начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Предмет на дейност?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предмет на дейност?

Мнениеот natal1971 » 18 Авг 2010, 11:59

Здравейте. Някой може ли да ми даде точен отговор на въпроса ми??? Имам си регистрирано ЕООД , работещо, всичко си е напълно законно, както си му е реда. Реших да открия шивашко ателие, но в решението в предмета на дейността не е опоменато "шивашки или други услуги". Описани са хотелиерски, туристически, рекламни и т.н., но не пише и "други". Счетоводителката ми каза, че трябва да се впише в съдебното решение точно дейността. Посъветвах се с адвокат, той пък ми каза, че не е необходимо да го правя. Тъй като тази дейност е разрешена от закона или там нещо подобно. / Извенете ме, Вече се опетлах изцяло. /
Моля ви дайте ми точен отговор на въпроса ми. Мога или не мога да отворя шивашко ателие без да допълвам предмета на дейността???
Предварително благодаря.
natal1971
Нов потребител

Re: Предмет на дейност?

Мнениеот natal1971 » 18 Авг 2010, 12:27

Много, Много Ви благодаря.
:D
natal1971
Нов потребител

Мнениеот vhdimov » 18 Авг 2010, 12:31

Моето мнение е, че в случая права е счетоводителката. Не може да извършвате дейност, която не е упомената като предмет. Сега трябва да проведете общо събрание, където да се вземе решение за довписване на предмета на дейност и това да се публикува в търговския регистър. И чак след като излезе промяната ще имате право да упражнявате вписаното.
vhdimov
Младши потребител

Мнениеот natal1971 » 18 Авг 2010, 12:48

Извинете ме , но трябва да снам със сигурност какво да правя. Страхувам се да не се случи така, че после да бъда под някаква съдебна отговорност или да плащам някакви луди глоби.
natal1971
Нов потребител

Мнениеот insconsultbg » 18 Авг 2010, 15:50

Не искам да ви обвързвам с моя отговор, но на 99% съм сигурен че НЕ трябва да правите никакви промени относно допълване на вашата дейност според учредителния акт на дружеството, стига в дейността да е записана накрая "... и всяка друга дейност, незабранена от закона" или нещо от сорта! :)

Поздрави и успех!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 18 Авг 2010, 15:59

natal1971 написа:Извинете ме , но трябва да снам със сигурност какво да правя. Страхувам се да не се случи така, че после да бъда под някаква съдебна отговорност или да плащам някакви луди глоби.

Ами според Вас адвокатът ли е по-наясно с търговското право и "бизнесправото", или счетоводителката? Адвокатът ли е по-подготвен да регистрира дружества /съответно и да поназнайва покрай това и какви дейности могат да извършват регистрираните дружества/, или счетоводителя?
Аз се питам защо изобщо сте се допитвали до счетоводител по този въпрос ... /не че принципно няма счетоводители, които са наясно с доста правни въпроси, както и адвокати, които хал хабер си нямат от право .../
... но в случая Ви - адвокатът е прав ...
Няма никаква законова пречка юридическо лице да извършва дейност невключена изрично в предмета му на дейност /като изключим да кажем някои специфични случаи, към които определено не спада вашият казус/ ...
insconsultbg написа:... стига в дейността да е записана накрая "... и всяка друга дейност, незабранена от закона" или нещо от сорта! :)

... дори и това не е необходимо да е изрично изписано ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право