Завърших курс "Маникюр-педикюр" и искам да си отворя малък салон само за лятото и да предлагам само тези две услуги, без фризьор и козметик. Моля да ми кажете дали е нужно да отварям фирма или мога да се регистрирам като самоосигуряващо се лице?
И още един въпрос. Понеже съм в майчинство в момента и се водя на работа на друго място, това би ли попречило на майчинството?
Благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
искам да си отворя малък салон само за лятото...
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Моля за помощ!!!!
Не знаех точно за къде ми е въпроса и го пускам на две места, за което се извинявам.
Завърших курс "Маникюр-педикюр" и искам да си отворя малък салон само за лятото и да предлагам само тези две услуги, без фризьор и козметик. Моля да ми кажете дали е нужно да отварям фирма или мога да се регистрирам като самоосигуряващо се лице?
И още един въпрос. Понеже съм в майчинство в момента и се водя на работа на друго място, това би ли попречило на майчинството?
Благодаря!
ivka_007
Благодаря!
ivka_007
- ivka_007
- Нов потребител
Re: искам да си отворя малък салон само за лятото...
Лицата, упражняващи свободна професия са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
осъществяват за своя сметка професионална дейност; не са регистрирани като еднолични търговци; са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.Тези лица се регистрират по булстат,останалите са търговци по смисъла на ТЗ.Кумулативно също отговарят на болтирания шрифт.
С нищо не ви пречи на майчинството регистрирането на фирмата ,както и това че работите по трудово правоотношение.
осъществяват за своя сметка професионална дейност; не са регистрирани като еднолични търговци; са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.Тези лица се регистрират по булстат,останалите са търговци по смисъла на ТЗ.Кумулативно също отговарят на болтирания шрифт.
С нищо не ви пречи на майчинството регистрирането на фирмата ,както и това че работите по трудово правоотношение.
-
Pause - Активен потребител
Благодаря много за отговора!
Според това, което е написано, разбирам че мога да се регистрирам като самоосигуряващ се и да извършвам такъв вид услуга, нали?
Според това, което е написано, разбирам че мога да се регистрирам като самоосигуряващ се и да извършвам такъв вид услуга, нали?
- ivka_007
- Нов потребител
Изисква се регистрация на фирма,по смисъла на чл1ал3 ТЗ образувате салон като стопанска единица ,и осъществявате стопанска дейност ,която по предмет и обем изисква делата да ви се водят по търговски начин.За това ,че работите по трудово правоотношение ,не отговаряте на едната предпоставка да се самоосигурявате.
Санкция няма по ТЗ,но откъм данъчното законодателство има ,за което се консултирайте с адвокат.Регистрация по булстат ,тези лица не са търговци поради устройство на дейността си въпреки че не са изброени изчерпателно.
Санкция няма по ТЗ,но откъм данъчното законодателство има ,за което се консултирайте с адвокат.Регистрация по булстат ,тези лица не са търговци поради устройство на дейността си въпреки че не са изброени изчерпателно.
-
Аз изхождам от това, че примерно стоматолозите също могат да бъдат самоосигуряващи се и да нямат фирма, но имат кабинет ( салон в моя случай), купуват материали и уреди (аз също) и си продават труда само. Защо аз да трябва да регистрирам фирма, при условие , че не продавам продукти и не наемам персонал?
- ivka_007
- Нов потребител
Защото, Ивчи 007 можем да си пишем до утре в преносен смисъл.Четете внимателно
търговец е:
1 сте дееспособна +18г
2 щте образувате салон за „красота”като стопанска единица
3 щте го правите по занятие
Зъболекарите ,са на свободна практика ,тъй и адвокатите и прочие.
Темата е отворена ,нека и друг се изкаже
търговец е:
1 сте дееспособна +18г
2 щте образувате салон за „красота”като стопанска единица
3 щте го правите по занятие
Зъболекарите ,са на свободна практика ,тъй и адвокатите и прочие.
Темата е отворена ,нека и друг се изкаже
-
Pause, благодаря ви много за отговорите и за отделеното внимание! Аз знам какво е търговец, но пък аз мисля, че няма да съм такъв понеже нито купувам , нито продавам продукти, нито пък наемам персонал. Аз ще продавам единствено труда си, което правят и стоматолозите и адвокатите и другите свободни професии. Все пак ще питам и в НАП, дано там някой успее да ми отговори със сигурност как стоят нещата, че всеки казва различно.
- ivka_007
- Нов потребител
ivka_007 написа:Pause, благодаря ви много за отговорите и за отделеното внимание! Аз знам какво е търговец, но пък аз мисля, че няма да съм такъв понеже нито купувам , нито продавам продукти, нито пък наемам персонал. Аз ще продавам единствено труда си, което правят и стоматолозите и адвокатите и другите свободни професии. Все пак ще питам и в НАП, дано там някой успее да ми отговори със сигурност как стоят нещата, че всеки казва различно.
