Здравейте. Имам валидно изготвена запис на заповед. Падежът мина, длъжника не се издължи. Казва, че му е необходим още 1 месец. Аз съм склонен на тази разсрочка.
Притеснявам се обаче, тъй като падежа мина, да не би записът да загуби правната си сила? До кога мога да забавя предявяването за плащане на записа?
Може ли, както е в случая, да му предявя записа за плащане един месец по - късно от падежа?
Благодаря.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запис на заповед
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Запис на заповед
1. Кой ти каза, че е валидно изготвен?
2. Давността е 3 години от падежа, след което мземането се преобразува във по-обременително за длъжника, но и в много повече за тебе;
3. За другото трябва да прочета заповедтта.
2. Давността е 3 години от падежа, след което мземането се преобразува във по-обременително за длъжника, но и в много повече за тебе;
3. За другото трябва да прочета заповедтта.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря за отговора.
Лек и успешен ден.
Лек и успешен ден.
- kavkaz
- Младши потребител
Провери си добре заповедта, написали сте падеж на дата, а според текста на питането ("да му предявя записа за плащане")вероятно има договорка и за плащане след предявяване.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря Ви за помощта.
В заповедта пише: дата на плащане - 03.12.2013г.
Най-накрая, след подпис на издателя и дата на издаване, на нов ред има текст:
"Записът на заповедта ми беше предявен за плащане на дата ..........." който стои празен и непопълнен.
Считам, че заповедта е валидна, защото съдържа всички законови реквизити /чл. 535-536 ТЗ/, подписи, и е по бланка на правна програма.
В заповедта пише: дата на плащане - 03.12.2013г.
Най-накрая, след подпис на издателя и дата на издаване, на нов ред има текст:
"Записът на заповедта ми беше предявен за плащане на дата ..........." който стои празен и непопълнен.
Считам, че заповедта е валидна, защото съдържа всички законови реквизити /чл. 535-536 ТЗ/, подписи, и е по бланка на правна програма.
- kavkaz
- Младши потребител
Моментът, който не ми е ясен, е дали след изтичане на падежа, аз трябва да му предявя за плащане заповедта?
Съответно да попълним празният текст "Записът на заповедта ми беше предявен за плащане на дата 03.01.2014г." и издателят да се подпише.
Или, щом има фиксирана дата на падеж, не следва да предприемам никакви действия? Съответно аз си бездействам до 3 години /по давност/.
Отново Ви благодаря.
Съответно да попълним празният текст "Записът на заповедта ми беше предявен за плащане на дата 03.01.2014г." и издателят да се подпише.
Или, щом има фиксирана дата на падеж, не следва да предприемам никакви действия? Съответно аз си бездействам до 3 години /по давност/.
Отново Ви благодаря.
- kavkaz
- Младши потребител
Падежът е на посочената дата и заповедта не трябва да се предявява. От датата на падежа може да заведете заповедно производство. Самото производство не е сложно, трудностите идват при обжалване, според фактическата обстановка.
- ivanov_p
- Активен потребител
Сърдечно Ви благодаря за помощта.
Желая Ви всичко най-добро.
Желая Ви всичко най-добро.
- kavkaz
- Младши потребител
Съответно аз си бездействам до 3 години /по давност/.
От къде ви хрумват такива щуротии? Завеждаш делото веднага. Вие бездействате после се сърдите, че не ви събират дълговете. Защо ще се отказваш от 1/3 от сумата и ще даваш възможност на длъжника да не ти върне парите? Събирането на дългове е надбягване с времето, всеки ден е ценен!
- ivanov_p
- Активен потребител
Е, длъжниците нямата ли право да избегнат плащането. То повечето дела се базират на това. Който спи, не взима, общо взето икономиката се крепи на просия и кражба.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Всеки трябва да изпълнява задълженията си точно. Може да забавиш действията по връщане на парите, но с това застрашаваш себе си и длъжника. Длъжникът е взел едни пари за нещо и ако вече не ги е загубил при поискване ще започне да ги изплаща. Минат ли 2-3 години тези пари излитат яко дим и връщането им става проблемно, още повече обременени с лихви и изп. производство, та длъжникът и да е искал да плати главницата вече е трудно. За кредитора едва ли си струва да поеме риск срещу печалба от лихви или данък немарливост към собствените дела. Да не говорим за уродливото явление "държавата като присъединен по право и привелигирован взискател". Винаги при забавено търсене на пари, особено от търговци, се намърдва държавата и ти краде твоето.
- ivanov_p
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|