начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

Експертна оценка по гражданска отговорност - оспорване?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Експертна оценка по гражданска отговорност - оспорване?

Мнениеот toigalbg » 18 Юли 2010, 21:49

Здравейте. Казусът е следния:
След катастрофа, виновният е жена с Гражданска отговорност към "Български имоти". Закарах моята кола, която за жалост каското е изтекло. Та, закарах колата на първи оглед, след това на втори. Парите вече са преведени по сметка, като са преведени към 1800 лв. Въпросът ми е следният: Мога ли да оспорвам или нещо от рода на преразглеждане, защото само еърбега е 2000 лв, + коланите отива на 2200 лв. Това са само вътрешните щети без брони, калници, фарове и т.н., които също са писани за нови + боя. Обясниха ми, че има процент който смъква парите "остарялост" или нещо такова, но това според мен неможе да се начисли върху еърбега. Има ли начин, дори ако трябва по съдебен път да ми бъдат дадени повече пари?
Благодаря предварително, ако някой има идея.
toigalbg
Младши потребител

Re: Експертна оценка по гражданска отговорност - оспорване?

Мнениеот vetre » 18 Юли 2010, 23:09

ако не сте подписал декларация че нямате повече претенции,нищо
не пречи според мен да заведете дело,като там както знаем
трябва да се докажат вашите претенции.естествено помощта на
адвокат ще е много нужна.
това че е жена виновника какво общо има?на всеки може да се случи.
vetre
Потребител

Мнениеот Sahiba » 19 Юли 2010, 11:31

Както вече съм писал в други теми:

Нормативната уредба регулираща задължителната застраховка "ГО" към момента е Кодекса за застраховането и Наредба № 24 за задължителното застраховане.
Към наредбата има и методика.

"Процентът", който визирате се нарича Коефициент на Овехтяване. Прилага се за всички автомобили на повече от 3 години и варира от 1 - за новите до 3 год., 0.7, 0.5 и пр.
Също така има точно посочени цени за труд, които са по-ниски от някои сервизи в София (макар, че към момента би следвало да са върнати пазарните цени към 2006 г.)

Като имате предвид гореизложеното, най-вероятно застрахователя е определил правилно обезщетението.

Имате правото да претендирате в исков процес заплащане на по-голяма сума, но не съм сигурен, че ще е успешен.

Още повече се очаква ТР на ВКС по въпроса с определянето на З.О. по "ГО", като лично моето мнение е, че ще се защити гореизложената теза!
Sahiba
Потребител

Мнениеот Sahiba » 19 Юли 2010, 11:34

vetre написа:ако не сте подписал декларация че нямате повече претенции,нищо
не пречи според мен да заведете дело,като там както знаем
трябва да се докажат вашите претенции.естествено помощта на
адвокат ще е много нужна.
това че е жена виновника какво общо има?на всеки може да се случи.

Какво значи "декларация, че нямате повече претенции"?

Отказа от права е недействителен!
Sahiba
Потребител

Мнениеот toigalbg » 19 Юли 2010, 13:37

Sahiba написа:"Процентът", който визирате се нарича Коефициент на Овехтяване. Прилага се за всички автомобили на повече от 3 години и варира от 1 - за новите до 3 год., 0.7, 0.5 и пр.
Също така има точно посочени цени за труд, които са по-ниски от някои сервизи в София (макар, че към момента би следвало да са върнати пазарните цени към 2006 г.)

Като имате предвид гореизложеното, най-вероятно застрахователя е определил правилно обезщетението.

Това го разбрах. Само не ми е ясно, как може на част, като еърбег също да се слага този коефициент. И според вас възможно ли е както писах по-горе, за толкова щети, където само той (еърбега) е 2000 лв, те за всички щети да са превели едва 1800...
toigalbg
Младши потребител

Мнениеот Sahiba » 20 Юли 2010, 16:31

Спред вас гадател ли съм?

Нито сте казали каква е колата, модел, година, какъв е удара, в какво, какви са засегнатите части и пр.

Но тъй като се предполага от мен, ще отгатна: Ауди А6/А8, 2001 г., челен удар в лявата част.
Sahiba
Потребител

Мнениеот vetre » 20 Юли 2010, 17:34

ами заведете дело срещу виновния водач и привличате имотите.
след това ще трябва да убедите съдията за вашите щети,не нас във форума.
не знам обаче как ще стане врътката със еърбега,понеже едва ли ще
дадете 2000лв и да представите фактурата в съда.
vetre
Потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Юли 2010, 22:20

Те заради това тези "имотни застрахователи" вадят почти най-ниските цени.
А аз се чудя на много мои познати, кои държат на ГО в реномирани фирми - а не се осъзнават, че ГО не е за теб, а за другия ако си виновен ти. Тоест ГО винаги най-евтиното.

Ами разбирам го човека, аз затова и си правя каско, щото имам 4 еърбега, колата не е съвсем нова и се брои откъм овехтяващите. А иначе самата пазарна стойност на колата е под стойността на четири нова еърбега - тоест, недай боже се случи....
nikiboy
Потребител

Мнениеот jusman » 29 Юли 2010, 14:23

Според мен във Ващия случай имате нужда от специалист, който да Ви направи независима оценка на щетите, за да знаете каква сума можете да претендирате над платената Ви към момента. При всички положения ще Ви е необходим и адвокат, който да Ви представлява пред застрахователя и пред съда (ако решите да водите дело). Бих Ви препоръчал eдин сайт, в който можете да потърсите специализирана помощ: http://www.zastrahovan.eu
jusman
Младши потребител

Назад към Търговско право