Вие сте търговец по смисъла на ТЗ, както цитира Pause 3) За търговец се смята и всяко лице, образувало предприятие, което по предмет и обем изисква неговите дела да се водят по търговски начин даже ако дейността му не е посочена в ал. 1.
Вие продавате труда си, но го правите с цел извличане на печалба, в свой, частен интерес, и е без значение дали е постоянно това ваше намерение или за няколко месеца (лятото). Затова вие бихте извършвали търговска дейност.
в чл 3 от ТЗ изрично са посочени лицата, които не се считат за търговци, и във въпросния чл 3, ал 2 - наистина е посочето че лицата извършващи услуги с личен труд не се считат за търговци, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3; - критерият е количествен
T.Ivanova
-
tedyxaz - Младши потребител
Според Чл. 2. Не се смятат за търговци:
1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;
2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3 ;
3. лицата, извършващи хотелиерски услуги чрез предоставяне на стаи в обитаваните от тях жилища.
Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва някоя от следните сделки:
1. покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид;
3. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) покупка на ценни книги с цел да ги продаде;
Според това, което съм постнала, аз ще се смятам за търговец, ако купувам стоки и след това ги препродавам, което аз няма да правя. Няма да купувам лакове, гелчета и кремчета и да ги препродавам на трети лица. Също така няма да купувам и ценни книги..Както казах, стоматолозите купуват техника, купуват материали с които работят, но не препродават продукти на трети лица и съответно се водят свободно практикуващи. Те също отварят кабинети.Не мога да разбера каква е разликата между мен и тях в това отношение??!!! Ако може някой да ми обясни каква точно е разликата и пише ли някъде в някой закон изрично , че не мога да съм свободно практикуващ, ще съм много благодарна.
Че кой свободно практикуващ не продава труда си с цел печалба? Другото, което е, свободно практикуващите също плащат годишен данък печалба, както и патент...
1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;
2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3 ;
3. лицата, извършващи хотелиерски услуги чрез предоставяне на стаи в обитаваните от тях жилища.
Чл. 1. (1) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) Търговец по смисъла на този закон е всяко физическо или юридическо лице, което по занятие извършва някоя от следните сделки:
1. покупка на стоки или други вещи с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид;
3. (изм. - ДВ, бр. 83 от 1996 г.) покупка на ценни книги с цел да ги продаде;
Според това, което съм постнала, аз ще се смятам за търговец, ако купувам стоки и след това ги препродавам, което аз няма да правя. Няма да купувам лакове, гелчета и кремчета и да ги препродавам на трети лица. Също така няма да купувам и ценни книги..Както казах, стоматолозите купуват техника, купуват материали с които работят, но не препродават продукти на трети лица и съответно се водят свободно практикуващи. Те също отварят кабинети.Не мога да разбера каква е разликата между мен и тях в това отношение??!!! Ако може някой да ми обясни каква точно е разликата и пише ли някъде в някой закон изрично , че не мога да съм свободно практикуващ, ще съм много благодарна.
tedyxaz написа:Вие продавате труда си, но го правите с цел извличане на печалба, в свой, частен интерес, и е без значение дали е постоянно това ваше намерение или за няколко месеца (лятото). Затова вие бихте извършвали търговска дейност.
Че кой свободно практикуващ не продава труда си с цел печалба? Другото, което е, свободно практикуващите също плащат годишен данък печалба, както и патент...
- ivka_007
- Нов потребител
Аз мисля, че не е необходимо да е търговец, защото едно гаражче с един стол и маникюристка, без нает персонал и т.н., не смятам, че е предприятие, което по предмет и обем изисква делата му да се водят по търговски начин. Друг е въпросът, че de lege ferenda следва да се помисли за включванетo на маникюристите в списъка към Закона за занаятите.
- chadel
- Потребител
Днес се обадих в НАП и от там ми казаха, че не е нужно да регистрирам фирма...
- ivka_007
- Нов потребител
Обясниха ли ви ,какъв данък да плащате предполагам с патентен данък ще се облага?
-
chadel написа:... едно гаражче с един стол и маникюристка, без нает персонал и т.н. ...
Внимавайте с това гаражче. Хора всякакви, завистници ... а не е законно.
Препоръчвам Ви поне да намерите проектант, който да направи технологичен проект ... който проект да мине през РЦЗ (ХЕИ) и после да си вземете разрешително от тях. Защото подлежите на постоянен контрол от тях в последствие.
Иначе цялата процедура по преустройство и промяна на предназначението е доста тромава и скъпа, един сезон няма да Ви е достатъчен. Ако въобще е възможна.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|