начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Декларация по чл 172 от ТЗ и управител в друго дружество

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Декларация по чл 172 от ТЗ и управител в друго дружество

Мнениеот haz23 » 11 Окт 2012, 17:30

Здравейте,
едноличен собственик на капитала съм на дружество и негов управител. Подал съм декларация по чл 172 от ТЗ според която:
1. БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НЯМА ДА ИЗВЪРШВАМ ОТ СВОЕ ИМЕ ИЛИ ОТ
ЧУЖДО ИМЕ ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ.
2. БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НЯМА ДА УЧАСТВАМ В СЪБИРАТЕЛНИ и КОМАНДИТНИ ДРУЖЕСТВА И В ДРУГИ ДРУЖЕСТВА С ОГРАНИЧЕНА ОТГОВОРНОСТ.
3. БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НЯМА ДА ЗАЕМАМ ДЛЪЖНОСТ В РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НА ДРУГИ ДРУЖЕСТВА.

Доколкото разбирам тази декларация, ако пожелая да регистрирам ново дружество, то трябва да имам съгласие на текущото дружество да учредя и бъда управител на ново дружество. По какъв начин трябва да изразя това съгласие? Допълнително ме интересува, кой дава това съгласие - собственика на капитала или текущият управител на дружеството?
haz23
Нов потребител

Re: Декларация по чл 172 от ТЗ и управител в друго дружество

Мнениеот neutralen » 11 Окт 2012, 20:03

Декларацията за която пишете е по чл.142 от ТЗ, а не по чл.172 от ТЗ - само за сведение.
Декларацията се отнася за управител на ООД, независимо дали е съдружник или не, и за управител на ЕООД, когато не е собственик на капитала. Когато управител на ЕООД е собственика на капитала, такава декларация не би следвало да се подава.
Проблема е в това, че ако длъжностното лице в Агенцията по вписванията си задава същите въпроси като вас, и не подадете цитираната Декл, може да ви направят отказ от вписване, за това най- простото решение е винаги да подавате такава декларация, когато заемате длъжността Управител в ООД/ЕООД, дори дружествата да са лично ваши.
Търсенето на предвидената в чл.142 ал.3 от ТЗ отговорност спрямо управителя, става след решение на ОС на дружеството, което зависи практически от собственика на капитала, т.е. от вас самия. А досега не ми е известно някой да търси отговорност сам от себе си.
neutralen
Активен потребител

Назад към Търговско право