начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО чл,410 ГПК

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО чл,410 ГПК

Мнениеот topalska1 » 04 Апр 2013, 13:05

Здравейте,
казуса е следният; заведено е заповедно производство по чл.410 и издаден направо изпълнителен лист.Бившия ми наемодател. си търси наем за период 01.01.2010 год. до 31.03.2010 год.Аз съм живяла от 2002 год. до 31.01.2010 год. пазя всички документи, че в периода септември 2002 до 31.12.2009 год. съм била редовен платец. На 20 декември 2009 год. останах без работа и работодателят ми върна Трудовата книжка с голямо закъснение. Обадих се на наемодателя да му обясня ситуацията и той ми предложи, да направи допълнително споразумение /подписах го/за 3 месеца гратис период и април да му се издължа/2010 год./. Аз обаче реших да се приместя в ап. на роднини, защото видях, че няма да мога да плащам. На 30 януари 2010 год. аз пред свидетели, го повиках да му платя януари месец и да му кажа, че нямам възможност да остана, той не се съгласи, не прие парите, задържа мебели. Получих заповедното производство заедно с наложен запор, но въпреки това направих възражение. Какво да очаквам?
topalska1
Младши потребител

Re: ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО чл,410 ГПК

Мнениеот ykovachev » 04 Апр 2013, 13:11

"Направо изпълнителен лист"? Е, не е направо. Не е постъпило възражение от Ваша страна, ако е по 410.
А пък ако: "Получих заповедното производство заедно с наложен запор", значи не е по 410, а по 417. Ама въз основа на какъв документ? Боб нямам в момента да хвърля.
Хубаво давате факти по същество, ама основно данните по заповедното са малко.
Отделно и кашата по наема е неясна и недостатъчно описана.
Изобщо - при толкова данни - нищо конкретно не може да се каже.
П.П. Ъъъъ... кво му е търговското на тоя наем, еле па на заповедното производство, че темата е в тоя раздел? :roll:
Последна промяна ykovachev на 04 Апр 2013, 13:38, променена общо 2 пъти
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 04 Апр 2013, 13:19

Наемния договор, или споразумението там, е с нотариална заверка- няма как иначе.
Освен ако има проблем с адресната регистрация, довел до надлежно връчване, чрез лепенки.
Останалото е история.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот topalska1 » 04 Апр 2013, 14:53

Договора за наем, и доп.с-ние не са с нотариална заверка.Заповед е по чл, 417 от ГПК от 29,10,2012 год. в нея пише, че по частно гр.дело 968/2012 е издадена заповед за незабавно изпълнение по реда на чл.117 и 418 от ГКП, по надолу има следната информация за длъжника: Предоставя Ви се възможност в двуседмичен срок да 1.платите сумата или да подадете писмено възражение по образец, приложен към заповедта/нямаше образец/, тази заповед ми пристигна едновременно с наложен запор. Обжалвах, но не знам дали не сгреших. А колкото до адреса ми настоящит и постоянния са на едно и също място, и мисля, че са ми нарушени правата.
Последна промяна topalska1 на 04 Апр 2013, 15:02, променена общо 1 път
topalska1
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 04 Апр 2013, 15:01

Може и да не сте. Така и така изпълнението трудно можете да спрете. А преценка дали нещо може да се направи в потенциалния исков процес е възможна след подробен преглед на подписаните от Вас документи. Най-много да се натоварите с още разноски при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата.
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот topalska1 » 04 Апр 2013, 15:10

Така или иначе направих възражение. Работата ми е такава, че ме е научила да запазвам всичките си документи и смятам, че ще направя адекватен опит да му платя наистина справедливата цена, а не тази която той измуква от пръстите си. Слава богу, че имам и надеждни свидетели. Надявам се да мога да докажа нещата. А ако има дело там вече наистина ще използвам адвокат. Сега гледах да спазя само срок за възражение.
topalska1
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 04 Апр 2013, 16:56

topalska1, направили сте най-важното и не сте сгрешили - действали сте съобразно чл. 414 ГПК.
Пишете, че договорът/споразумението са без нот. заверка...Както подсказва "райското птиче", това би означавало, че издадената заповед за изпълнение е незаконосъобразна - само въз основа на договор с нот. заверка на подписите СИ би започнал изпълнително производство.
Във всеки случай - ако взискателят повдигне иск, за да докаже вземането си, потърсете адвокат немедлено.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ykovachev » 04 Апр 2013, 17:57

