- Дата и час: 30 Ное 2024, 19:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЕТ на патент или по общия ред
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
ЕТ на патент или по общия ред
Здравейте, колебая се кой от двата варианта е по -изгоден - ЕТ на патент или по общия ред и ако лицето отговаря на условията за извършване на патентна дейност, може ли да избере по свое желание да се облага по общия ред?
- inikolaeva
- Младши потребител
Re: ЕТ на патент или по общия ред
inikolaeva написа:Здравейте, колебая се кой от двата варианта е по -изгоден - ЕТ на патент или по общия ред и ако лицето отговаря на условията за извършване на патентна дейност, може ли да избере по свое желание да се облага по общия ред?
Какво казва вашият счетоводител - все пак той ще "води сметките" на търговеца?
-
Melly - Старши потребител
ами счетоводител ще си бъда аз, но досега не съм водила счетоводство на ЕТ, затова и питам, за да знам към какво точно да се насоча
- inikolaeva
- Младши потребител
inikolaeva написа:ами счетоводител ще си бъда аз, но досега не съм водила счетоводство на ЕТ, затова и питам, за да знам към какво точно да се насоча
Добре че няма как да попадна на вас в случай на нужда да получа консултация по въпрос от счетоводната материя.
Сега сериозно. При така представения казус не става ясно каква дейност по характер ще извършвате. А и данната "но досега не съм водила счетоводство на ЕТ" нещо силно ме смущава. Правите ли разлика между едостранно и двустранно счетоводно отчитане? От там и отговорът ми - захващате се с непосилна задача.
-
Melly - Старши потребител
дейността ще бъде търговия в обект с площ до 100 м2,т.е. отговаря на условието за облагане с патент, т.к. е новорегистрирана фирма, не е регистрирана по зддс.Така или иначе, дори и да е на патент, пак се съставя отчет за приходите и разходите и финансовия резултат се преоблазува с увеличенията и намаленията, предвидени в Приложение 2 към ГДД. Мен ме интересува в крайна сметка кое е по-изгодно - на патент или по общия ред и мога ли по свое желание да се облагам по общия ред?Не са ми нужни допълнителни разсъждения.Ако можете, просто отговорете, ако не, спестете си коментарите.
- inikolaeva
- Младши потребител
Колежке, не е редно да задавате такива въпроси. Още по-малко пък в юридически форум.
Направихте ли ориентировъчен ОПР? Оттам ще видите каква е печалбата, данъка и ще може да сравните с варианта на патент.
А това "мога ли по свое желание да се облагам по общия ред?" няма да го коментирам, би трябвало да знаете.
П.П. Молете се ЕТ-то да не чете в този форум...
Направихте ли ориентировъчен ОПР? Оттам ще видите каква е печалбата, данъка и ще може да сравните с варианта на патент.
А това "мога ли по свое желание да се облагам по общия ред?" няма да го коментирам, би трябвало да знаете.
П.П. Молете се ЕТ-то да не чете в този форум...
- SashkoS
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|