Здравейте.
Въпросът ми е породен от полемиката в един форум (досещате се кой).
Напоследък там се твърди усилено, че предприятия (и най-вече еднолични търговци), които нямат дейност и следователно имат само нули в Годишните финансови отчети са освободени от задължението за публикуването им в ТР.
Основание за подобно тълкуване е ето това писмо:
http://accountantbg.com/pismo.php
Моето лично мнение е, че това писмо няма официална тежест и задълженията за публикуване на ГФО си остават. Но тъй като горките счетита вярват на всичко, на което отгоре пише с големи букви НАП или МФ, много предприятия няма да публикуват нулеви отчети.
Бих помолил за юридическо мнение по отношение на това писмо и доколко тълкуванието в него дава право да не се публикуват нулеви ГФО в ТР.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 10:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Публикуване на нулеви ГФО - да или не?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Публикуване на нулеви ГФО - да или не?
Сашко, я дай линк към оня форум )) че аз там.... абе рядко влизам...
Иначе това писмо се отнася само за г-жа...., съответно чл.17 ал.3 ДОПК...
Какво повече да се каже.... щом в "Името на народа" казват, че се подразбирало общото събрание да се свиква и задължително да приема годишния отчет до края на юни, иначе глоба....
Иначе това писмо се отнася само за г-жа...., съответно чл.17 ал.3 ДОПК...
Какво повече да се каже.... щом в "Името на народа" казват, че се подразбирало общото събрание да се свиква и задължително да приема годишния отчет до края на юни, иначе глоба....
- prnedev
- Активен потребител
Не ви знам същината на счетоводната дейност и не ми се влиза в полемика ( и не бих- некомпетентна съм там), но това писмо може да се ползва, за да си запалите коледното огнище- по две причини, първата от които си изтъкнал, а втората е разписана в правни норми, задължителни при това ( СС няма да ги коментирам, че трябва да се консултирам с одитор).
Та, какво е новото, че не го схващам аз
И чл. 6 от ЗТР, където се указва, че актовете по чл. 40, 1-3 от ЗСч подлежат на обявяване.
Та, дали търговецът( така щото и ЕТ е търговец) е развивал дейност или не, дали е съставил не усложнената форма на ГФО( вкл. баланс, активи, пасиви, ОПР, движение на паричните потоци и там каквото още- допълнете си сами), а по изтъкнатите в писмото причини е съставила само ОПР( което по смисъла на ал.3 е и ГФО)- не виждам причина да не се обявява.
Допълвам за онези без дейност - нулата надхвърля ли 100хил.?( реторично)
Та, какво е новото, че не го схващам аз
Чл. 32. (3) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Годишните финансови отчети на едноличните търговци, които не подлежат на задължителен независим финансов одит и на които размерът на нетните приходи от продажби за текущата година не надхвърля 100 000 лв., могат да се състоят само от отчет за приходите и разходите.
Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:
1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;
И чл. 6 от ЗТР, където се указва, че актовете по чл. 40, 1-3 от ЗСч подлежат на обявяване.
Та, дали търговецът( така щото и ЕТ е търговец) е развивал дейност или не, дали е съставил не усложнената форма на ГФО( вкл. баланс, активи, пасиви, ОПР, движение на паричните потоци и там каквото още- допълнете си сами), а по изтъкнатите в писмото причини е съставила само ОПР( което по смисъла на ал.3 е и ГФО)- не виждам причина да не се обявява.
Допълвам за онези без дейност - нулата надхвърля ли 100хил.?( реторично)
Последна промяна poli_g на 12 Фев 2011, 22:51, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Да правят каквото искат. Аз си знам - има-няма дейност, щом е пререгистриран обявява ГФО.
В ТР от къде да знаят, че ЕТ "Бай Иван" не е работил? Аз от къде да зная, че тази фирма не осъществява дейност и този договор, дето го подписвам ще могат ли да го изпълнят?
Като вземат да търсят под вола тела много ме е яд. Вместо да се организират и да протестират срещу нечовешкия рекет от 50 лв. такса за да обявиш 2-3 листа хартия с нули...
В ТР от къде да знаят, че ЕТ "Бай Иван" не е работил? Аз от къде да зная, че тази фирма не осъществява дейност и този договор, дето го подписвам ще могат ли да го изпълнят?
Като вземат да търсят под вола тела много ме е яд. Вместо да се организират и да протестират срещу нечовешкия рекет от 50 лв. такса за да обявиш 2-3 листа хартия с нули...
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Деки, това не е протест на търговците- така решили били счетитата( не съм чела дискусията им, но по изложеното тук правя някакви ориентировъчни изводи), които ги обслужват и с които често самите търговци нямат договори с надлежни клаузи ангажиращи, едно такова адм.наказание, отговорност.
Нали, `щото на чужд гръб и 100 да се тоягите- какво от това, като мен не ме боли.
Играта е като на руска рулетка- аз ти спестих 50 сега, ама като ти напишат АУАН, респективно НП... онези 50 на фона на 2000( които при ЕТ са и събираеми)...
п.п. трябва да залепя нови букви на клавиатурата, че само правописни поправям
Нали, `щото на чужд гръб и 100 да се тоягите- какво от това, като мен не ме боли.
Играта е като на руска рулетка- аз ти спестих 50 сега, ама като ти напишат АУАН, респективно НП... онези 50 на фона на 2000( които при ЕТ са и събираеми)...
п.п. трябва да залепя нови букви на клавиатурата, че само правописни поправям
- Гост.
- Старши потребител
poli_g , напълно си права.
Това е "инициатива" основно на счетоводителите, които ползвайки това писмо решават, че то ги освобождава от публикуване на отчети.
Писмото, а и разсъжденията по него се базират освен на посочените от poli_g текстове, така и на текст в Счетоводен стандарт 1 че:
На тази база се разсъждава, че след като няма статии със стойност различна от "0", то балансът а и останалите елементи на ГФО трябва да имат само заглавие.
Ето една от последните теми, където се води тази полемика:
http://www.odit.info/?s=6&i=240877&f=4
За мен въпросът е изяснен, исках мнение по отношение на тежестта и приложимостта на това писмо към другите норми. Което и получих, благодаря.
Това е "инициатива" основно на счетоводителите, които ползвайки това писмо решават, че то ги освобождава от публикуване на отчети.
Писмото, а и разсъжденията по него се базират освен на посочените от poli_g текстове, така и на текст в Счетоводен стандарт 1 че:
15.4. Предприятията не посочват балансови статии, за които липсва счетоводна информация.
На тази база се разсъждава, че след като няма статии със стойност различна от "0", то балансът а и останалите елементи на ГФО трябва да имат само заглавие.
Ето една от последните теми, където се води тази полемика:
http://www.odit.info/?s=6&i=240877&f=4
За мен въпросът е изяснен, исках мнение по отношение на тежестта и приложимостта на това писмо към другите норми. Което и получих, благодаря.
- SashkoS
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|