начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ИГРИЩЕ ЗА "ПЕЙНТБОЛ"

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИГРИЩЕ ЗА "ПЕЙНТБОЛ"

Мнениеот dimitrov89 » 30 Апр 2012, 17:10

Привет на всички!
Имам идея да изградя игрище за "Пейнтбол". До тук всичко е ОК - снабдих се с необходимите документи, свързани с изграждане на различни обекти на територията на игрището, променено беше и предназначението на земята.
Проблемът ми идва от следното - необходимо ли е според вас да се регистрирам като търговец или изискване за това няма т.е по моя преценка?! Имам някакво мнение по въпроса, но не съм убеден!
Моля Ви, ако имате някакво мнение по въпроса да го споделите :( И ако може без нападки, защото имам наблюдение, че понякога по-добре да не питаш :wink:
dimitrov89
Нов потребител

Re: ИГРИЩЕ ЗА "ПЕЙНТБОЛ"

Мнениеот neutralen » 30 Апр 2012, 18:20

Всичко на този свят е относително.Питате дали е необходимо да се регистрирате като търговец, или това става по ваша преценка. За да отговорим трябва да кажете каква е вашата преценка - кое смятате да направите и защо.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 30 Апр 2012, 18:32

Дейността, която ще развивате на това игрище е търговска, следователно трябва да сте регистриран като такъв. Поне така мислят от НАП и за това са включили пейнтбола към дейностите облагани с патентен данък.

Макар, че въпросът Ви е по-скоро счетоводен, бих ви посъветвал преди да се регистрирате като търговец, да се обърнете към счетоводител, който да ви обясни:
- колко е патентният данък във Вашата община за тази дейност.
- трябва ли Ви касов апарат.
Обикновено данъкът не е голям. По-добре е всичко да Ви е изрядно пред данъчните.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот dimitrov89 » 01 Май 2012, 11:58

Нямах абсолютно никакво колебание по до преди изпита ми по търговско право. Повярвайте ми обърках се :(
Не смятам да организирам дейността си по начина визиран в разпоредбата на чл.1, ал.2/ТЗ - най-малкото дори не смятам да наемам работници - това може би е единственото което ме кара да мисля, че може и да НЕ се регистрирам като търговец. Но за сметка на това, пейнбол игрище не представлява ли един вид развлекателна услуга и точно поради тази причина да попада сред "другите услуги" - чл.1, т.13/ТЗ ?
Действително въпросът стои и за патентния данък. Но е възможно с него да се облагат и ФЛ, които не са търговци, апък и с патентен данък ще се облагам ако се рег. като ЕТ т.е. по този начин варианта за ЕООД отпада. Мога също така да подавам ГДД по реда на ЗЗДФЛ /поне аз така си мисля/.
Консултирах се с двама адвокати и счетоводител .... ако ми бяха обяснили изобщо нямаше да занимавам хората с моите проблеми! Счетоводителката беше сигурно колкото мен, а двамата адвокати имаха 3 мнения! :D
dimitrov89
Нов потребител

Мнениеот Melly » 01 Май 2012, 12:49

Ако ви трябва четвърто мнение, то е: За осъществяване на дейност, от която се извличат стопанки резултати, Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да притежавате качеството "търговец", Колега :!: :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот neutralen » 01 Май 2012, 14:10

Така си и мислех, че във въпроса ви има уловка, когато изразих първото си мнение. Разбира се че може и като физ.лице да развивате тази дейност, но ако не сте регистриран като търговец ще срещнете огромни трудности в отношенията си не само с НАП, но и с всички държавни и общински органи, граждани и други търговци, както по узаконяването на обекта, получаването на съответни разрешителни, сключването на сделки свързани с дейността. За това регистрирайте се като търговец, най удачно с правна форма ЕООД, като наред с тази дейност може в бъдеще да развиете и други дейности.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот dimitrov89 » 01 Май 2012, 15:45

Melly написа:Ако ви трябва четвърто мнение, то е: За осъществяване на дейност, от която се извличат стопанки резултати, Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да притежавате качеството "търговец", Колега :!: :idea:

Не съм съгласен :!: Подобно съждение би обезсмислило текстовете от ТЗ, които изрично предвиждат, че определени лица, които макар и да формират стопански резултати/ печалба НЕ са търговци! И друго, струва ми се, че и наемодателите извличат облаги, но не са търговци, не напразно в декларацията по ЗДДФЛ е предвидено ... "друга стопанска дейност"
... дори и да съм написал глупост ме извинете ... вече не знам какво мисля :cry:
А по отношение за НАП и всички други общински и измислени органи, така е! Приемам го като доста ценен съвет. Дори и да се опитвам да ги убеждавам в противното ще е безрезултатно. А на всички е ясно, че за да започнеш някакъв бизнес, трябва да се "изтърсиш" добре ... жалко все още съм до никъде а $ летят :shock:
dimitrov89
Нов потребител

Мнениеот Melly » 01 Май 2012, 15:59

dimitrov89 написа:
Melly написа:Ако ви трябва четвърто мнение, то е: За осъществяване на дейност, от която се извличат стопанки резултати, Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да притежавате качеството "търговец", Колега :!: :idea:

Не съм съгласен :!: Подобно съждение би обезсмислило текстовете от ТЗ, които изрично предвиждат, че определени лица, които макар и да формират стопански резултати/ печалба НЕ са търговци! И друго, струва ми се, че и наемодателите извличат облаги, но не са търговци, не напразно в декларацията по ЗДДФЛ е предвидено ... "друга стопанска дейност"
... дори и да съм написал глупост ме извинете ... вече не знам какво мисля :cry:
А по отношение за НАП и всички други общински и измислени органи, така е! Приемам го като доста ценен съвет. Дори и да се опитвам да ги убеждавам в противното ще е безрезултатно. А на всички е ясно, че за да започнеш някакъв бизнес, трябва да се "изтърсиш" добре ... жалко все още съм до никъде а $ летят :shock:

Не е задължително да се съгласявате с мен. Позволих си да изразя мнение. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот makaveli » 23 Яну 2014, 13:40

До каде стигна с игрището? Остави някакви контакти да се консултирам с теб на тази тема...! УСПЕХ!!!
makaveli
Нов потребител

Назад към Търговско право