 2009 г. е подаден за побликуване до 30.06 на следващата година 2010г.
Няма как да се окажете прав!
Дано ви светне, за да разберете какво имам предвид.
-
Melly - Старши потребител
Съдът ще реши .
- ingivo
- Младши потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
|
|