начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Регистрация на ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на ЕООД

Мнениеот maryia89 » 17 Апр 2012, 13:39

Здравейте,
аз съм студент по Право 4 курс и ми се налага да регистрирам фирма под правно-организационната форма ЕООД. Може ли да ми посочите най-важните стъпки при регистрирането и дали е възможно да регистрирам фирма на баща си?
Благодаря предварително! :)
maryia89
Нов потребител

Re: Регистрация на ЕООД

Мнениеот ykovachev » 17 Апр 2012, 14:03

Да регистрирате - в смисъл да съставите и да мъкнете документите физически, може. Но при така очертаното "черчеве" на задачата, заявител ще бъде баща Ви.
Основното - спирате се на име, дето го няма в ТР (опция - може и да се запази предварително, ама трябва баща Ви да направи това и има смисъл, ако ще действате по-бавничко). Определяте предмет на дейност, който е подходящ спрямо предвижданията какво ще се прави. Избирате адрес, на който със сигурност има кой да получава кореспонденция, че чл. 410 ГПК е много удобен за някои "кредитори". Определяте колко ще е капиталът на дружеството. Определяте управителя (не че най-често не е едноличния собственик на капитала, ама знам ли, не давате информация).
Пренасяте тия основни неща в учредителния протокол и учредителния акт, баща Ви отива в банката, внася си капитала, взема си удостоверение за внесения капитал. Отива до нотариус с една декларация-съгласие и образец от подпис за заверка. А, да - там да си завери и подписа на А4, което сте напълнили с нужните данни. Съставяте му там каквито още трябва един куп декларации - по 142 ТЗ, по 141, ал. 8 ТЗ, по 13, ал. 4 ЗТР, а ако Вие ще носите документите до АВ - и една декларация от Вас като приносител. Внасяте и дължимата държавна такса. И носите бумагите в АВ.
Ако баща Ви има електронен подпис като физическо лице, може и нищо да не носите, а да се подаде заявлението по електронен път. Таксите тогава са наполовина.
Ако всичко това не Ви ориентира достатъчно, по-добре не се упражнявайте засега.
Успех!
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот maryia89 » 17 Апр 2012, 17:21

Благодаря много за информацията. Беше много полезна, но ако не бъде нахално от моя страна имам още няколко конкретни въпроса , а именно : относно този ЕИК - когато е за първоначална регистрация полето не се попълва ,нали? На следващо място Вие споменавате Учредителен протокол, т. е. освен Учредителен акт е необходим и първия? С този протокол и учредителния акт ли се отива в банката и на базата на него ли се внася капитала? Последен въпрос- относно документите , които се прилагат :освен Заявление А4, образец от подписа, Декларациите , какво още е нужно?
Извинявайте , че търся отново Вашите отговори , но съм решена да довърша това, с което съм се захванала.
maryia89
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Апр 2012, 18:04

Поред на номерата: ЕИК ще си даде АВ, няма какво да се попълва.
С учредителния протокол се вземат решения да се учреди еди-какво си дружество с ... там подробностите. Съдружниците приемат дружествен договор (освен, че са си подписали и учредителния протокол). Едноличният собственик при ЕООД-то приема учредителен акт, който е аналог на дружествения договор. Викат му и "устав", но аз лично избягвам това, за да няма бъркане с уставите на АД-тата.
От банката квото кажат, това се дава. Аз обикновено "съоръжавам" моите хора с протокола и договора (или учредителен акт, в случая), пък от банката да си преписват откъдето искат данните, които им трябват.
Що се отнася до целия наръч бумаги - не съм си в служебната бърлога, но мисля, че преди бях изчерпателен. Най-просто ще бъде да си намерите едно прясно регистрирано ЕООД и да бръкнете в досието да видите какво има там.
П.П. Не се лъжете да бутате и договор за управление - не че няма да го вземат, но е излишен и не е в кръга на документите, които са нужни за вписването в ТР. Ако някой Ви спори за това, да му пратите много здраве от мен и да му речете, че досега ни един отказ не съм имал поради туй, че не съм представил договор за управление. Това навремето (с договорите за управление) бяха едни капризи на някои съдии от СГС например.
Ако искате, може да изчакате и още мнения, но като цяло се ориентирате добре :D
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 03 Яну 2013, 17:10

Здравейте ykovachev,

В следната хипотеза сме - управител и собственик на ЕООД ще подава необходимите документи за първ. регистрация на ЕООД, по електронен път (разполага с ел. подпис)
Имам следния въпрос - освен декларацията по чл. 13 ал...ЗТР, която се заверява нотариално, трябва ли някой друг от прикачваните към зааявлението документи да се заверява нотариално?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Яну 2013, 17:35

Каква заверка на декларацията за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове Ви трябва? Подписва си я, прикачва си я и толкоз. Промени в ЗТР там няма, липсва и изискване декларацията да е заверена. Такова изискване не намирам и в сакралната Наредба № 1 8)
Виж, за декларацията-съгласие с образец от подпис по 141, ал. 3 ТЗ - там си е написано, че трябва :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 03 Яну 2013, 18:56

ykovachev, благодаря за коментара!
Пожелавам здраве и късмет през 2013 г.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Търговско право