начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имам два въпроса

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имам два въпроса

Мнениеот ofis3 » 15 Окт 2012, 14:43

Здравейте!Въпросите ми са следните:
1.Ако искам да организирам томбола с награди за клиенти,които са купили от нашите продукти,трябва ли да получа някакво специално разрешение от някъде или мога да я организирам без да се изискват някакви допълнителни процедури и разрешения?
2.При сключване на договор с друга фирма примерно за извършване на определени доставки,трябва ли да се заверява нотариално дадения договор? Питам понеже при подписването на договорите към даден мобилен оператор просто се подписваш и договора влиза в сила.

Благодаря предварително!
ofis3
Нов потребител

Re: Имам два въпроса

Мнениеот TheOldMan » 15 Окт 2012, 20:46

1. Ако в томболата са включени всички купувачи, и участието в томболата не е било съпроводено с някакво допълнително заплащане то можете да я организирате без никакви разрешения. Никой няма право да ви забрани да подарите нещо ваше на някой си. Все пак хвърлете едно око на закона за хазарта, и по-точно какво е хазарт и какво не е. Там е много точно и ясно описано.
2. Не, нотариална заверка не е задължителна, а и това би било голяма пречка в търговията. Представете си ако трябва да тичате до нотариус за всяка каса домати която ви се докарва... :)
Все пак е добре юрист да погледне договора за недостатъци и за клаузи за неустойки. После можете да работите с някакъв "типов" договор като сменяте само името на доставчика и предмета на договора.
Но... доста търговци работят изобщо без договори. Зимаш стоката, даваш парите и всеки по пътя си... Все пак продавача иска да си продаде стоката, вие пък имате нужда от нея, не виждам за какво да се подписват договори. Една фактура ще е достатъчна.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ofis3 » 15 Окт 2012, 23:40

Благодаря за отговора! За въпроса ми за договора може би трябва да обясня по-подробно:
Примерно сключвам договор с даден клиент,в който има клауза да зарежда дадена стока само от моята фирма,като получва за това преференциални цени,но ако наруши тази точка от договора трябва да плаща неустойка.В случй,че се наруши тази клауза валиден ли е юридически договора,за предявяване на претенции по съдебен път,ако не е нотариално заверен?
ofis3
Нов потребител

Мнениеот Pause » 16 Окт 2012, 18:02

По мое мнение тази клауза ,следва да е нищожна противоречаща на свободната конкуренция между търговци.Вземете и обстоятелството ,че сте търговец по смисъла на ТЗ и законът предполага че знаете закона,а не лице което знае алъш вериша плащате и някои ви свършва работата. :lol:
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Търговско право