начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Публикуване на ГФО по електронен път от съставителя

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Публикуване на ГФО по електронен път от съставителя

Мнениеот dommo1 » 22 Юни 2010, 10:44

Здравейте, имам следния въпрос, надявам се темата да не ви е станала банална, в предвид множеството запитвания в тази посока.

Съставителя на Годишния финансов отчет на дружество ще го публикува в Търговския регистър по електронен път, за което има съответното изрично нотариално заверено пълномощно. Във връзка с това искам да попитам следното:
1. Подава ли се Декларация по чл.13, ал.5 от ЗТР, при условие, че заявител е съставителя на ГФО с изрично писмено пълномощно за това? И ако да – от чие име?
2. От чие име се подава Декларация по чл.13, ал.4 от ЗТР?

В ЗТР не е уточнен случая какви декларации трябва да подаде съставителя-заявител, при условие, че е нотариално упълномощен да публикува отчети. В чл.13, ал.5 пише: „Когато заявлението се подава от лице по чл. 15, ал. 2, т. 2 /т.е. пълномощник с изрично писмено пълномощно/, то представя декларация, че заявлението и приложените към него документи са предоставени от заявителя”. Това значи, че лицата по чл. чл. 15, ал. 2, т. 1 /т.е. заявител по ал. 1/ не подават такава декларация. Но никъде тук не е споменат случая, когато заявител е съставителя на ГФО, тъй като той е заявител и едновременно с това пълномощник.
Питам тези може би дребни детайли за повечето от вас, защото както знаете от ТР правят пресилени откази и искам да избегна загуба на време и средства.

Благодаря Ви предварително за предоставената информация!
dommo1
Младши потребител

Re: Публикуване на ГФО по електронен път от съставителя

Мнениеот DEKAH » 22 Юни 2010, 10:47

А този, който подава НЕ ЗНАЕ ЛИ?

Ако не знае такива елементарни неща, то каква му е работата да заявява?

п.п. Попитайте си в счетоводния форум.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот microfinance » 22 Юни 2010, 19:27

1. Подава ли се Декларация по чл.13, ал.5 от ЗТР, при условие, че заявител е съставителя на ГФО с изрично писмено пълномощно за това? И ако да – от чие име?

Ако заявлението се подава от съставителя на годишния финансов отчет, не е необходима тази декларация.

2. От чие име се подава Декларация по чл.13, ал.4 от ЗТР?

От заявителя, който подава годишния финансов отчет (предполагам във Вашия случай – съставителят на отчета).
microfinance
Потребител

Мнениеот mavi » 17 Авг 2010, 15:18

Доколкото съм проучил въпросът, в ТР документи по електронен път се подават с електронен подпис. Изисква се електронен подпис на юридическото лице (управителя). Не виждам как ЕГН-то на СЪСТАВИТЕЛЯТ (счетоводителят) от електронния му подпис ще бъде свързано с ЕИК на юридическото лице, за да може да се подпише заявлението?
Ако може, това би било мечта за всички съставители - счетоводни къщи.... Така щяха да могат с един електронен подпис да "изстрелват" ГФО на всичките си клиенти по интернет, вместо да висят на опашка пред ТР....
mavi
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Авг 2010, 15:42

Еее, връзката са ГФО-то с името на съставителя и изричното пълномощно. Аз като съм адвокат, как мислите, че ЕИК-то се връзва с моето ЕГН? :D Впрочем, имам познати съставители, които подадоха Г1 така и проблеми нямаше.
Кой при това Ви каза, че подписът бил на "юридическото лице"? Ръката на управителя, като подписва хартиен документ негова ли е, или на юридическото лице? Електронният подпис (поправете ме, ако греша), замества саморъчния върху хартията. Значи, ако съм управител на пет дружества, би следвало да мога с личния си подпис да подавам заявления до ТР и за петте дружества. Щото съм им законния представител, но си оставам физическо лице, което чрез своята воля изразява волята на юридическите лица.
П.П. Не говоря за тия щуротии около подаване на докИменти у НАП-а и т.н. Там са ми разказвали, че шарят електронни подписи на главни счетоводители, които подписват съответното дружество и т.н., без да са му законни представители, още по-малко адвокати-пълномощници. Ей това например в ТР няма да върви.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот microfinance » 18 Авг 2010, 19:41

Ако може, това би било мечта за всички съставители - счетоводни къщи.... Така щяха да могат с един електронен подпис да "изстрелват" ГФО на всичките си клиенти по интернет, вместо да висят на опашка пред ТР....

ЗТР и Закона за електронния документ и електронния подпис дават прекрасна възможност опашките в АВ да станат екзотична рядкост.. Но в България се страхувам, че това ще стане след като още няколко поколения се пенсионират, а други се включат в бизнеса... Сега за първите опашките са си една социална и професионална мрежа :wink: ...
microfinance
Потребител

Назад към Търговско право