начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

ЕТ или ЕООД?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕТ или ЕООД?

Мнениеот irania » 19 Юли 2010, 17:14

Здравейте! Трябва незабавно да реша дали да регистрирам ЕТ или ЕООД. Досега бях продавачка в антикварна книжарница, а искам да направя своя. Всички такива собственици, които познавам, са с ЕТ, но адвокати, с които говорих оплюха ЕТ и аз съм объркана. Печалбата е до 50 000 лв., плаща се патент, който не е голям, тъй като помещението, което ще наема е до 15 кв.м.Няма да имам служител - ще си работя сама. Кави ще са ми предимствата при ЕООД? Засега видях позитивите на ЕТ в това, че ще платя по-малко за регистрация, че няма да се осигурявам двойно и, че счетоводството е по-лесно. Освен това не знам за какъв фалит може да стане дума при такъв дребен бизнес, че да отговарям с имуществото си, при положение, че нямам имоти:). Моля, обяснете! Ще съм много благодарна и чакам с нетърпение отговор.
irania
Нов потребител

Re: ЕТ или ЕООД?

Мнениеот fighter » 19 Юли 2010, 17:28

ЕООД! Такава глупост по света като нашето българско ЕТ няма! Всеки закон си го прекроява както си иска. Доколкото си спомням и данъка беше 15%, а не 10 %. Винаги съм си мислила, че рано или късно ще задължат всички ЕТ да се пререгистрират като ООД или някакво друго дружество.
Ако съм права за данъка, ще си избиете разликата в разходите за регистрация и счетоводство.
fighter
Потребител

Мнениеот law_master » 19 Юли 2010, 18:04

И двете си имат предимства и недостатъци. Ако бизнесът не потръгне заличаването на ЕТ е по лесно от това на ЕООД. Според мен е най добре да си направите една чисто икономическа сметка, за това каква печалба очаквате, какви данаци ще плащате, съответно и какви разходи ще е необходимо да правите и да видите кое ще е по изгодно като форма. И все пак за малък бизнес, май е по-добре ЕТ :wink:

ПС: В раздел ,,Тъговко право'' темата е дискутирна не веднъж
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот irania » 19 Юли 2010, 21:15

Може би трябваше да уточня, че след по-малко от година ще замина в чужбина и ще трябва да ликвидирам ЕТ или да го прехвърля на майка ми, която да работи с книжарницата само в електронен вариант. Вероятността да остана е не повече от 5 %, но човек никога не знае. А прочетох, че ликвидацията на ЕООД не е лесна работа. В случая може ли да става дума за някакви изгоди за мен, свързани с ЕООД? Още повече пък и, че никакви кредити няма да взимам. А за печалбите да не говорим...Не се ли приспада например разхода за наем и други разходи при плащането на годишния данък? Не можах да намеря никъде размер на патентен данък за Пловдив. Някой да знае?
irania
Нов потребител

Мнениеот konik » 20 Юли 2010, 11:35

Помислете и за консултация със счетоводител при избора Ви. Защото споменавате "патент" - та това май решава въпроса между ЕТ и ЕООД.
konik
Младши потребител

Мнениеот irania » 20 Юли 2010, 11:38

Защо решава? Патентът не беше в голям размер - 100-200 лв, доколкото си спомням. Да, трябва май и счетоводител да потърся...
irania
Нов потребител

Мнениеот konik » 20 Юли 2010, 12:20

ЗМДТ - Чл. 61з. (1) Физическо лице, включително едноличен търговец, което извършва дейности, посочени в приложение № 4 (патентни дейности), се облага с годишен патентен данък за доходите от тези дейности, при условие че:

1. оборотът на лицето за предходната година не превишава 50 000 лв., и

2. лицето не е регистрирано по Закона за данък върху добавената стойност, с изключение на регистрация за вътреобщностно придобиване по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от същия закон.