Ха! Интересно. Сега видях, че нямало заверка (преди в бързината съм прелетял съвсем набързо) :oops:
Без заверка и по 417?!? Да не сте подписали някоя "записна заповед" на този наемодател? :wink: Видяхте ли делото (самата папка) в съда по заповедното производство? Ако не сте, идете и вижте въз основа на какъв документ аджеба е станала тая работа по 417 ГПК, че взе да ми става интересно, ама на - пак боб нямам, само сърми, но по тях не се гадае добре :D
Ако са оплескани нещата в заповедното, имате и реални шансове за спиране на изпълнението.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот topalska1 » 04 Апр 2013, 21:06

Здравейте, благодаря за отговорите и съветите, да наистина няма заверка, не съм подписвала и записна заповед, чета достатъчно да съм наясно, че нещата не са наред. не съм видяла нищо от делото и на какво основание е направено всичко, защото живея на 400 км. от София. затова, това ми се стори най-удачно да подам възражение, за да имам време да спра нещата, да се заведе обикновено дело и да докажа, че наемодателя иска да си спечели едни лесни парички!!!!
topalska1
Младши потребител

Мнениеот ivodam » 09 Апр 2013, 09:33

topalska1 написа:Здравейте,
казуса е следният; заведено е заповедно производство по чл.410 и издаден направо изпълнителен лист.Бившия ми наемодател. си търси наем за период 01.01.2010 год. до 31.03.2010 год.Аз съм живяла от 2002 год. до 31.01.2010 год. пазя всички документи, че в периода септември 2002 до 31.12.2009 год. съм била редовен платец. На 20 декември 2009 год. останах без работа и работодателят ми върна Трудовата книжка с голямо закъснение. Обадих се на наемодателя да му обясня ситуацията и той ми предложи, да направи допълнително споразумение /подписах го/за 3 месеца гратис период и април да му се издължа/2010 год./. Аз обаче реших да се приместя в ап. на роднини, защото видях, че няма да мога да плащам. На 30 януари 2010 год. аз пред свидетели, го повиках да му платя януари месец и да му кажа, че нямам възможност да остана, той не се съгласи, не прие парите, задържа мебели. Получих заповедното производство заедно с наложен запор, но въпреки това направих възражение. Какво да очаквам?

Освен всичко друго, за което са ви обърнали внимание по-горе, имайте предвид също така, че за периодични плащания, към които спадат и плащанията на наеми, аренди и тем подобни, важи давностен срок от само три години - така че ако не за всичките тези месеци, то поне за някои от тях може давността да е настъпила, зависи на коя дата е поискано издаването на ЗИ.
ivodam
Потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Апр 2013, 10:14

Изходни данни:
".Заповед е по чл, 417 от ГПК от 29,10,2012 год. "
"Бившия ми наемодател. си търси наем за период 01.01.2010 год. до 31.03.2010 год."
ivodam, ай ся да ни светнете как от 1 януари 2010 г. до по някое време през 2012 г. ще да са изтекли три години?
НалЕ, нЕкак си теоретически невъзможно е :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ivodam » 09 Апр 2013, 14:38

ykovachev написа:Изходни данни:
".Заповед е по чл, 417 от ГПК от 29,10,2012 год. "
"Бившия ми наемодател. си търси наем за период 01.01.2010 год. до 31.03.2010 год."
ivodam, ай ся да ни светнете как от 1 януари 2010 г. до по някое време през 2012 г. ще да са изтекли три години?
НалЕ, нЕкак си теоретически невъзможно е :wink:

Не съм чел цялата тема, в началния постинг, който цитирам, няма нищо за 2012 г., съответно предположих, че може би наскоро са му задействали заповедното производство.
ivodam
Потребител

Назад към Търговско право