- Дата и час: 27 Ное 2024, 13:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Вноска от съдружник
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Вноска от съдружник
Здравейте, бих искала да ми помогнете. Искам да си регистрирам ООД и.........възниква въпросът: Тъй като дружеството в началото ще извършва разходи по регистрация, закупуване на касов апарат, реклама и т.н., а началният капитал ще е около 500 лв, касата ще ми излезе в един момент на червено. Единият вариант според мен е увеличаване на капитала, което трябва да се обявявя в ТР, а другият е временна финансова помощ от съдружниците. Та моят въпрос е: трябва ли да се договаря пазарна лихва за предоставените средства, тъй като ЗКПО-то би го третирал като отклонение от данъчно облагане?
- inikolaeva
- Младши потребител
Re: Вноска от съдружник
Въпросът Ви е по-скоро от счетоводен характер, но... Аз лично не разбирам защо искате всичко да е толкова сложно - да регистрирате ООД с 500.00 лв. капитал и, по изложените от Вас причини, след месец да увеличаванте капитала ДТ, регистърно производсво по увеличението За втората обмисляна от Вас възможност - ТЗ, чл. 134. (1) По решение на общото събрание за покриване на загуби и при временна необходимост от парични средства съдружниците могат да бъдат задължени да направят допълнителни парични вноски за определен срок. Допълнителните вноски са съразмерни на дяловете в капитала, ако не е предвидено друго.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Съдружник, който не е гласувал за решението по ал. 1, има право да прекрати участието си в дружеството съгласно чл. 125, ал. 2 и 3. Това право може да бъде упражнено в срок един месец от събранието - за съдружниците, които са присъствали или са били редовно поканени, или от уведомлението - за всички останали съдружници.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Допълнителните вноски не се отразяват в капитала на дружеството. За тях може да се уговори дружеството да плаща лихви. За връщането на допълнителни парични вноски чл. 73в не се прилага.
Ама пак не разбирам защо не искате да е по-просто?
(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Съдружник, който не е гласувал за решението по ал. 1, има право да прекрати участието си в дружеството съгласно чл. 125, ал. 2 и 3. Това право може да бъде упражнено в срок един месец от събранието - за съдружниците, които са присъствали или са били редовно поканени, или от уведомлението - за всички останали съдружници.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Допълнителните вноски не се отразяват в капитала на дружеството. За тях може да се уговори дружеството да плаща лихви. За връщането на допълнителни парични вноски чл. 73в не се прилага.
Ама пак не разбирам защо не искате да е по-просто?
-
lexy21 - Активен потребител
inikolaeva написа:Та моят въпрос е: трябва ли да се договаря пазарна лихва за предоставените средства, тъй като ЗКПО-то би го третирал като отклонение от данъчно облагане?
Консултирайте се със специалист по данъчно право - има си начини за всичко
- inspectora
- Активен потребител
Правилният подход е да регистрирате дружеството с такъв капитал, който ще му е достатъчен за започне. Все пак не говорим за десетки хиляди левове.
Иначе, вноските по чл.134 може да се тълкува по различен начин, в зависимост кой ги тълкува. В Одит.инфо има стари дискусии по въпроса.
Иначе, вноските по чл.134 може да се тълкува по различен начин, в зависимост кой ги тълкува. В Одит.инфо има стари дискусии по въпроса.
- SashkoS
- Потребител
Аз пък мисля, че след като в специалния закон: ТЗ изрично е предвидена възможността да не се начисляват лихви върху доп.парична вноска, няма как данъчните да го третират като отклонение от данъчното облагане - при данъчното облагане данъчните са длъжни да се съобразят с всички релевантни законови разпоредби, а не само с изгодните за тях.
- rts
- Активен потребител
rts написа:Аз пък мисля, че ... няма как данъчните да го третират като отклонение от данъчното облагане ...
За тях не знам как го третират /въпреки, че си имат доста указания по въпроса - все в горния смисъл/ ... но съдът споделя горното ... Мотивите обаче са малко по-обстойни от упоменатите в поста - не е само ТЗ ... и в данъчните закони може да се намери опора на тази теза, в съчетание с "характера на сделката" /доп.пар.вн/
- inspectora
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|