Няма опция ЕООД да се облага с патентен данък от доста време вече. Та за това - или ЕТ с патент или ЕООД по общия ред.
konik
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 20 Юли 2010, 16:22

Определено от опита, който имам като млад юрист регистрирал, пререгистрирал и ликвидирал няколко фирми, изчел някои неща по темата, бих ви посъветвал да се спрете на ЕООД като възможност за развитие на вашия бизнес!

Успех в начинанието!
Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Юли 2010, 16:26

insconsultbg написа:Определено от опита, който имам като млад юрист регистрирал, пререгистрирал и ликвидирал няколко фирми, изчел някои неща по темата, бих ви посъветвал да се спрете на ЕООД като възможност за развитие на вашия бизнес!

Успех в начинанието!
Поздрави!

Страхотен съвет. Колегата е регистрирал, пререгистрирал и ликвидирал няколко фирми, изчел някои неща по темата и изглежда компетентен.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

п.п. ЕТ не може да се продава/прехвърля.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 21 Юли 2010, 10:39

На много места съм казвал, че най-подходящата форма е ЕАД ;-)
Всякакви други - ЕТ, ЕООД и т.н. дребни работи дават вид на несериозност. Още повече когато става дума за антикварен бизнес, където отчитането на ДДС-то е по специалния режим - стоки втора употреба.
Разбирам, че не нуждаете от незабавен отговор, и затова така веднага ви отговарям. Ако не бързахте толкова много, можехме да си поговорим по-подробно за предимствата и недостатъците на трите форми 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот etilina » 18 Авг 2010, 03:28

Аз не бързам. :D Общо взето тепърва ми предстои изчитане и запознаване на всички закони, засягащи и дори евентуално засягащи плануваното ми начинание. Но така или иначе до един-два месеца имам по-неотложни ангажименти и няма да имам време да чета(въпреки това присъствието ми във форума покзва нетърпеливостта ми;) ).
Заинтригувахте ме с ЕАД. Ако разполагате с време, настроение и желание - бих се радвала да изложите Вашето виждане.

Пзодрави,
Ети
etilina
Нов потребител

Мнениеот hidden » 18 Авг 2010, 08:54

DEKAH написа:п.п. ЕТ не може да се продава/прехвърля.

Но може да се продава/прехвърля търговското предприятие на ЕТ!
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Авг 2010, 16:47

117621169
200827920

:?: Тези са ми длъжници 8), та от втора ръка, дет се казва.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 19 Авг 2010, 17:16

fighter написа:... данъка беше 15%, а не 10 % ...

Данъкът май е 15% /при ЕТ/ vs 10%+5% /при ООД/ доколкото помня ... ако трябва да сме коректни ... ама карай ... то тея 5% никой не ги плаща така или иначе ...
Виж осигуровките вече може да дойдат и малко по-други ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот rts » 19 Авг 2010, 17:20

Недев, а откъде собственичката на дребен бизнес ще вземе минималния капитал за ЕАД-то - 50 000 лева ?
При ЕООД за задълженията на дружеството отговаряте с личния си дял в размера на капитала и разбира се с имуществото на дружеството (ако има такова), а при ЕТ - отговаряте с цялото си лично имущество за всичките си задължения във връзка с търговската си дейност.
При положение, че ще изпълнявате задълженията си във връзка с търговската си дейност, решението ЕООД или ЕТ е действително е въпрос на сметки - направете си консултация със счетоводител по този въпрос . Трябва да се изходи от очакваните приходи и разходи, дължимите в двата случая данъци и осигуровки и да се направи рекапитулация.
rts
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 20 Авг 2010, 12:16

Туй да е проблема :-)))) Варианти колкото искаш :-))))) Например апорт на Запис на заповед :lol: 8) :lol: В Австрия и Германия как правят хората :-)
Регват си едно ООД, че там дерат гадовете с 35 000 ойро капитал, и после като искат да развиват дребен бизнес, почват да регистрират верижно командитни дружества с неограничено отговорен съдружник ООД-то :-) Та и тук може да спретне таковата нещо, щом има мераци да точи ДДС и се притеснява от отговорността :mrgreen: :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право