Здравейте,
Има ли някаква идея как може да се процедира, ако разберете, че лице, което не си е изпълнило задължение по договор за изработка е с открито производство по несъстоятелност? (Открито разбира се след неизпълненито).
Иск срещу лицето не е подаван...
Доколкото чета ТЗ май нищо не може да се направи...освен да се чака оздравяване на предприятието
- Дата и час: 23 Ное 2024, 21:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Несъстоятелност - възможности за действие
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Несъстоятелност - възможности за действие
Защо да не може нищо да се направи? Ако не са изтекли все още сроковете по чл. 685 и чл. 688 ТЗ (които текат след откриване на производството по несъстоятелност), значи все още можете да предявите вземанията си.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Да, едномесечният по 685 не е изтекъл.
Аз четох, четох и видях, че вземанията се предявяват в едномесечния и по изключение в срока по 688.
Въпросът ми е какво е "вземане". Ясно за установените със сила на пресъдено нещо. Или за онези, за които е налице спогодба.
А дали е вземане това, което според мен ми се дължи, но търговецът в производството по несъстоятелност нито го посочва като задължение, нито дори аз не съм си го поискал до момента.
Така - мога ли да си предявя "вземането" за обезщетение за лошо изпълнен договор пред синдика, той да откаже да ме включи в списъка и тогава да вървим по 694....
Аз четох, четох и видях, че вземанията се предявяват в едномесечния и по изключение в срока по 688.
Въпросът ми е какво е "вземане". Ясно за установените със сила на пресъдено нещо. Или за онези, за които е налице спогодба.
А дали е вземане това, което според мен ми се дължи, но търговецът в производството по несъстоятелност нито го посочва като задължение, нито дори аз не съм си го поискал до момента.
Така - мога ли да си предявя "вземането" за обезщетение за лошо изпълнен договор пред синдика, той да откаже да ме включи в списъка и тогава да вървим по 694....
- leator
- Потребител
Предявявате си вземането, независимо дали е установено по съдебен ред или не. Ако прецени, че вземането е основателно, синдикът ще го включи в списъка на приетите вземания. Най-вероятно това ще се случи, ако вземането Ви е включено в баланса на дружеството-длъжник. Този списък може да се оспорва от другите кредитори. Ако прецени, че е неоснователно, синдикът го включва в списъка на неприетите вземания, което Ви поставя в позицията са оспорвате невключването Ви в списъка на приетите вземания (692 ТЗ). Ако съдът не уважи възраженията Ви, едва тогава можете да предявите установителен иск по 694 ТЗ.
При всички положения трябва да предявите вземанията си най-късно в срока по 688 ТЗ, в противен случай губите възможността да се удовлетворите. Ползата от предявяването на вземането е, че дори да не бъде одобрено от синдика и съда, при разпределяне на суми, постъпили от осребряване на масата на несъстоятелността, се заделят суми и за неприетите, но оспорени вземания. Едва ако Вашият установителен иск по 694 бъде отхвърлен, едва тогава бивате изключени окончателно от списъка на кредиторите, които могат да бъдат удовлетворени.
При всички положения трябва да предявите вземанията си най-късно в срока по 688 ТЗ, в противен случай губите възможността да се удовлетворите. Ползата от предявяването на вземането е, че дори да не бъде одобрено от синдика и съда, при разпределяне на суми, постъпили от осребряване на масата на несъстоятелността, се заделят суми и за неприетите, но оспорени вземания. Едва ако Вашият установителен иск по 694 бъде отхвърлен, едва тогава бивате изключени окончателно от списъка на кредиторите, които могат да бъдат удовлетворени.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|