Здравейте, преди години с 4-ма познати учредихме ООД. После нещата не се развиха добре и спряхме да комуникираме или го правехме рядко.Преди около 7-8 м се събрахме, освободихме бившият Управител на ООД-то с протокол от ОС / но без да го освобождаваме от отговорност/ и аз станах Управител. Преди седмица ми се обадиха и по-късно връчиха заповед за ревизия. После разбрах, че фирмата имала стари данъчно задължения. Бившият управител е само съдружник вече.
Аз нося ли някаква отговорност за тези БИВШИ и евентуално настоящо открити задължения. Ревизията е за 2007. 08, 09 г?
Благодаря Ви,
- Дата и час: 27 Ное 2024, 15:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Станах управител на фирма със задължения?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Станах управител на фирма със задължения?
Дам, хубав въпрос. Аз самия съм управител на 5 фирми, като собствениците на капитала са чужденци и в момента много не се интересуват от тези фирми.
Лично аз смятам, че отговорността ти, както и моята се свеждат единствено до правилното управление на фирмата като нейн управител. Тоест, финансови задължения към трети лица или неизпълнения на договори от името на фирмата се свеждат единствено по размер на уставния капитал, в това число и нарушения на закона за счетоводство, ЗЗД и други.
Друг е въпроса, че собствениците на капитала могат да търсят наказателна отговорност от управителя за умишлено причинени вреди на фирмата.
Тъй като ревизията е за период, в който ти не си бил управител, а и не е ясно, дали си имал някакви отношения с тази фирма за този период смятам, че не е нужно да се притесняваш.
Лично аз смятам, че отговорността ти, както и моята се свеждат единствено до правилното управление на фирмата като нейн управител. Тоест, финансови задължения към трети лица или неизпълнения на договори от името на фирмата се свеждат единствено по размер на уставния капитал, в това число и нарушения на закона за счетоводство, ЗЗД и други.
Друг е въпроса, че собствениците на капитала могат да търсят наказателна отговорност от управителя за умишлено причинени вреди на фирмата.
Тъй като ревизията е за период, в който ти не си бил управител, а и не е ясно, дали си имал някакви отношения с тази фирма за този период смятам, че не е нужно да се притесняваш.
- bennito
- Младши потребител
bennito написа:Дам, хубав въпрос. Аз самия съм управител на 5 фирми, като собствениците на капитала са чужденци и в момента много не се интересуват от тези фирми.
Точно!
Радвам се като видя, че човек знае и "юридическата" част от "неюридическата" работа, която върши ...
/само нещо допълнително - собствениците могат и гражданска отговорност да търсят от управителя за вреди /
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:bennito написа:Дам, хубав въпрос. Аз самия съм управител на 5 фирми, като собствениците на капитала са чужденци и в момента много не се интересуват от тези фирми.
Точно!
Радвам се като видя, че човек знае и "юридическата" част от "неюридическата" работа, която върши ...
/само нещо допълнително - собствениците могат и гражданска отговорност да търсят от управителя за вреди /
МОЖЕ, без да е налице Юридическо образУвание - стига да е нормален човек - той ще достигне до извода на въпроса кое е криво и кое право. но вашия отговор е като - Знам, че като КАК? И като как бихте формулирали тази отговорност на управителите? ГАРАНТИРАМ, че нямате никаква практика по тозИ въпрос. Лично - с каса уиски, изпратена на Вашия адрес.
Колега, давайте разумни предложения на участниците без юрЕидическо образОУвание. Само за физкултурниците трЕбе аз кажах ли ти бе....
- kolman
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|