- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прехвърляне собственост на ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Прехвърляне собственост на ЕООД
Здравейте! Мисля да откривам ЕООД, но един приятел има действащо и неизползвано такова на негово име, чиято дейност ме устройва и което е без всякакви задължения или собственост. Интересува ме заслужава ли си прехвърлянето като такси и бягане по институциите или да пусна молба по каналния ред за откриване на ново ЕООД на мое име...
- boyan_todorovv
- Младши потребител
Re: Прехвърляне собственост на ЕООД
Учредете си собствено ЕООД. От къде знаете че дружеството на приятеля ви няма задължения.
- neutralen
- Активен потребител
Тъй като част от средствата са ми ограничени посредством взимане да заем, имам желанието да си огранича всякакви излишни разходи. Човека от който евентуално ще унаследя ЕООД-то е един от най-старите ми приятели, виждаме се всеки ден, а и знам с какво се занимаваше фирмта му, идеята ми възникна малко спонтанно, след като си говорихме за плановете ми и стана въпрос, че той не използва вече тази фирма от около година. Разбира се все пак ще проверя за евентуални непредвидени задължения преди финализирането...
Днес прочетох предмета на дейност който е вписан в регистрацията на въпросното ЕООД и той е: Игри с развлекателен и спортен характер, ремонт и поддръжка на компютърна техника, търговия на едро и дребно, вътрешен и международен туризъм, ресторантьорство и хотелиерска дейност, търговско представителство и посредничество.
Интересува ме мога ли да открия кафе-бар с подобен тип регистрирано ЕООД, и нужно ли е в последствие да подавам молба за разрешително за продажба на алкохол?
Днес прочетох предмета на дейност който е вписан в регистрацията на въпросното ЕООД и той е: Игри с развлекателен и спортен характер, ремонт и поддръжка на компютърна техника, търговия на едро и дребно, вътрешен и международен туризъм, ресторантьорство и хотелиерска дейност, търговско представителство и посредничество.
Интересува ме мога ли да открия кафе-бар с подобен тип регистрирано ЕООД, и нужно ли е в последствие да подавам молба за разрешително за продажба на алкохол?
- boyan_todorovv
- Младши потребител
Ако фирмата не е действала година време, дали е пререгистрирана в Аг по вписванията/срока за това изтече на 31.12.2011 г/. Възможно е да има неплатени пенсионни и здравни осигуровки, данъци, такси и задължения към трети лица. Ако си имате доверие, нека вашия приятел ви впише като управител на неговата фирма за да почнете дейността, с опция после да купите фирмата му, но само ако си имате доверие.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Ако фирмата не е действала година време, дали е пререгистрирана в Аг по вписванията/срока за това изтече на 31.12.2011 г/.
Мисля че не е пипано нищо като пререгистрация, доверието си го имаме, но възможно ли е в този случай да се направи пререгистрация за напред?
И нужно ли е посредством фирмата да подам молба за разрешително за продажба на алкохол ако помещението ми има разрешение за кафе-бар?
- boyan_todorovv
- Младши потребител
Ако фирмата не е пререгистрирана в Аг.по вписванията, това вече не може да стане. Проверете в сайта на Търг.регистър дали е пререгистрирана. Ако е, може да си извадите разрешително за алкохол и всичко друго от името на фирмата, но със съгласието на приятеля ви да бъдете управител/трябва да се впишете в ТР/ с опция за закупуване след време на фирмата. Ако не е пререгистрирана, регистрирайте собствена фирма - други начин няма.
- neutralen
- Активен потребител
ЕООД-то е с начална регистрация Ноември 2010. Не е пререгистрирано, каза ми, че доколкото той знае може и да се пререгистрира в календарната 2012?
- boyan_todorovv
- Младши потребител
В справка за актуално състояние статусът на фирмата в сайта на търговския регистър е ЕООД. Какво по-точно трябва да се провери за вписване?
- boyan_todorovv
- Младши потребител
Не е необходима пререгистрация щом ЕООД е учредено през 2010 г. На пререгистрация подлежат фирми, учредени преди 2007 г, когато е приет Закона за търговския регистър. При това ЕООД на приятеля вече се правят вписвания в ТР за всяка промяна, която по закон е задължително да се вписва/ примерно - предмет на дейност, съдружници, назначаване и освобождаване на управители и др./. Говорете с приятеля си, консултирайте се с адвокат и преценете възможните варианти как да постъпите.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:... На пререгистрация подлежат фирми, учредени преди 2007 г, когато е приет Закона за търговския регистър. ..
Пак неточна информация. ЗТР е в сила от 01.01.2008 г., следователно на пререгистрация подлежаха търговците, вписани преди 2008 г.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
От икономическа гледна точка - фирмата на приятеля ви е актив, който има някаква стойност и за него трябва да платите някаква цена. Успоредно с това към този актив може да има и задължения (пасив), които не знаете. Ако актива надхвърля пасива плюс цената има икономически смисъл.
Сега помислете - какво е ценното на тази фирма и толкова ли е голям актива, че да надхвърли възможния пасив?
Примерно - има лиценз за определена дейност, има дългосрочен договор с контрагент за преференциални условия, има добра репутация сред клиентите си...
В тези случаи е оправдано да получите тази фирма срещу някакаво (или никакво) заплащане, като приемете че няма да се появят задължения, а и да се появят те ще бъдат по-малки от изгодата.
Ако обаче целта е да спестите едни 160 лева плюс хонорара на адвоката... Не си струва.
Сега помислете - какво е ценното на тази фирма и толкова ли е голям актива, че да надхвърли възможния пасив?
Примерно - има лиценз за определена дейност, има дългосрочен договор с контрагент за преференциални условия, има добра репутация сред клиентите си...
В тези случаи е оправдано да получите тази фирма срещу някакаво (или никакво) заплащане, като приемете че няма да се появят задължения, а и да се появят те ще бъдат по-малки от изгодата.
Ако обаче целта е да спестите едни 160 лева плюс хонорара на адвоката... Не си струва.
- SashkoS
- Потребител
Или даже 80 лв., ако става по електронен път регистрацията
Всъщност, като се замисля, по-малко - 130 или 65, щото нали и при промени се иска такса, макар и по-малка; е, разликата като за събота сутрин толкова я изкарвам
Всъщност, като се замисля, по-малко - 130 или 65, щото нали и при промени се иска такса, макар и по-малка; е, разликата като за събота сутрин толкова я изкарвам
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Щом му имате толкова доверие, направете покупко-продажба на дяловете на дружеството и сте готов собственик на дружеството на приятеля си.
Успех
Успех
- attorney_belcheva
- Нов потребител
boyan_todorovv написа:Здравейте! Мисля да откривам ЕООД, но един приятел има действащо и неизползвано такова на негово име, чиято дейност ме устройва и което е без всякакви задължения или собственост. Интересува ме заслужава ли си прехвърлянето като такси и бягане по институциите или да пусна молба по каналния ред за откриване на ново ЕООД на мое име...
Изобщо, ама изобщо не си заслужава! И е лишено от всякаква логика.
Открийте си ново, ваше ЕООД - нито е толкова скъпо, нито е толкова бавно!
- elsi_g
- Младши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|