Здравейте
Имам казус/проблем във връзка с ДДС и обезценена стока. Ще се радвам на компетентните ви коментари преди да се обърна към нужната инстанция.
От известно време имам търкания със счетоводната фирма, която е с договор и пълномощно. Търканията може да са въз основа на мои задължения към тях (услугите им), които съм допуснал, поради финансови проблеми както и поради съмненията ми за умишлено некоректно отношение към дейността на фирмата ми. Както и да е, задълженията ми за услугите им се знаят и не се коментират. Проблема е в разминаване на информацията относно необходими действия във връзка с дейността.
За измината година фирмата е с оборот под 20 хиляди и определно не е с положителен финансов отчет (на минимална загуба е) Според счетоводната фирма съм за задължително дерегистриране по ДДС и дори дължа солидна глоба за това че такива мерки вече не съм предприел. От мои познати, както и от интернет разбирам, че от 2007г. няма изискване за минимален оборот, като условие за дерегистрация. Но според счетоводството, дерегистрирането ми е задължително (твърдо седят зад тази теза) и както казах дори подлежа на тежки санкции.
Вторият проблем е за налична стока, която е в пъти обезценена. Стоката е складова от няколко години и реално е непродаваема, освен в много малки и несъществени изкючения – евентуална продажна на десетина процента от стойността й. Според счетоводството (пак твърдо седят зад тезата си) дължа пълно ДДС за покупната й стойност. Нямам право да я преоценя, да я бракувам или продам на загуба - “такъв е закона”. Пак според познати - “това са пълни глупости”, “може да се бракува или продаде на безценица без да плащаш ДДС на покупна стойност”. Обаче фирмата твърдо ме убеждава да платя пълното ДДС, пък после ако искам да изхвърля стоката на улицата.
Тъй-като бизнеса ми е специфичен и работя със силно ликвидни стоки, често се случва да падне стойноста им и да се окажат в склада ми под себестойността им (покупната) Реално това ми носи загуби, но с оглед на желанията ми за оцеляване на бизнеса, както и да не загубя клиенти, аз допускам това. В условията на кризата естествено и загубата ми е по-голяма. Обаче според счетоводството НЯМАМ ПРАВО да работя на загуба по никакъв начин и едва ли не съм отговорен пред закона за това. - “длъжен си да продадеш стоката на печалба, такъв е закона”.
Разбирам че имам проблем с тази фирма и ще трябва да се разделиме, но с оглед на тяхните твърдения няма как да приключим с финансов отчет. Такъв те явно и не искат да направят. Това ми подсказва и факта, че са спрели да ми внасят ДДС декларация от миналият месец.
Молбата ми е да ме ориентирате до колко са прави (относно ДДС-то и обезценената стока), пък вече ако се окаже че вършат някакви гяволии с фирмата ми ще се оправям аз.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 27 Ное 2024, 20:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за дерегистрация по ДДС и обезценена стока
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за дерегистрация по ДДС и обезценена стока
Хайде подред:
1. Нямате задължение за дерегистриране.
2. ДДС върху залежалата стока дължите, но върху каква стойност - зависи от доста неща.
3. Имате право да продавате под покупната цена, но... пак зависи от доста неща.
Всичко това не приемайте на 100%, може колегите да са запознати с подробности по дейността ви, с които аз не съм.
Може би е по-добре да си платите задълженията и да вземете решение за друга счетоводна къща или да прекратите дейността.
Ето това обаче:
И един съвет - по счетоводни въпроси питайте в odit.info - тук тези въпроси са извън основният предмет, който се разглежда.
2. ДДС върху залежалата стока дължите, но върху каква стойност - зависи от доста неща.
3. Имате право да продавате под покупната цена, но... пак зависи от доста неща.
Всичко това не приемайте на 100%, може колегите да са запознати с подробности по дейността ви, с които аз не съм.
Може би е по-добре да си платите задълженията и да вземете решение за друга счетоводна къща или да прекратите дейността.
Ето това обаче:
означава, че проблемът ви е много сериозен и трябва да го решите в рамките на седмица.а спрели да ми внасят ДДС декларация от миналият месец
И един съвет - по счетоводни въпроси питайте в odit.info - тук тези въпроси са извън основният предмет, който се разглежда.
- SashkoS
- Потребител
Re: Въпрос за дерегистрация по ДДС и обезценена стока
Дори само това ми изяснява картинката.
Благодаря много за отговора!
- user777
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|